Collagene vezels bestaan uit het eiwit collageen. De trekvastheid van dit type vezels is vergelijkbaar met die van staal. De vezels zorgen dat het bindweefsel niet oneindig kan worden uitgerekt en daardoor behoudt het lichaam zijn vorm. Reticulaire vezels zijn een variant op de collagene vezels.
Huid, botten, pezen, kraakbeen en tanden bestaan grotendeels uit collageen. Wij richten ons op de collageensoort die deel uitmaakt van het gewricht, dit wordt ook wel het gewrichtskapsel genoemd. Collageen heeft een trekvastheid gelijk aan die van staal.
Tijdens het vernieuwingsproces van de huid wordt op jonge leeftijd voldoende collageen gemaakt om de huid jong, stevig en soepel te houden. Na het 25e levensjaar neemt de productie van collageen gestaag af.
De fibroblast is de belangrijkste cel van het bindweefsel en verantwoordelijk voor de synthese van alle elementen binnen de extracellulaire matrix. Van deze elementen is het macromolecuul collageen, dat gevormd wordt door een netwerk van collageenvezels, het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam.
Symptomen van zwak bindweefsel zijn: Vaker last van pijn in spieren, pezen en gewrichten. Hypermobiliteit. Striae.
Een van de belangrijkste bouwstenen voor je bindweefsel is glucosamine. Daarnaast is ook voldoende vitamine C, foliumzuur en magnesium nodig. Vitamine B12 kan een belangrijke aanvulling zijn, zeker als je weinig/geen dierlijke producten eet.
Het korte antwoord is: ja, collageen poeder werkt. Er zijn veel studies gedaan, waarbij positieve effecten op bijvoorbeeld de huid en gewrichten aangetoond zijn na inname van collageen supplementen.
Als je één van de volgende klachten hebt of verschillende symptomen samen, heb je mogelijk een tekort aan collageen. Verslapte of doffe huid, last van maagzuur of een opgeblazen gevoel, gevoelige darmen ( obstipatie of diarree),pijnlijke gewrichten, broze nagels of futloos haar.
Groente en rood fruit
Rode vruchten bevatten veel lycopeen. Dit middel zorgt voor een verbeterde productie van collageen. Producten waaraan je hierbij kunt denken, zijn sinaasappels, citroenen, kiwi's, mango, grapefruit en ananas. Groentes zijn ook bevorderlijk voor de productie van collageen.
Voeding met veel suiker of geraffineerde koolhydraten (die door het lichaam weer omgezet worden in suikers) tasten collageenvezels aan. Dit proces noemen we glycatie: de suikers zetten zich vast op het collageen in de huid, waardoor dit verhardt en beschadigt.
Collageen bevat aminozuren die heel goed zijn voor je darmwand en het herstel en opbouw van je darmwand stimuleren. Collageen bevat bovendien ontstekingsremmende aminozuren die helpen de darmwand te kalmeren.
Naarmate we ouder worden, produceert het lichaam minder collageen, wat leidt tot een droge huid en de vorming van rimpels. Verschillende studies hebben aangetoond dat collageenpeptiden kunnen helpen de huidveroudering te vertragen door rimpels en droogheid te verminderen.
Op welk tijdstip collageen innemen? Collageen kan de hele dag door, op elk tijdstip, gebruikt worden. Er bestaat een mythe over dat collageen afgebroken zou worden door maagzuur en dat je het daarom op een lege maag zou moeten gebruiken.
Het geeft structuur en stevigheid aan je huid.
Collageen wordt aangemaakt door fibroblasten en afgebroken door enzymen, nl. matrix metalloproteinasen (MMP). Bij een goede balans tussen aanmaak en afbraak van collageen, zorgt de extracellulaire matrix voor een mooie, stevige huid.
Collageen is een eiwit dat door je lichaam zelf wordt aangemaakt. Op jonge leeftijd is de collageenproductie in je lichaam het hoogst en wordt er continu genoeg collageen aangemaakt om de huid mooi strak en gezond te houden.
De effectiviteit van collageen hangt puur af van de manier waarop je dit eiwit in je lichaam krijgt. Je kunt het op je huid smeren via een crème, je kunt het innemen via een voedingssupplement of een beautydrankje of je kunt het direct in je huid laten injecteren.
Jojoba-olie
Net als druivenpitolie is ook deze olie rijk aan antioxidanten en gezonde vetten. De olie wordt na het aanbrengen onmiddellijk in de huid opgenomen waardoor rimpels en fijne lijntjes afnemen.
Voldoende lichaamsbeweging bevordert de sterkte en stevigheid van onze spieren, wat een positief effect heeft op onze huid. Getrainde spieren geven onze huid meer ondersteuning, waardoor de huid strakker om ons lichaam zit gespannen. Bovendien blijf je vaak beter op gewicht als je regelmatig sport.
Vaak worden vanaf je 30e levensjaar de eerste rimpels zichtbaar. Door je huid te ondersteunen met een crème of serum, kunnen rimpels worden verminderd.
Het is erg onwaarschijnlijk dat een grote hoeveelheid collageen schadelijk zou zijn. Als je meer collageen inneemt dan de aanbevolen hoeveelheid neemt de absorptiesnelheid van je lichaam aanzienlijk af en wordt het moeilijk om het collageen te verwerken.
Cortisol zorgt weer voor huidveroudering en rimpels. Daarnaast breekt nicotine vitamine C af, de bouwstof van collageen. Een tekort aan vitamine C kan ook weer leiden tot een collageen tekort.
Dus 25 dagen wel, 5 dagen niet, en ga zo door. De reden voor deze pauze is dat we niet willen dat je lichaam er een tolerantie voor opbouwt. Immers, dan reageert je lichaam er niet meer op, wordt het niet meer gestimuleerd extra collageen aan te maken en ben je terug bij af.
Je kunt als 18-plusser al beginnen met het innemen van collageen. Je huid zal van binnenuit worden gevoed, waardoor er een mooie en gezonde "glow" ontstaat. Ook zorgt het voor voller haar en mooiere nagels.
Collageen is een lichaamseigen stof. Het heeft geen bijwerkingen wordt beschouwd en erkend als veilig. Wanneer iemand wel een bijwerking ondervindt kan dit het gevolg zijn van een al bestaande allergieën of door het overschrijden van de aanbevolen dosering van 15 gram per dag.