Coördinaten opgeven om een plaats te vinden
Open Google Maps op je computer. Geef je coördinaten op in het zoekvak. Hier volgen een paar voorbeelden van geaccepteerde notaties: Decimale graden (DD): 41.40338, 2.17403.
Er zijn verschillende notaties waarin GPS coördinaten kunnen worden uitgedrukt, zoals lengte- en breedtegraad, Rijks Driehoek Coördinaten, UTM, UPS, MGRS en Maidenhead. -graden - minuten - seconden - tienden van seconden (DDD° MM' SS. s"). Op veel GPS apparatuur is het formaat instelbaar.
Het is niet werkbaar om alle coördinatenstelsels in Google Maps te hebben. Daarom werkt Google Maps maar met één coördinatenstelsel en dat is WGS84. Het WGS84 gebruikt geen X- en Y-coördinaat, maar het gebruikt latitude of longitude.
Geografische coördinaten worden vaak uitgedrukt in graden en minuten (een graad is 60 minuten) in drie decimalen achter de komma (bijv. N51°58.127 E005°40.273). In je GPS wordt dit positieformaat aangeduid als hddd°mm. mmm'.
Zoals de meeste systemen gebruiken we 6 decimalen, wat overeenkomt met een nauwkeurigheid van 1 meter. Dit is ook een gangbare notatie die wordt gebruikt in geocaching en vooral in de zeevaart, waar de minuut meestal voldoende is als kleinste waarde.
Om te bepalen waar je precies op de lengte- en breedtegraden bent kun je gebruik maken van een GPS ontvanger. Het GPS systeem werkt met 32 satellieten die om de aarde heen draaien. Jouw GPS ontvanger maakt verbinding met een aantal satellieten waardoor de locatie bepaalt kan worden.
Coördinaten zijn twee getallen of letters die de plaats van iets bepalen. Bepaal eerst de horizontale plaats en vervolgens de verticale plaats. Schrijf altijd eerst de letter of het cijfer van de horizontale plek op en daarna die van de verticale. Je hebt dan de juiste coördinaten of het juiste vlak gevonden.
Op hun site The World Factbook staat bij Nederland de locatie 52°30 0 N, 5°45 0 E, oftewel: de Haringweg in Dronten.
Het cartesisch coördinatenstelsel is de gebruikelijke manier om een punt in een vlak aan te duiden door middel van twee coördinaten. De eerste coördinaat heet de x-coördinaat, de tweede de y-coördinaat.
In de Waze app is het mogelijk om je bestemming via coördinaten in te geven door een breedte- en lengtegraad in te geven, gescheiden door een komma, als"##. ####,##. ####" (het aantal cijfers is vrij in te vullen). Het is ook mogelijk om het in graden te doen zoals: 52°22'12", 4°53'12".
De hoogte van een plaats bekijken
Tik op de locatie en houd deze vast om de hoogte weer te geven. Je kunt ook de coördinaten voor de latitude en longitude krijgen, en de meettool gebruiken, die de afstand vanaf die locatie weergeeft.
GPS coördinaten worden geformeerd door twee componenten en dat zijn de breedte- en lengtegraad. De noord-zuid positie van een plek wordt gegeven door de breedtegraad, terwijl de lengtegraad informatie geeft over de oost-west positie.
Geografische posities worden traditioneel uitgedrukt in booggraden (°), onderverdeeld in 60 minuten (') en 60 seconden ("), dus ddd°mm'ss,s". Men werkt ook wel met decimaal onderverdeelde minuten (ddd°mm,mmm') of decimaal onderverdeelde graden (ddd,dddd°).
Wilt u weten op welke hoogte het maaiveld van uw postcode ligt? Bezoek dan www.ahn.nl. De waarden zijn ten opzichte van het Normaal Amsterdams Peil (NAP), afgerond op decimeters. De hoogten zijn afkomstig van het Actueel Hoogtebestand Nederland.
Alle hoogtes in Nederland worden gemeten ten opzichte van hetzelfde niveau, het Normaal Amsterdams Peil (NAP). Een NAP-hoogte van 0 m is ongeveer gelijk aan het gemiddeld zeeniveau van de Noordzee.
Hoogtemeter - Altimeter is een slimme tracking devices, wordt gebruikt om hoogte te meten. Het is perfect app voor mensen die houden van wandelen, skiën, mountainbiken en andere outdoor activiteiten. Elke keer en met hoge precisie kunt u hoogte, hoogte of lokalisatie coördinaten te controleren.
Waze is gratis voor Android-apparaten en voor de iPhone/iPad. Let er wel op dat de app data verbruikt als u door Waze over de weg wordt geleid.
Waze staat al een tijdje bekend als alternatief voor de twee klassiekers als het op navigatie aankomt: Google Maps en Apple Maps. Ook wat dataverbruik betreft, biedt de app een light optie: per twintig minuten heeft de Waze gps slechts 0,23 MB nodig – één derde tot één achtste van de andere twee grootverbruikers!
Sygic is een van de meest complete alternatieven voor Google Maps. De app brengt je namelijk niet alleen van A naar B, maar zit boordevol extra functies. Neem nou de ingebouwde dashcamfunctie, die je smartphone omtovert in een camera die zijn blik op de weg houdt.
Het snijpunt met de y-as
Kijk maar naar een assenstelsel, de y-as ligt altijd op x = 0. De y-coördinaat van dit snijpunt is te berekenen door x = 0 in te vullen in de functie. Dus: f(0) = a · 0 + b = 0 + b = b. Het snijpunt met de y-as ligt dus op punt (0,b).
Wat je hier ziet, is een assenstelsel: De lijn die rood gemaakt is, de horizontale as, heet de X-as. De lijn die groen gemaakt is, de verticale as, heet de Y-as.
Een assenstelsel heeft een verticale en een horizontale as. De verticale as van een assenstelsel wordt de y-as genoemd, de horizontale as de x-as.