1 kuub zand weegt 1500 kg dit zijn 60 zakken van 25 kg zand.
5 zandzakken per strekkende meter bij een laag( haaks geplaatst) 2 zandzakken per strekkende meter bij een laag (in de lengte geplaatst) 15 zakken per m² bij een laag.
Een kuub zand is 1000 liter. Ofwel 1000/80 = 12,5 kruiwagen, helemaal tot de rand afgevuld.
In eerste instantie bereken je de lengte x breedte, ofwel 4m2. De vierkante meters x 20cm (0,20) = 0,8m3. Als laatste stap bereken je nog de inklinking, ofwel 0,8 x 1.1 = 0,88m3. Om deze zandbak te vullen heb je dus 0,88m3 nodig.
Het soortelijk gewicht van een kuub is afhankelijk van het product. Een big bag zand a 1 kuub weegt gemiddeld tussen de 1400 en 1500kg. Een big bag Grind daarentegen zit al snel aan een gewicht van 1600kg.
Hoeveel zand heb je nodig? Speelzand komt vaak in zakken van 15 kg of 25 kg. In een normale schelp zandbak kan ongeveer 60 kg zand (hetzelfde geldt voor een schildpad zandbak). Dit zijn dus bij zakken van 15 kg ongeveer 4 zakken, en bij zakken van 25 kg 2,5 zak.
Ophoogzand is de goedkoopste zandsoort. Het wordt alleen gebruikt voor ophoging en aanvulling van bijvoorbeeld tuinen en opritten, daarom is het ook wel bekend als vulzand of geel zand.
Zakken zand per kuub berekenen
1 zak zand van 25 kg is: 1 m3 / 60 = 0,0167 m3 (kuub) of 16,67 liter zand.
De actuele prijs voor 1 kuub zand is op dit moment ongeveer 139 euro inclusief BTW en transportkosten.
Een kuub zand komt ongeveer overeen met 12 á 13 kruiwagens. Met deze berekening is rekening gehouden met een kruiwagen met een inhoud van 80 liter. Dit is namelijk de inhoud van een kruiwagen die het meest wordt gebruikt bij het verplaatsen van zand.
Een kruiwagen zand weegt gemiddeld 120 kilogram. De inhoud van een kruiwagen zand is 80 liter. 1 liter zand weegt 1,5 kg. 80 x 1.5 = 120 kg zand per kruiwagen.
De meestgebruikte zandzakken voor waterkering zijn de PP zandzakken. Als u de zandzakken voor calamiteiten, zoals wateroverlast, op voorraad wilt hebben dan kunt het beste kiezen voor PP-HD (zwarte) zandzakken.
Zandzakken zijn na gebruik vaak verontreinigd
Wanneer er bij een overstroming zandzakken worden ingezet is een grote kans dat de zandzakken verontreinigd zijn met het water wat uit de rioleringen omhoog komen. Maar ook chemisch afval of industrieel afval komt in het water dus in de zandzakken terecht.
Rivierzanden kunnen zowel goed of slecht gesorteerd zijn, maar zullen doorgaans al beter dienst doen in zandzakken. De slechtst gesorteerde zanden vind je in glaciale afzettingen. De mineralogische samenstelling van het zand zal voor een kortetermijntoepassing in waterwering geen zorg zijn.
De prijs van een zak van 25 kg ligt aan het type zand dat je koopt. De prijzen liggen variëren van €1,37 excl. BTW per zak tot €2,98 excl. BTW per zak.
Straatzand is leverbaar in big bag van 1000 liter (1 kuub), goed voor ca. 5 m² bij een laagdikte van 20 cm, of per mini bag van 500 liter (0,5 kuub), goed voor ca. 2,5 m² bij een laagdikte van 20 cm.
Even omrekenen: in een vrachtwagen gaat zo'n 12,5 kuub. Dat betekent dat er 80.000 vrachtwagens per dag gebaggerd worden.
Een pallet bevat 40 zakken van 25kg.
Hoeveel weegt zand: het soortelijk gewicht per m3
Veruit de meest gebruikte zandsoorten wegen 1500kg per m3, dit is 1,5ton per m3.
Ophoogzand is ideaal om te gebruiken voor onder uw bestrating, het ophogen van uw tuin of het aanvullen van kuilen. Het is ongezeefd zand en staat ook wel bekend als vulzand. Een groot voordeel van deze zandsoort is dat er nauwelijks eisen aan worden gesteld.
Straatzand is iets grover van structuur, waardoor het beter waterdoorlatend is. Het zand bevat daarnaast voldoende fijne korrels waardoor het zand wel goed kan stabiliseren, of af te reien is voor straatwerk. Ophoogzand is fijner en bevat veelal leemdeeltjes.
Het meest geschikt hiervoor is een schelpenpad, of de materialen Gralux (dolomiet) of Nobre cal. Schelpen is een veel gebruikt materiaal voor het strandgevoel. Zand, schelpen en helmgras zijn tenslotte de drie woorden die passen bij een strandgevoel. Het heeft lichte natuurlijke kleuren en geeft een gevoel van strand.