Na afloop van een EMDR-sessie kunnen de effecten nog even doorwerken en dat is goed. Toch kan dit in sommige gevallen wat 'bijwerkingen' geven, bijvoorbeeld dat er nieuwe beelden opkomen of dat er verschillende emoties omhoog komen.Ook wordt zich 'wat wiebelig' voelen of vermoeidheid vaker genoemd na een sessie.
De effecten kunnen nog even doorwerken, wat goed is. Daarnaast is het een veelgehoorde klacht dat cliënten na de EMDR hoofdpijn en vermoeidheid kunnen ervaren. In sommige gevallen kan je ook het idee hebben dat je de regie kwijt bent als je er bijvoorbeeld nieuwe beelden of gevoelens naar boven komen.
Nadelen EMDR therapie
Dit kan een aantal nadelen hebben: Door het terughalen van beelden, kun je tijdens de behandeling last krijgen van angstige gevoelens. Hier kun je nog enige tijd na de behandeling last van hebben. Na de behandeling kunnen er nieuwe beelden en gevoelens bij je naar boven komen.
Ze kunnen angstige gevoelens krijgen door het terughalen van de beelden. Ook kunnen er nieuwe beelden of gevoelens naar boven komen. Doorgaans duurt deze nasleep van een EMDR-sessie niet langer dan drie dagen. Bovendien biedt een EMDR-therapeut ondersteuning bij het verwerken van deze gevoelens.
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. EMDR is een intensieve vorm van therapie waarin je, door middel van oogbewegingen, het verwerkingsmechanisme in je hersenen activeert. Op deze manier krijgt je lichaam alsnog de kans om de onverwerkte gebeurtenis te verwerken.
Ad de Jongh: "EMDR is geen trucje. Trauma's zijn vaak verweven met elkaar. Tussen de vele herinneringen die een cliënt heeft, moet je de juiste aanspreken. Zet je te snel EMDR in, dan kan dat meer kwaad doen dan goed." Je krijgt geen hersenbeschadiging van een verkeerde sessie.
Bij een zogenaamd enkelvoudig trauma (meestal gaat het dan om eenmalige gebeurtenissen) kan de EMDR behandeling kort zijn, soms maar 1 tot 3 sessies. Bij langdurige traumatisering, zeker op jongere leeftijd, is vaak een langer behandeltraject nodig.”
Dus maak ik gelijk 2 afspraken, met één week er tussen zodat we 'in de flow' blijven. En na de 2e afspraak bespreken we de vooruitgang en kan de cliënt zelf beslissen of ze nog 1 of 2 behandelingen bij willen boeken of dat het zo ok is voor nu.
Gemiddeld 1-3 sessies na een eenmalige traumatische gebeurtenis. Bij chronische traumatisering duurt behandeling langer en is het aantal sessies afhankelijk van de complexiteit van de psychopathologie.
Een trauma herkennen
Je hebt last van sombere gevoelens en / of huilbuien en vaak ben je voortdurend gespannen. Een traumatische ervaring kan leiden tot het hebben van flashbacks van de gebeurtenis, herbelevingen van de gebeurtenis overdag of in je slaap.
Na een EMDR sessie kan het zijn dat de cliënt wat hoofdpijn heeft of erg moe is. Dit is normaal; de cliënt heeft aan vervelende situaties terug moeten denken terwijl het ook nog eens een niet alledaagse beweging met de ogen maakte. Deze klachten zijn meestal na 1 tot 2 dagen verdwenen.
De kosten voor EMDR bedragen 90 euro per consult van 45 minuten. Consulten van kinderen duren meestal 45 minuten, van jonge kindere 30 minuten. Consulten van volwassenen meestal 1 uur tot anderhalf uur. De kosten voor natuurgeneeskundige behandeling bedragen 90 euro per uur.
Een PTSS kenmerkt zich door vier groepen verschijnselen die ontstaan als u een psychotrauma heeft doorgemaakt. Dit soort gevoelens uiten zich via woede-uitbarstingen, agressie of prikkelbaarheid, slecht slapen, concentratieproblemen, heel wakker en alert zijn en heftig schrikken van onverwachte dingen.
Hoelang het duurt voordat iemand een trauma verwerkt heeft, verschilt sterk per persoon. Van een eenvoudig trauma heb je minimaal één tot drie maanden last.
EMDR werkt vaak snel. Daarnaast kan het ook een intensieve therapie zijn. Daarom zal de therapeut niet alleen vertellen wat hij gaat doen en waarom, maar ook uitgebreid bespreken hoe de cliënt zijn emoties zo goed mogelijk de baas kan blijven.
In emdr verloopt de verwerking van een traumatische gebeurtenis daarentegen door ervaring van sleutelmomenten, die zich in de oorspronkelijke ervaring niet noodzakelijk in die volgorde hebben voorgedaan. Dat is inderdaad vaak het geval, maar of dit komt doordat emdr geen hypnose is, is nog maar de vraag.
Kruis je armen voor je borst en laat je handen afzakken naar je onderarmen. Daarna tik je zachtjes een paar keer op je linkeronderarm en vervolgens herhaal je het tikken op je rechteronderarm. Om je beter te kunnen concentreren, sluit je je ogen. Roep nu een prettige gedachte of een rustgevende herinnering op.
Bij herbeleving lijkt het alsof je de traumatische gebeurtenis opnieuw meemaakt. Je hebt last van flashbacks: je ziet, ruikt, hoort, proeft en voelt alles weer zoals toen het gebeurde. Wanneer je aan de gebeurtenis denkt, krijg je hartkloppingen, gaat trillen en zweten en kunt niet goed meer ademhalen.
EMDR-therapie is een succesvolle methode gebleken in de behandeling van PTSS. Maar ook bij andere klachten en psychische stoornissen kunnen specifieke emotionele herinneringen een rol spelen. Daarom is EMDR misschien ook effectief voor jou als je lijdt aan een depressie, een angst- of eetstoornis, of psychoses.
Veel mensen merken meteen aan het eind van een sessie al positief effect. Ze omschrijven dat dan als opluchting, alsof er meer ruimte in hun hoofd is. Op de dag van de EMDR-sessie en in de dagen erna zijn veel mensen moe. Soms zijn ze daardoor wat prikkelbaar en gaat concentreren wat moeilijker.
Soms krijgt u na een tijd weer (meer) klachten. Ga dan naar de huisarts of uw behandelaar. Bespreek met uw behandelaar waaraan u kunt herkennen dat de klachten terugkomen. Dat kan voor iedereen anders zijn.
PTSS (Posttraumatische stressstoornis) Als je iets engs of schokkends (een trauma) meemaakt en dat niet goed verwerkt, dan kun je PTSS (posttraumatische stressstoornis) ontwikkelen. Het voelt dan alsof de nare gebeurtenis je achtervolgt met nachtmerries en levensechte herinneringen (flashbacks).
Het EMDR-model kent twee manieren van conceptualiseren: het zogeheten 'linksom-model' (voor specifieke klachten met een min of meer duidelijke ontstaansgeschiedenis, zoals angst en stemmingsklachten) en het 'rechtsom-model' (wanneer de klachten het beste begrepen kunnen worden als gevolg van dysfunctionele opvattingen) ...