Voor het openen van het deksel dient eerst het deksel ontgrendeld te worden. Dit gebeurt door de inbusbouten die het deksel vergrendelen in tegenwijzerszin terug te draaien tot een aanslag voelbaar is en de tegenwijzerszin geblokeerd wordt. Daarna kan het deksel geopend worden.
Open snel en ergonomisch putdeksels volgens het ARBO-systeem. Draai de handgreep razendsnel in de gewenste positie in stappen van 90 graden. In welke richting de opening van de put ook staat, met de draaibare handgreep zorgt u altijd voor de meest optimale positie om de put zo gemakkelijk mogelijk te openen.
Vergrendelingsblokken aan onderkant deksel dienen te wijzen naar het centrum van het deksel. Plaatsen deksel in kader; Via onze speciale sleutel KE1 (of met een zeshoeksleutel van 6mm) in wijzerzin te draaien totdat er weerstand gevonden wordt (er wordt aangeraden om afwisselend de bouten aan te draaien).
Je kan bijvoorbeeld ook opteren voor aluminium of gietijzeren putdeksels. Je kan ze verkrijgen in enkele of dubbele deksels. De dubbele deksels worden vaak gebruikt voor boven een septische put te leggen. Ook zijn er deksels zoals de Hermelock waar je een rubberdichting bij kan verkrijgen.
Voor het vastzetten van putdeksels: Sika FastFix®-138 FTP met aardvochtige consistentie aanbrengen als mortelbed voor het te plaatsen element. Het te verankeren element in de juiste positie plaatsen. Giet Sika FastFix®-138 FTP vervolgens als plastisch mengsel tot aan het wegdek om het element correct te verankeren.
Een deksel weegt tussen de 35 en 40 kilo.
Een beerput is dus niets meer of minder dan een opslagplaats. Dat betekent dat het afgevoerde afval niet goed afgebroken wordt, terwijl dat bij een septische put wel gebeurt. Het slib in de beerput wordt deels afgebroken en gaat bezinken, waarna een tussenlaag van afvalwater via een sterfput wordt afgevoerd.
Hoe werkt een beerput? De beerput is een eenvoudige put waarin ontlasting en urine en eventueel spoelwater worden opgevangen, zonder verdere behandeling. Als de put niet waterdicht is, lekt de waterige fractie deels de bodem in. Een deel van het organische materiaal wordt biologisch afgebroken.
Het belangrijkste verschil:
Het belangrijkste verschil is dat in de beerput louter 'zwart' water wordt opgevangen: water uit het toilet dus. De beerput was vroeger namelijk 'gewoon' een toilet. In de septische put wordt 'grijs water' én 'zwart water' opgevangen: huishoudelijk afvalwater én water van het toilet.
Een hydraulisch deksel is de ideale oplossing om een regenput of een andere inspectieput onder je terras, -pad of -oprit af te werken. Er zijn deksels in verschillende materialen en afmetingen.
De W rechtsonder op de putdeksels staat voor Water. Er had in plaats van RW of VW ook DR kunnen staan, wat staat voor Drainage. Als er PP had gestaan zou eronder een Pomp Put zijn. Je kunt ook, met dezelfde afmeting, putdeksels van een Bierput tegenkomen.
Een hydraulisch deksel uit gietijzer zoals dit deksel, biedt niet alleen hydraulische geurafsluiting voor je waterput of rioolput maar is ook geschikt voor beperkt voertuigverkeer. Kortom: superstevig en voor 't leven. Om het overtollige water af te voeren kan je verschillende materialen gebruiken.
Steenhuis Recycling in Winschoten doet een berekening van wat een putdeksel oplevert als je 'm inlevert bij een recyclebedrijf: “Daar krijg je een ijzerprijs voor van rond de 20 cent per kilo. En een putdeksel weegt ongeveer 25 kilo.” Vijf euro dus, voor een tweedehands putdeksel, aldus de metaalrecycler.
Oorspronkelijk was de reden voor de overstap naar rond dat een rond putdeksel niet in de put kan vallen. Een vierkant putdeksel zou (diagonaal) wel in het eigen gat kunnen vallen. Dat is vooral gevaarlijk als iemand in de schacht aan het werk is voor onderhoud.
Zowel tegel- als klinkerdeksels zijn in verschillende formaten te verkrijgen. Dit gaat van 30x30 tot 80x80, met telkens 10 cm verschil tussen de formaten. Het grote verschil tussen tegel- en klinkerdeksels is de hoogte. Bij een klinkerdeksel is de hoogte 8 tot 10 cm, bij een tegeldeksel 4 tot 7 cm.
Plaats de afdekplaat in de putrand, zet hem vast op de gewenste hoogte in de mortel. De opening tussen de putrand en de afdekplaat dicht je met kleefband of siliconen. Vul de afdekplaat met stabilisé; de hoeveelheid stabilisé wordt bepaald door de oppervlakte van het deksel en de dikte van de stenen/tegels.
Plaats het gesloten tegel- en klinkerdeksel in het mangat. Breng de betonvulling gelijkmatig maar royaal aan tegen de rand van het frame. Zorg ervoor dat er geen holle cellen in het beton ontstaan. Die zouden de dichtheid van het deksel nadelig kunnen beïnvloeden of bij belasting kunnen doorbuigen.
Als u uw toilet doortrekt en het water komt eerst iets omhoog voordat het langzaam zakt, duidt dat in de meeste gevallen op een volle beerput of septische put. Blijkt de put niet vol, dan is er sprake van een verstopping in de afvoer of een ander rioolprobleem.
Voorkom problemen en leeg uw septische put om de twee jaar
Ook het gebruik van te veel wc-papier kan deze sliblaag veroorzaken. Vermoedt u dat dit het geval is? Dan leegt u best zo snel mogelijk uw septische put. Aquamella raadt aan dit om de twee jaar te doen om grotere problemen of verstoppingen te vermijden.
Een beerput is een ondergrondse put die alle toiletwater opvangt. De put heeft een bodem, waardoor de beerput soms vol raakt. Laat dus uw beerput tijdig ledigen vooraleer die overvol is.