Ze zijn eenvoudig te monteren en geschikt voor allerlei soorten bebouwingen. Potdeksel rabatdelen zijn zowel in hout als kunststof verkrijgbaar. Ben je op zoek naar onderhoudsarme rabatdelen met een lange levensduur?Dan is kunststof de beste keuze.
U heeft keuze uit vuren en grenen Geïmpregneerd rabatprofielen (levensduur 10-15 jaar), onbehandelde lariks douglas zweeds rabat (levensduur 7-15 jaar) of hardhout rabatdelen (levensduur 20-25 jaar).
Als je een superstrak eindresultaat wilt zijn de Zweedse rabat potdekselplanken de beste optie. Omdat de planken een messing en groef hebben vallen ze echt perfect over elkaar. Daardoor krijg je een goede afdichting én een superstrak resultaat.
Gevelbekleding Zweeds rabat Lariks
Lariks wordt veel toegepast bij houten kapschuren, houten garages, beringen, mantelzorgwoningen of recreatiewoningen. Lariks bevat veel hars waardoor het ongevoelig is voor schimmels en rotten. Lariks kent een ongekende populariteit de afgelopen perioden.
Een potdekselplank ziet eruit als een normale plank. Bij Zweedse rabatdelen/ Zweedse potdeksel planken ziet de plank er anders uit, maar werkt het stapelen wel hetzelfde. Bij Zweeds rabat schuiven de planken als het ware over elkaar heen. Dat komt doordat het een toelopende plank is met een messing en groef.
Bevestig het Zweeds rabat per steunpunt met één schroef/ringnagel 30mm uit de onderzijde, zie afbeelding hiernaast. Op de kopse kant 50mm uit de kant aanhouden om kans op kopscheuren te minimaliseren. Houd 2-3mm speelruimte tussen de delen vanwege de werking(krimp en uitzet) van het hout.
De naden die er zijn, zijn zo gemaakt dat water automatisch wegstroomt. Dat heeft een groot voordeel: er blijft geen (regen)water in de naden staan, waardoor het hout niet gaat rotten. Een afwerking met rabat is dus veel beter bestand tegen regen dan een afwerking van gewone planken.
Beide houtsoorten zijn redelijk tot goed te impregneren (grenen beter dan Douglas) waardoor het hout langer beschermd blijft. Omdat Grenen houtdelen vaak meer spinthout bevat dan Douglas hout, zijn deze onbehandeld juist iets minder duurzaam en moet deze altijd worden geïmpregneerd worden voor buitentoepassingen.
Uw prijs per meter te plaatsen schutting incl. alle benodigheden en aanlegkosten €142.50 per meter (Incl. BTW).
De Douglas zal minder snel scheuren dan de Lariks. De Lariks is echter wel een stuk duurzamer dan de Douglas. Het lijkt dus beter om voor de Lariks te kiezen als je duurzaam tuinhout wilt gebruiken.
rabatdeel. Een rabatdeel is oorspronkelijk een houten deel met messing en groef en een profilering dat onder andere voor schuttingen en buitengevels gebruikt wordt. Vaak worden rabatdelen onzichtbaar bevestigd aan de ondergrond.
Rabat is een plank die aan de onderzijde is voorzien van een groef. De bovenzijde heeft een rand die precies in de groef valt. Hierdoor kun je de planken in elkaar schuiven en krijg je een wind en waterdichte verbinding. Ze zijn zeer geschikt voor het maken van wanden voor bijvoorbeeld een schuurtje of blokhut.
Tacker spijkers RVS. Ringnagels. Ze zijn bekend onder diverse namen, waaronder: rolnagels, rolspijkers, spijkers op rol, spoelnagels en tacker spijkers. Deze rolnagels worden vooral toegepast om halfhout of Zweeds rabatplanken te bevestigen.
Stap 1: Reinig de ondergrond waarop u de rabatdelen heeft geplaatst. Stap 2: De grond en omliggende elementen afplakken. Stap 3: Schuur de rabatdelen met schuurpapier. Het is belangrijk om de juiste korrel te gebruiken.
Gedompeld Zweeds rabat zwart hout daarentegen wordt niet gespoten, maar in een 'bad' met zwarte vloeistof gedompeld. Dit geeft het hout een laag verf. Het nadeel ten opzichte van gespoten hout is dat de kleur op gedompeld hout eerder vervaagt en vergrijst, omdat de verf niet helemaal in het hout kan trekken.
Remmers induline. Om de zwarte tuinschermen, palen, planken, Zweeds rabat of halfhout rabat bij te werken is deze induline beschikbaar. Daarnaast kan deze beits ook gebruikt worden om blank hout te voorzien van mooie diepzwarte kleur.
Geïmpregneerd gaat Vuren nog wat langer mee dan Douglas hout.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
IPE wordt in het algemeen gezien als het beste hout voor buiten. Dit buitenhout kent een lange levensduur en is van absolute topkwaliteit. Kenmerkend voor IPE-hardhout is de zeer fijne nerf en de hoge elasticiteit.
Fins rabat, ook wel halfhouts rabat genoemd, is een vurenhouten plank die in veel gevallen thermisch gemodificeerd is. Deze natuurlijke behandeling zorgt ervoor dat de rabatdelen een hoge duurzaamheid hebben, een mooie kleur en een zeer lage vochtopname.
Onze Zweeds rabatplanken zijn gemaakt van douglas hout. Een mooie, robuuste houtsoort die van nature zo'n 10 tot 15 jaar meegaat. Het blanke hout heeft een warme, roze-achtige tint, maar vergrijst door weersinvloeden naar prachtig zilvergrijs.
Productbeschrijving. Halfhouts rabat is een houten gevelbekleding wat geschikt is voor horizontale bevestiging. Door de speciale bewerking van het hout watert het beter af, waardoor er minder snel vocht tussen de rabatdelen kan komen.