Zo dient een kat normaal gesproken minimaal 1 keer per dag te ontlasten. Is dit een dag niet het geval, dan hoeft u zich niet direct zorgen te maken. Maar als uw dier 3 dagen geen ontlasting heeft gehad, of moeite heeft met ontlasten, dan kan er sprake zijn van obstipatie (het niet kunnen kwijtraken van ontlasting).
Sommige katten kunnen de urine heel lang ophouden, het kan tot meer dan 24 uur duren voordat uw kat gaat plassen, dit is heel normaal. Als uw kat liever niet op de aangepaste kattenbakkorrel wil plassen kan het verstandig zijn om uw kat met de kattenbakkorrel in de badkamer op te sluiten.
Symptomen van constipatie
Minder vaak ontlasten of de productie van kleine, harde, droge ontlasting zijn de meest voorkomende symptomen van een verstopping. Veelvuldig naar de kattenbak gaan, waarbij de kat vruchteloos zit te persen, is een ander veelvoorkomend symptoom.
de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
De overeenkomsten waren het sterkst tussen extroverte vrouwen en jonge katten. Uit het onderzoek blijkt dat zowel mannen als vrouwen dol kunnen zijn op katten, maar dat uiteindelijk alleen de vrouw echt interactie heeft met het dier. Het maakt daarbij niet uit of de kat van het mannelijk of vrouwelijk geslacht is.
Over het algemeen ruikt kattenontlasting sterk. Dit komt door de grote hoeveelheid eiwitten die ze eten. Maar wanneer de ontlasting echt doordringend stinkt, dan is er iets verkeerd. Soms is er dan spraken van onjuist verkeerde eiwitten.
De dierenarts zal meestal een pijnstiller in combinatie met laxeermiddelen voorschrijven zodat de ontlasting zacht wordt en makkelijke zijn weg naar buiten kan vinden. Daarnaast kan hij ervoor kiezen de dikke darm te spoelen (onder narcose uiteraard).
Normaal poept een kat iedere dag, maar wanneer dit niet meer het geval is en er harde keutels worden geproduceerd, dan heeft hij last van verstopping of obstipatie.
Check het eerst even bij de dierenarts om er zeker van te zijn, maar elke dag een paar druppels olijfolie in de oren zou wonderen kunnen verrichten.
Laxatract kan worden gemengd met het voer en het drinkwater. Ook kan het met behulp van het bijgeleverde spuitje met opzetstukje voorzichtig in de bek van hond of kat worden gespoten. Het kan een paar dagen duren voordat het gewenste effect optreedt.
€ 5,58 exclusief afleverkosten. Afleverkosten zijn de kosten die uw apotheker hanteert voor het leveren van het geneesmiddel. Dit middel wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.
Eén van de vele redenen dat zalmolie voor de kat wordt aangeraden is vanwege de positieve uitwerking op de huid en vacht. De ontstekingsremmende en cel-versoepelende werking hebben grote invloed op de vacht en huid van een kat. Vocht wordt beter vastgehouden dat is terug te zien in de huid en vachtconditie van je kat.
Als de kat niet in de kattenbak wil plassen zijn er gelukkig nog andere manieren om aan de urine van uw kat te komen: laat de kat een tijd alleen in de badkamer. Hopelijk plast de kat dan op de grond en kunt u de urine opzuigen met een pipetje.
Een overvolle blaas kan je voelen. Ter hoogte van de onderbuik kan je dan een grote ronde bol voelen. Je kat zal wellicht ook lusteloos zijn. Bij twijfel contacteer dan onmiddellijk je dierenarts!
Een blaasontsteking bij uw kat kunt u herkennen aan de volgende symptomen: Buiten de kattenbak plassen/in huis plassen. Pijnlijk/miauwen tijdens het plassen. Vaker plassen en kleinere plasjes.
Omdat katten vaak niet op dezelfde bak willen plassen en poepen, zal je soms met één kat toch twee bakken moeten hebben. Verder geldt de regel: een bak per sociale groep (dat zijn katten die samen eten, slapen en een bak willen delen) plus 1.
Zet de kattenbak op een rustige plaats waar je kat makkelijk bij kan. Een plek waar je kat in alle rust kan gaan zitten, zonder dat ze zich opgejaagd voelt. Plaats de kattenbak bovendien nooit naast de voer- en drinkbakjes of een slaapplaats. De kat is een zeer proper dier en wil die plekken niet bevuilen.
De meest voorkomende symptomen die katten hebben met nierfalen zijn: slecht eten, misselijk zijn en braken. veel drinken en veel plassen (vnl. bij chronisch nierfalen)
Het verwijderen van de klonten kattenbakvulling met ontlasting van je kat moet je minimaal één keer per dag doen. De hoeveelheid kattengrit wordt dan natuurlijk steeds minder dus vul deze om de twee à drie dagen wat bij. Zo zorg je dat er genoeg kattenbakvulling in de kattenbak zit.
Wanneer je bijvoorbeeld een kieskeurige kat hebt, kun je het beste kiezen voor natvoer. Dit komt doordat natvoer vaak een sterkere smaak en geur heeft wat sneller aanzet tot eten. Wanneer je kat gevoelig is voor het krijgen van blaasstenen is het ook aan te raden om natvoer te geven.
Minstens twee keer per maand, ook afhankelijk van het aantal katten, moet je de vulling in de kattenbak volledig verversen. Als je niet-klontvormende vulling gebruikt, verwijder dan dagelijks de vaste uitwerpselen. De inhoud van de kattenbak moet echter aanzienlijk vaker volledig worden vervangen.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Door bij jou te liggen kan jouw kat lekker vredig en ontspannen slapen. Toch is het niet een eenzijdig verhaal. Je kat wil jou namelijk ook beschermen. Katten kunnen namelijk voelen wat wij ervaren en ze zijn alert wanneer er een potentieel gevaar dreigt.