Vaak wordt gedacht dat voor het vangen van grotere karpers ook een grotere haakmaat (maat 2 of 4) nodig is. In de meeste gevallen vang je echter beter met kleinere haken zoals met een haakmaat 6 of 8.
De beste karperhaak voor het penvissen op karper hangt af van het aas wat je gebruikt. Vis je met groot aas zoals deegballen, of aardappel dan is een grote karperhaak op zijn plek. Ik gebruik daarvoor een maat 4 Bow haak. Deze vishaak met rechte punt prikt zeer goed.
Wat zijn specifieke haken voor witvissen? De beste haken die u voor witvissen kunt gebruiken zijn van gehard staal gemaakt. Het is van belang dat de haak goed scherp is. De meest gebruikte maat voor Brasem en Voorn ligt tussen haakmaat 8 en 16, hoewel er soms ook met kleinere haken wordt gevist.
Een vuistregel is dat de lengte van je hair 1,5 x zo groot moet zijn als je boilie. Maar dit verschilt uiteraard weer voor ieder water, sommigen maken hem bijvoorbeeld zo kort mogelijk terwijl anderen juist voor een extreem lange hair kiezen i.v.m. dressuur. Zelf hou ik meestal 1 - 1,5 cm.
Je kunt karpers onder andere vangen in slootjes, stadswateren, kanalen, rivieren en meren. Ze houden in het bijzonder van ondiepe plekken en zoeken graag de warmere waterlagen op. Die ondiepere plekken bevatten namelijk veel meer natuurlijk voedsel dan de diepe gronden.
Er zijn in hoofdlijn drie oorzaken van tegenvallende vangsten: 1) er zit geen vis op je stek, 2) de vis aast niet of 3) je pakt het gewoon verkeerd aan.
Als karpervisser kun je proefondervindelijk vrij eenvoudig ontdekken op welke diepte de spronglaag zich bevindt. Zodra je na een zomerse vissessie in een zandwinplas een paar muffe of naar rotte eieren stinkende boilies naar boven haalt, lag je waarschijnlijk te diep.
Wie op zoek is naar een allround karperhengel kan in Nederlandse wateren over het algemeen prima uit de voeten met een hengel van 2.25 a 2.5lb. Vis je vaak op grotere meren of rivieren dan kun je beter kiezen voor een zwaardere testcurve.
Boilies: 1100 tot max 1500 gram per dag is voldoende. In de praktijk had een grotere hoeveelheid geen extra effect. De belangrijkste reden is dat je niet meer karpers kan voeren dan er langskomen. Komen er niet genoeg karpers op de voerstek, dan kan het effect van teveel voer zelfs erg nadelig werken.
De lengte van de onderlijn zal bij de meeste vissers variëren van 7 tot 25 centimeter. Dit bepaal je aan de hand van de bodemgesteldheid, de plantengroei en de voerstrategie. Als je hier scherp op bent en rekening houd met deze omstandigheden bij het knopen van je rigs, zal het je helpen om meer vis te gaan vangen!
Over het algemeen werken boilies tussen 15 mm en 20 mm prima voor het vissen op karper. De diameter van de boilie wordt voornamelijk bepaald aan de hand hoeveel brasem er op een water zwemt. Op een water met weinig witvis zijn 15 mm boilies een uitstekende keuze.
Met een formaat 12 haak kun je prima tot wel twee wormen vissen. Met een maat 14 haak kun je goed een mestpier vissen. Haakjes maat 16 en 18 lenen zich prima voor een visserij met maden en casters.
Voor het penvissen heb je geen zware materialen nodig. Een lichte karper penhengel met een lengte vanaf 3.00m tot 4.20m is voldoende. Echter, hoe langer de hengel, hoe lastiger deze te hanteren is. In de meeste gevallen is een hengel met een lengte van 3.60m en 1.75 lb voldoende voor de meeste situaties.
Richtlijn is lbs vermelding op de hengel gelijk aan het loodgewicht in ounce. Waarbij 1 ounce gelijk is aan 28 gram. Voor 25 gram lood zit je dus op een vermogen van ongeveer 1 lbs. Als de vermelding werpgewicht 25 gram (lood) is, staat dat dus gelijk aan een karperhengel van ongeveer 1 lbs.
Bij hengels is het zo dat de hengel breekt bij een grote overbelasting zoals het krom trekken in een te grote hoek. Maar wanneer de belasting te groot is maar ook weer niet zo groot dat ie direct breekt, treedt er vaak toch interne schade op in de vorm van kleine scheurtjes.
Het werpgewicht geeft aan wat het gewicht van het kunstaas is dat je met de hengel kan werpen. Zo is een spinhengel met een werpgewicht van 5 – 15 gram vooral bedoeld voor het vissen met licht kunstaas zoals spinners, kleine plugjes, en shadjes.
Zeker in het voorjaar, rond mei/juni verschijnen de karpers weer in ondiep water. Vanaf augustus gaan ze weer volop azen en zijn ze veelvuldig aanwezig in menige rivier. Dit is de aangewezen periode om karpers te gaan vangen.
Grote karpers vergrijpen zich ook aan kleine vissen, maar het hoofdmenu bestaat vooral uit allerlei wormen, slakken, mosselen, bloedzuigers, libellenlarven, kortom alles wat een verborgen leven in de modder leidt, staat op het menu. En natuurlijk ook allerlei zaden, vruchten, brood, boilies en andere deegsoorten.
Karper vissen in oktober. In het najaar karper vissen vergt andere technieken dan in het voorjaar. De karpers gaan namelijk op zoek naar voedsel om de winter mee door te komen en door het hoge zuurstofgehalte in het water door de wind zijn de karpers veel actiever dan in april.
De beste visstekken vind je bij beschutte plekken als een brug, steiger of vlonder. Werp wat lokvoer in het water om de vissen aan te trekken. Bevestig een dobber en vishaak aan het einde van je lijn, hang aas aan de haak en gooi je hengel uit. Geluid schrikt vissen af, dus wees stil tijdens het vissen.
Ben je van plan in het voorjaar op karper te gaan vissen, dan raden we de licht verteerbare Scopex boilies, Robin Red Garlic boilies of de Aardbei Vanille boilies aan. Ook boilies met hennep, zoals de Hennep Vanille boilies zijn zeer geschikte voorjaars boilies.
Eigenlijk bestaat er geen 'grote karper' rig. Op elke rig kun je grote karper vangen, maar het is wel belangrijk dat je de rig aanpast aan de omstandigheden. Dit betekent dat je op water A prima met een klassieke basis rig prima kan vissen terwijl je op water B beter een pop-up rig kunt gebruiken.