Bijwerkingen
Hoofdpijn. Gespannen borsten. Bloedingen tussendoor of 'doorbraakbloedingen'
De kans op ernstige bijwerkingen is heel klein. Vrouwen die de pil slikken hebben een iets verhoogd risico op trombose (stolsel in een ader). De combinatiepil geeft een iets verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dit risico wordt groter als je rookt én 35 jaar of ouder bent.
Net zoals elk medicijn, kent de pil ook bijwerkingen. Vaak verdwijnen deze bijwerkingen na ongeveer drie maanden. Bijwerkingen die veel voorkomen zijn o.a. hoofdpijn, stemmingswisselingen en gevoelige borsten. Bijwerkingen kunnen per persoon verschillen.
Het is al bekend dat vrouwen last kunnen krijgen van een stemmingswisselingen of een depressieve stemming bij gebruik van de pil. Uit de meldingen blijkt dat er ook andere psychische klachten kunnen ontstaan, zoals angst- en paniekklachten en slaapproblemen.
Huisartsen gaan psychische bijwerkingen van de pil meer benadrukken. Huisartsen gaan zich in gesprekken over het gebruik van de anticonceptiepil meer focussen op de psychische bijwerkingen ervan. Vrouwen kunnen met het gebruik van de pil last krijgen van depressieve gedachtes, stemmingswisselingen en minder zin in seks ...
De anticonceptiepil is een klein pilletje waar hormonen in zitten. De hormonen zorgen ervoor dat er geen eicel vrijkomt en de baarmoeder niet klaargemaakt wordt voor een bevrucht eitje. De hormonen zorgen er verder voor dat zaadcellen minder makkelijk de baarmoeder in kunnen.
Je mag de pil (of pleister of vaginale ring) gewoon doornemen zonder hormoonvrije periode. Voor sommige vrouwen met ernstige menstruatiegebonden klachten kan dit een hele opluchting zijn. De maandelijkse bloeding in de pilvrije week is niet nodig om gezond te blijven.
De minipil bevat minder hormonen dan de anticonceptiepil en heeft dus ook minder bijwerkingen.
'We worden zwaarder en zijn langer', vervolgt ze. 'En aangezien 80 procent van de borst uit vet bestaat, wordt die dus ook groter. Daarnaast slikken veel meisjes al op jonge leeftijd anticonceptie. Het effect is dat ze niet zwanger worden, maar ook een grotere cupmaat krijgen.
Waarom stoppen mensen met de pil? Afgezien zien van het proberen zwanger te worden, stoppen sommige vrouwen met het gebruik van hormonale anticonceptie vanwege de bijwerkingen en het effect op hun lichaam en mentale gezondheid. Eén van de grootste bijwerkingen is het negatieve effect van de pil op je libido.
De pil is een zeer betrouwbare anticonceptiemethode. Hoewel de kans dat je zwanger wordt bij de pil zeer klein is, geeft geen enkele vorm van anticonceptie 100% garantie. Wanneer je de pil netjes elke dag slikt dan is de kans op een zwangerschap kleiner dan ongeveer 1%. De meeste pillen bevatten 21 pillen per strip.
Er is is geen onderzoek dat aantoont dat vrouwen blijvend aankomen door het slikken van de pil. De moderne anticonceptiepil bevat namelijk zo'n lage dosis aan oestrogeen, dat dit in principe niet kan zorgen voor gewichtstoename.
Je kunt kiezen uit een hormoonspiraaltje of een koperspiraaltje (zonder hormonen). Het hormoonspiraaltje en koperspiraaltje helpen even goed om zwangerschap te voorkomen.
In deze stopweek verlies je bloed. Je blijft beschermd tegen zwangerschap. Na 4 tot maximaal 7 dagen begin je weer met een nieuwe strip. Let op: de pil werkt beter als je al na 4 dagen met een nieuwe strip begint.
Combinatiepillen die het progestageen drospirenon bevatten zouden minder gewichtstoename veroorzaken. Bij drospirenon bevattende pillen wordt er minder vocht vastgehouden en is er minder kans op gewichtstoename en bloeddrukstijging, al is dit nog niet overduidelijk aangetoond.
De meest voorgeschreven pil is de combinatiepil. Die bevat twee vrouwelijke hormonen: oestrogeen en progestageen. Er zijn drie varianten. Het verschil wordt bepaald door de hoeveelheid oestrogeen en progestageen per tablet.
Anticonceptiepillen die alleen progesteron-hormonen bevatten (ook wel bekend als de 'mini pil') zal acne helaas alleen maar verergeren.
Als je niet zwanger wilt worden, moet je na het stoppen met de pil dus een andere methode van anticonceptie gebruiken. Tijdens het slikken van de pil word je regelmatig ongesteld. Dit is een onttrekkingsbloeding.
De pil voorkomt dat je zwanger wordt. De gewone pil heeft 2 hormonen (oestrogeen en progestageen). De minipil heeft 1 hormoon (progestageen). Ze werken even goed.
Vanaf welke leeftijd kunt u starten met de pil? De verschillende soorten anticonceptiepillen kunnen vrouwen gebruiken vanaf de eerste menstruatie. Dit betekent dat de fabrikant de pil bij deze vrouwen uitgebreid heeft onderzocht. Hieruit blijkt dat de pil vanaf de eerste menstruatie veilig is en werkt.
Gebruik van hormonale anticonceptiva is gerelateerd aan meer depressieve klachten, vooral bij vrouwen in de adolescentie. Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat gebruik van hormonale anticonceptiva depressieve klachten kan veroorzaken.
Een spiraaltje is net zo betrouwbaar als de pil. Maar in de praktijk is het anticonceptiespiraaltje betrouwbaarder. Je hoeft er namelijk niet steeds aan te denken. Bij de pil is het risico groter dat je 'm vergeet.
10 Uit dit onderzoek kwam naar voren dat een kwart van de vrouwen rapporteerde minder zin in vrijen te hebben als gevolg van pilgebruik. Vrouwen gaven veel klachten aan; bij meer dan de helft van de vrouwen bleek stoppen of veranderen van pil een gunstig effect te hebben.