Een risicoanalyse veronderstelt een multidisciplinaire aanpak en moet dus de zeven welzijnsdomeinen (arbeidsveiligheid, gezondheid, psychosociale aspecten, ergonomie, arbeidshygiëne, verfraaiing van de arbeidsplaatsen, intern leefmilieu) omvatten.
De 'welzijnswet ' (wet van 4 augustus 1996 over het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk) is de basiswet op het vlak van veiligheid en gezondheid op het werk. Deze wet schept een kader waarin ook de uitvoeringsbesluiten worden genomen.
De wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk, ook de "welzijnswet" genoemd, is de basiswet op het vlak van de veiligheid en de gezondheid op het werk. Deze wet schept namelijk een kader op basis waarvan uitvoeringsbesluiten worden genomen.
Beleid ter bevordering van participatie en toegankelijkheid, het voorkomen van sociale uitsluiting en ondersteuning van het lokaal sociaal beleid. Betekenis van welzijnsbeleid toevoegen.
Organisaties die willen profiteren van de voordelen van een gezond personeelsbestand (en hun bedrijfsresultaten willen beschermen) moeten rekening houden met de vijf factoren van welzijn van een medewerker: fysiek, financieel, emotioneel, sociaal en carrière.
Dit zijn: de emotionele, intellectuele, werkgerelateerde, fysieke, sociale en geestelijke aspecten. Elk van deze factoren kan ons leven verbeteren of verslechteren, afhankelijk van hoe het er met elk van hen voorstaat, en dat is waarom ze zo belangrijk zijn voor ons welzijn.
Zorg voor welbevinden, goed in je vel zitten, is voor iedereen belangrijk en heeft een positieve invloed op de lichamelijke gezondheid. Ouderen met een slechtere fysieke gezondheid ervaren minder welbevinden dan gezonde ouderen. Andersom geldt ook dat ouderen die zich goed voelen, fysiek gezonder zijn.
Globaal preventieplan en jaarlijks actieplan
Het dynamisch risicobeheersingssysteem vindt zijn uitdrukking in een globaal preventieplan dat door de werkgever wordt opgesteld in overleg met de hiërarchische lijn en de diensten voor preventie en bescherming op het werk en wordt vastgesteld voor een termijn van vijf jaar.
In een globaal preventieplan (GPP) staan de preventiemaatregelen die je als werkgever formuleert op basis van de risicoanalyse. Het GPP loopt over vijf jaar en dient als basis voor het jaaractieplan (JAP).
Het jaaractieplan (JAP) is de praktische uitwerking van het globaal preventieplan. Je stelt het op in het kader van het dynamisch risicobeheersingssysteem. In het JAP beschrijf je concreet welke actiepunten je het komende jaar zal uitvoeren om risico's in je bedrijf uit te schakelen of te beperken.
"Als werkgever ben je altijd verplicht om water aan te bieden aan je werknemers. Dit kan zowel kraantjeswater als flessenwater zijn. Je mag hiervoor je werknemers niets aanrekenen. Of je ook andere dranken moet aanbieden op de werkplaats / werf hangt heel sterk af van de temperatuur en de aard van het werk.
Artikel 5 van de welzijnswet legt aan de werkgever de algemene verplichting op de nodige maatregelen te treffen ter bevordering van het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk. Hij moet daarbij de preventiebeginselen in acht nemen.
De werkgever is verantwoordelijk voor het naleven van de welzijnswet.
Situering van het ARAB
Het ARAB is de bundeling van uitvoeringsbesluiten die tussen 1947 en 1993 tot stand zijn gekomen. Een aantal van deze voorschriften zijn nog van toepassing. Bij de verdere opbouw van de Codex, worden regelmatig delen van het ARAB opgeheven.
Psychosociale risico's op het werk omvatten professionele risico's die de werknemers psychische en eventueel ook lichamelijke schade kunnen berokkenen. Ze kunnen ook een impact hebben op de veiligheid op de werkvloer en het goed functioneren van de bedrijven.
Waarom is welzijn op het werk zo belangrijk? Het staat als een paal boven water: medewerkers die zich goed in hun vel voelen zijn productiever, meer gemotiveerd en vertrekken minder snel. Als je investeert in het welzijn en de veiligheid van je werknemers: Toon je je bezorgdheid over je werknemers.
Een dynamisch risicobeheersingssysteem helpt jou als werkgever je medewerkers systematisch te beschermen voor gevaren. Uit de risicoanalyse en het globaal preventieplan vloeit het jaaractieplan (JAP) voort. Het JAP is een praktisch overzicht met de preventieve maatregelen die je komend jaar gaat uitvoeren.
Er worden verschillende specialisatiemodules ingericht voor preventieadviseurs-arbeidsveiligheid: niveau I (280 uren) en niveau II (90 uren). Wat betreft ergonomie, arbeidshygiëne en psychosociale aspecten van het werk bestaan er specifieke specialisatiemodules (280 uren) per discipline.
Titel 7 betreffende de comités voor preventie en bescherming op het werk van boek II van de codex over het welzijn op het werk fungeert hier als wettelijke basis.
Het zorgleefplan is geordend volgens vier levensdomeinen. - Woon- en leefomstandigheden; - Participatie; - Mentaal welbevinden; - Lichamelijk welbevinden en gezondheid.
In deze definitie komen drie soorten van welbevinden naar voren; namelijk het emotioneel welbevinden, het psychologisch welbevinden en het sociaal welbevinden (Bohlmeijer, Bolier, Steeneveld, Westerhof & Walburg, 2013).
De geluksdriehoek is een kompas: ze informeert over de weg die je kunt bewandelen om beter in je vel te zitten en dat gevoel vast te houden. Ze geeft info over nieuwe gewoontes die je kunt aanleren om gelukkig(er) te worden.
Een toestand die afhankelijk is van de context en de situatie, die het basismateriaal voor een goed leven bevat: vrijheid en keuze, gezondheid en lichamelijk welzijn, goede sociale relaties, veiligheid, gemoedsrust en spirituele beleving.
Sociaal welzijn draait om de mate waarin je je goed voelt en opgenomen bent in de maatschappij waarin je leeft. Het is waarschijnlijk de factor die je als individu het minst in de hand hebt. Je sociale welzijn hangt in grote mate af van objectieve economische factoren.
Deze bestaat uit drie onderdelen: Tevredenheid met het leven. Tevredenheid met de lichamelijke gezondheid. Tevredenheid met de psychische gezondheid.