Zowel voor iPhone als Android is het een functionaliteit die je aan kunt zetten via WhatsApp zelf. Klik op het cijfertje '1' in de balk waar je het onderschrift toe kunt voegen. De ander krijgt de foto of video te zien en kan deze eenmalig openen en niet doorsturen en/of opslaan in de galerij.
Kort gezegd: één grijs vinkje betekent dat een bericht is verzonden, twee grijze vinkjes betekent dat het bericht is aangekomen op de telefoon van de ontvanger en twee blauwe vinkjes betekent dat de ontvanger het bericht heeft gelezen. Dat laatste is nieuw.
Je ontvangt geen melding als iemand een screenshot of schermopname maakt. Een foto nemen van de media met een camera of een ander apparaat voordat het bericht verdwijnt.
Berichtinformatie. Voor elk bericht dat je stuurt, kun je een scherm met berichtinformatie openen. Hierop staat aangegeven wanneer je bericht is afgeleverd en wanneer de ontvanger het bericht heeft gelezen of afgespeeld.
Als je zeker weet dat je telefoon is verbonden met het internet, zijn er mogelijk een aantal andere redenen waarom WhatsApp-berichten niet worden verzonden of ontvangen: Je telefoon moet opnieuw opgestart of uit- en aangezet worden. De contactpersoon naar wie je een bericht wilt sturen heeft je nummer geblokkeerd.
Eén vinkje: het bericht dat jij hebt getypt is verzonden naar de ontvanger, maar is nog niet bij de ontvanger aangekomen. De ontvanger heeft bijvoorbeeld op dit moment geen internetverbinding, of heeft de telefoon uit.
Deze betekenen het volgende: Het bericht is verzonden. Het bericht is afgeleverd aan de telefoon en eventueel gekoppelde apparaten van de ontvanger.
Deze truc werkt op WhatsApp en in Facebook Messenger. Let op: als je de berichten hebt gelezen, ga je uit de app en sluit je de hele app af. Zet daarna je vliegtuigmodus uit. Niemand ziet dan dat jij de berichten hebt gelezen!
In het gespreksoverzicht zie je bij ieder verzonden bericht in het klein naast de tijd vinkjes staan. Als er één grijs vinkje staat wil dit zeggen dat bericht verzonden is maar nog niet afgeleverd, twee grijze vinkjes betekent: afgeleverd en als ze blauw zijn wil het zeggen dat bericht gelezen is.
Je ziet geen updates van de profielfoto van een contact. Berichten die je stuurt naar een contact dat jou heeft geblokkeerd hebben altijd maar één vinkje (bericht verzonden) en nooit een tweede vinkje (bericht afgeleverd). Het lukt niet om dat contact te bellen.
Sluit WhatsApp af en verwijder de app helemaal van je telefoon; Download WhatsApp opnieuw uit de Play Store; Installeer de app opnieuw en voer hetzelfde telefoonnummer in; Kies ervoor, zodra de app dat vraagt, om berichten en media uit een eerdere back-up te herstellen.
Opgeslagen op telefoon
Ontvangen foto's en video's worden ook op de telefoon opgeslagen. In een Android-telefoon staat de foto/video in de app Galerij en in de app Google Foto's, in het album 'WhatsApp Images'. Op een iPhone worden de foto's/video's automatisch opgeslagen in de app Foto's.
Als je de functie 'laatst gezien' wil uitzetten op je iPhone, open je de app en ga je naar Instellingen. Ga via het kopje Account naar Privacy. Bovenin je scherm zie je dan de optie Laatst gezien. Als je daarop klikt krijg je de keuze wie je laatst gezien-status mag zien: iedereen, alleen je contacten of niemand.
Geblokkeerde contacten kunnen je niet meer bellen of berichten sturen. De functie Laatst gezien, je online status, statusupdates en veranderingen die je maakt aan je profielfoto zijn niet meer zichtbaar voor geblokkeerde contacten.
Wanneer je iemand via WhatsApp hebt geblokkeerd, kan diegene jou niet meer bellen. Dit geldt wederom ook omgekeerd: je kunt de ander niet via de chat-app bereiken. Let wel op, want via de 'gewone' Telefoon-app kan de ander jou nog wel bereiken.
Als je geblokkeerd bent door een contact, dan zie je de foto die er stond op het moment dat je geblokkeerd werd op WhatsApp. Je kunt bijvoorbeeld de profielfoto van iemand anders die niet geblokkeerd is door die persoon vergelijken.
Een grijs vinkje in WhatsApp betekent dat een berichtje verstuurd is, maar dat het (nog) niet is afgeleverd op de telefoon van de ander. Het appje komt bijvoorbeeld niet aan doordat de telefoon van de ontvanger uitstaat of doordat internet even niet werkt.
Heb je liever dat de afzender van een bericht NIET kan zien wanneer jij het bericht hebt gelezen? Dan kan je 'Leesbewijzen' uitschakelen, zodat de afzender geen blauwe vinkjes te zien krijgt wanneer jij zijn of haar bericht hebt gezien.
Je kunt berichten alleen voor jezelf verwijderen of aanvragen om deze voor iedereen te verwijderen.
Onopgemerkt appen
Als je onopgemerkt of vertrouwelijk wil appen is Whatsapp dus niet echt ideaal. Daar is de app Telegram geschikter voor. Die kan je namelijk vergrendelen met een wachtwoord en vingerafdruk.
Het antwoord is ja, maar alleen als jij (of iemand anders) daar toestemming voor geeft. Zo zit het. Standaard zijn WhatsApp-berichten beveiligd met end-to-end-encryptie. Deze versleuteltechniek zorgt ervoor dat niemand de inhoud van berichten kan lezen, behalve de verzender en ontvanger.
Als je een bericht voor iedereen verwijderd hebt, zal in de chat voor iedereen “bericht verwijderd” zichtbaar zijn. De ander zal dus altijd kunnen zien dat je jezelf hebt gecensureerd. Maar soms is dat minder erg dan dat het oorspronkelijke bericht tot in de eeuwigheid zichtbaar blijft.
Zeven vinkjes, daarmee kun je de privileges van de witte man samenvatten. En maak je in één keer duidelijk hoeveel ongelijkheid er nog is in Nederland. Joris Luyendijk schrijft erover in zijn boek De zeven vinkjes.
Android: Druk rechtsbovenin op het symbool met de drie puntjes om naar het menu te gaan --> Account --> Privacy. Vink leesbewijzen uit. iOS: Druk in de balk onderin je scherm op Instellingen --> Account --> Privacy.