Voor de harde steensoorten heb je vrijwel altijd een betonboor nodig. Voor de wat zachtige soorten steen red je het vaak met een steen of betonboor. Lees gerust verder wat jij nodig hebt om in steen te boren! De steenboor is de standaardkeuze voor de meeste steensoorten.
Steenboor en betonboor zijn stevige boren die geschikt zijn om kloppend te boren in diverse steensoorten, zoals baksteen, beton en kalkzandsteen.
De cobalt gelegeerde metaalboor is de metaalboor van de beste kwaliteit. Doordat deze boor met 5% cobalt is gelegeerd is deze geschikt om in RVS en inox te boren , dus geschikt voor de hardste metalen.
Veel verder dan een deukje in je baksteen of voeg kom je niet wanneer je dit met een metaalboor probeert. Een steenboor is de enige juiste accessoire voor deze klus. Dit type boor is voorzien van een stompe kop met vleugels die het steen kapotslaat.
Bij het boren van een gat in de muur is het belangrijk dat je rekening houdt met de gewenste diepte van het gat. Leg daarvoor de plug naast de boor en teken door middel van een stukje tape de boor af, tot het punt waar je wilt boren. Op die manier boor je rustig een gaatje, tot je het stuk tape bereikt hebt.
Iets wat je ten alle tijden liever niet ziet gebeuren. Je kunt zeggen dat beton en steen best dicht bij elkaar liggen, maar niets is minder waar. Beton is extreem hard materiaal en hier kom je met een steenboor gewoonweg niet doorheen.
Tip 3: Boor niet te diep
En de plug moet passen bij de schroef die in het gat gezet wordt. Maar ook de diepte van het geboorde gat is van belang. Als het gat niet diep genoeg is geboord, past de plug er niet volledig in. Is het gat juist te diep, dan gaat de plug er te diep in waardoor hij zijn werking verliest.
De enige oplossing voor het boren in gewapend beton is een betonboor gebruiken van zeer goede kwaliteit. Deze betonboor heeft een 4-snijder kop. Een viersnijder heeft een speciale geharde kop met 4 snijvlakken. Met deze boor is het mogelijk om te boren in beton maar ook in gewapend beton.
Een betonboor gebruik je meestal in combinatie met een klopboormachine. Hiermee heb je voldoende kracht om in een harde betonnen muur te boren. Om grote gaten te boren in beton kun je gebruikmaken van een diamantboor. Je hebt hierbij de keuze voor watergekoeld boren of droog boren.
Bij een normale boor wordt de boor vastgezet door de spankop of snelspanboorkop van de boormachine. Een SDS-boor heeft echter een uitsparing aan twee kanten, waardoor de boor maar op één manier in de machine kan en direct geborgd wordt.
Een gewone boor voor het boren in steen of hout zal niet voldoende zijn om door het harde oppervlak van de tegel te dringen zonder deze te doen barsten. Gebruik daarom een tegelboor om in tegels te gaan boren. Boren met diamantpunt is zeker aan te raden maar zal je wel wat extra kosten.
Steenboor 3 mm
De 3mm steenboor is de goede boor wanneer u wilt boren in zachte steensoorten zoals baksteen , cellenbeton , kalkzandsteen of gips. Van deze boor is geen lange versie leverbaar.
Eigenlijk is het antwoord op de vraag waarmee je in beton boort heel simpel. Het is namelijk een boorhamer. Dit type boormachine heeft naast een roterende functie een klopfunctie. En ja, die functie vind je ook bij een klopboormachine.
Gebruik dan een betonboor. Als de muur is gemaakt van baksteen, dan is een steenboor voldoende. Begin op een tegelmuur nooit met de boormachine in de klopstand. Zorg ervoor dat de boor eerst door de tegel heen is.
Wil je iets zwaars ophangen zoals bijvoorbeeld een plantenbak dan kun je beter de gaten boren in het midden van de steen. Wil je iets lichts ophangen, dan kun je ervoor kiezen om gaten te boren in de voeg. Het voordeel van boren in een voeg is dat dit een stuk makkelijker gaat dan in een baksteen.
Voor het boren in stenen bestaan speciale holle boortjes met diamant, bij het boren moeten deze altijd gekoeld zijn. Ook kan een gaatje geslepen worden, stift met ronde punt in een boor en slijppoeder, waar een papje van gemaakt, is op de steen.
Bijvoorbeeld in gips en kalkzandsteen kun je prima boren met bijna iedere accuboormachine. Echter kunnen de hardere steensoorten een grotere uitdaging zijn voor normale boormachines. Een goed voorbeeld hiervan is de baksteen, welke hard en stevig is. Hierdoor is deze moeilijk te doorboren door gewone boormachines.
Betonboren zijn bot en hebben een stompe kop met vleugels, die als een beitel te werk gaat. De kop is gemaakt van extreem hard materiaal, namelijk wolfraamcarbide of widia (van het Duitse wie diamant: als diamant).
Boor je - uiteraard met een boorhamer - in beton, gebruik dan niets anders dan een echte betonboor. De verschillen tussen boren zitten aan de opnamezijde - een SDS-variatie of snelspan - en aan de kop. Steen- en betonboren hebben een stompe kop die fungeert als een soort beitel die het materiaal wegslaat.