De loopsheid is te herkennen aan uiterlijke kenmerken en aan het gedrag van de teef. Het is niet bij elke teef even duidelijk te zien wanneer de loopsheid begonnen is. De vulva zwelt op en de teef verliest bloederige afscheiding. Bij de ene teef is dit echter duidelijker merkbaar dan bij de andere.
De loopsheid begint met de pre-oestrus, dit is een soort voorbereiding op de vruchtbare periode. De vulva van het teefje zwelt op en ze verliest bloed. Ze is in deze periode nog niet vruchtbaar en ze wil nog niet paren. Het teefje ruikt voor reuen wel al lekker en de meesten zullen nu al geïnteresseerd zijn.
Het kan dus zeker zo zijn dat uw hond geen uitvloeiing of zwelling van de vulva laat zien, maar alleen een verhoogde aantrekkelijkheid voor honden. Dit wordt een stille loopsheid genoemd en is dan ook veel lastiger te herkennen voor u.
Zoals bekend duurt de periode van de loopsheid duurt gemiddeld drie weken. Tijdens deze weken is de teef maar een paar dagen vruchtbaar. Het is een lastige om erachter te komen welke dagen dit zijn. Een teef kan zelfs op oudere leeftijd nog loops worden, omdat honden geen menopauze hebben zoals mensen.
Sterilisatie zorgt ervoor dat uw hond gezonder blijft!
De adviesleeftijd voor sterilisatie ligt tegenwoordig dan ook tussen de 6 en 9 maanden leeftijd, dus voor de eerste loopsheid of 2-3 maanden ná de eerste loopsheid.
Bij een zogenoemde stille loopsheid is de loopsheid niet goed zichtbaar en wordt door de eigenaar vaak gemist. De teef vloeit niet of heeft alleen wat witte of kleurloze afscheiding. De vulva is beperkt of niet gezwollen. De oorzaak van een stille loopsheid is niet bekend.
Een teef laat meestal pas symptomen zien als de loopsheid begint, soms is er voor die tijd al wat zwelling van de vulva te zien en doet de teef al wat vaker kleine plasjes. Dit zal de teef gedurende haar hele leven blijven laten zien. Een teef komt niet in de menopauze zoals bij de mens.
Tijdens de loopsheid zijn sommige teven wat knorrig. Anderen zijn weer heel stil en hebben buikpijn. En weer anderen gaan heel slecht eten.
Ook bij sterilisatie geldt dat de behandeling per hond of kat, maar ook per dierenarts verschilt. De kosten van sterilisatie van de hond of poes liggen gemiddeld tussen de €180 en €550.
De hond heeft een opgezwollen vulva en verliest een bloederige afscheiding. Deze fase duurt over het algemeen negen dagen. Het kan echter afwijken en tussen de drie en 17 dagen duren. Ook de hoeveelheid bloederige afscheiding is per hond verschillend.
Een teef wordt ongeveer twee keer per jaar loops. Deze periode duurt ongeveer drie weken. Tijdens deze periode is de teef twee tot drie dagen vruchtbaar. Een loopse hond heeft een gezwollen vulva (dit is het uitwendige gedeelte van het vrouwelijke geslachtsorgaan) en er is een bloederige afscheiding.
Sterilisatie zorgt ervoor dat uw hond gezonder blijft!
Minder kans op kwaadaardige melkkliertumoren. Onderzoek heeft uitgewezen dat een sterilisatie vóór de eerste loopsheid de kans op melkkliertumoren tot nul reduceert. Na elke loopsheid wordt de kans groter dat uw teef last krijgt van melkklierkanker.
De meeste teefjes zullen na de sterilisatie niet van karakter veranderen. Echter door hormoonveranderingen kunnen sommige teefjes na de sterilisatie rustiger en aanhankelijker worden, maar andere juist feller en soms agressiever.
Poolhonden (bijvoorbeeld een Alaska Malamute of de Siberische Husky) worden vaak maar één keer per jaar loops. Teven van honden van grote rassen hebben vaak een menstruatiecyclus tussen de acht en elf maanden. Kleine rassen hebben meestal een cyclus van vijf tot zeven maanden.
De meeste teven ovuleren tussen de 9e en de 14e dag van de loopsheid. Bij 44% van de teven verschilt het tijdstip van ovuleren aanzienlijk per loopsheid! De dag van de loopsheid zegt ons dus niets. De periode van maximale vruchtbaarheid na de ovulatie is 4 – 5 dagen.
Elke hond is anders, en terwijl je bij de ene hond bijna niks merkt van de loopsheid, zal de andere hond hier veel last van hebben. Een hond kan tijdens de loopsheid ziek lijken en het komt zelfs voor dat de hond pijn heeft.
Hoe vaak is een hond loops? De meeste teven worden 2 keer per jaar loops. Kleine rassen kunnen wel 4 keer per jaar loops worden. Grote rassen krijgen hun eerste loopsheid als ze tussen de 10 en 16 maanden oud zijn.
Het beste moment om de teef te steriliseren is 2 tot 3 maanden na de eerste loopsheid. Plan de operatie niet tijdens of rond de loopsheid; dan bestaat er een verhoogde kans op bloedingen tijdens de operatie. Sterilisatie kan op elke leeftijd, maar ons advies is om dit te doen tussen de eerste en tweede loopsheid.
Vanaf een maand of 5 begint uw pup in de puberteit te komen. Net als bij mensen ondergaat uw hond dan een hele reeks veranderingen die hormonaal bepaald zijn. Reuen raken erg geïnteresseerd in teefjes en teefjes kunnen voor de eerste keer loops worden. Het gedrag en de gehoorzaamheid van uw hond veranderen vaak ook.
Er zijn twee manieren om bij uw hond de loopsheid te voorkomen: Sterilisatie, waarbij we de eierstokken en soms baarmoeder verwijderen. Prikpil, waarbij we door middel van hormooninjecties (progestagenen) loopsheid voorkomen. Deze injecties worden doorgaans met een interval van 5 maanden gegeven.
Een teef is meestal elke zeven maanden loops, met een variatie van vier tot twaalf maanden. Dit betekent dat honden gemiddeld twee keer per jaar loops worden, met een spreiding van één tot drie keer per jaar. Sommige rassen worden minder vaak loops dan andere rassen.
We gebruiken de term 'gespleten loopsheid' in die gevallen dat een loopsheid start en weer stopt zonder dat er een eisprong heeft plaatsgevonden. In veel van die gevallen worden deze honden korte tijd later (dagen tot enkele weken) wéér loops.
Hormooninjecties: de hormooninjecties voor teefjes zijn te vergelijken met de pil voor mensen. De hond krijgt in de rustfase na de loopsheid een spuit die elke vijf maanden herhaalt moet worden. Met ongeveer 50 euro per spuit zijn de kosten voor dit voorbehoedsmiddel te overzien.
Een loopse teef is vaak wat onrustig, afgeleid en een beetje humeurig. Ze zal ook vaker kleine plasjes laten tijdens het uitlaten om haar geur te verspreiden. Vaak is de eetlust van een loopse teef ook wat minder. Loopsheid uit zich bij iedere hond anders.