Xanthelasmata zijn gele verkleuringen en bultjes, veroorzaakt door vet dat zich ophoopt op één plaats in de huid. Ze ontstaan vaak eerst in het bovenooglid, vaak symmetrisch, in de binnenooghoek. Ze worden langzaam groter.
Xanthelasmata worden behandeld met een ablatieve laser, zoals een CO2-laser of een Erbium YAG laser. Hiermee wordt de laagje voor laagje verdampt. Na de behandeling zijn er oppervlakkige wondjes zichtbaar in het behandelde gebied. Afhankelijk van het aantal afwijkingen vinden er 1 of meerdere behandelingen plaats.
Oorzaken van xanthelasma
Xanthelasma ontstaat door een stoornis in de plaatselijke vetophoping. Door een (plaatselijke) vetstofwisselingsstoornis ontstaat er een teveel aan vetbolletjes, triglyceriden en cholesterol in het bloed waarbij deze zich in de cellen van het bindweefsel gaan ophopen.
Xanthelasma zal nooit spontaan verdwijnen, maar wel altijd goedaardig blijven. In de meeste gevallen begint het in de binnenste ooghoek en kan het zich symmetrisch verspreiden.
Xanthelasma zien eruit als platte, gelige bultjes die weinig klachten geven. De bultjes kunnen zacht, vast of kalkachtig zijn. In de loop van de tijd kunnen er meer bultjes ontstaan. Door de opvallende kleur ervaren mensen ze soms als storend.
Xanthomen zijn gele vetophopingen onder de huid. Ze zien eruit als gele bultjes en zijn het vaakst zichtbaar in de ooghoeken. De xanthomen komen overal bij het ooglid voor, zowel onder als boven. Xanthomen worden ook wel xanthelasmata genoemd.
Wat is xanthelasma? Xanthelasma zijn goedaardige, licht verheven, plaatselijke vetophopingen op en rondom het ooglid. Vaak begint xanthelasma als een klein bultje binnenin de ooghoek.
Gerstekorrels verwijderen
Gerstekorrels gaan soms vanzelf weer weg, maar helaas niet altijd. Als je er van af wilt, dan kan je een gerstekorrel zelf verwijderen. Je prikt met een scherpe, steriele naald een klein gaatje in de huid, zodat je de gerstekorrel eruit kunt drukken met je vingers.
Door middel van een warm kompres op uw oog. Houd het kompres 15 minuten tegen uw oog en herhaal dit drie of vier keer per dag. Dit moet u een aantal dagen volhouden. hierdoor wordt de huid rondom de gerstekorrel slapper waardoor het kliertje zijn talg weer op een natuurlijke manier kan afscheiden.
Het Plasmage apparaat wordt gebruikt ter behandeling van medische en cosmetische indicaties op een veilige en effectieve methode voor non-invasieve microchirurgie. Het apparaat werkt op basis van plasma-energie en wordt gebruikt voor verstrakking van huidplooien.
Oorzaken van syringomen
Het is niet bekend waardoor syringomen ontstaan. In de meeste gevallen ontwikkelen syringomen zich vaak in de puberteit, en wat vaker bij vrouwen, waardoor er vaak gedacht wordt aan een hormonale oorzaak. Syringomen kunnen ook in families voorkomen, dus er bestaat een erfelijke factor.
Syringomen kunnen worden behandeld met een ablatieve laser, zoals een CO2-laser of een Erbium YAG. Hierbij wordt de huid laagje voor laagje verdampt. Na de behandeling zijn er oppervlakkige wondjes zichtbaar in het behandelde gebied. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van het aantal syringomen.
Het zijn huidplooien die zich aan de voorkant van het oog bevinden. We hebben een onderste en een bovenste ooglid. Het is belangrijk dat beide goed functioneren. Dit heeft namelijk een directe invloed op de werking van de ogen.
Wel is het zo dat je huidverzorging meer is dan alleen maar hydrateren. En dan kom je er niet met alleen petrolatum (vaseline). Bovendien is vaseline nou niet echt een prettig product om op je gezicht te smeren…. Maar tijdelijk, bijvoorbeeld bij een erg droge huid, kan vaseline heel veel goed doen.
In feite is een gerstekorrel een met keratine-gevulde cyste die onder de huid vormt. Het ziet eruit als een wit, soms gelig bultje onder het huidoppervlak. Milia, ofwel gerstekorrels in het gezicht, wordt vaak geassocieerd met pasgeboren baby's maar het kan ook ontstaan bij kinderen en volwassenen.
Bij volwassenen ontstaan mee-eters voornamelijk door het gebruik van te vette cosmetica die de poriën afsluiten. Ook make-up die aan het eind van de dag niet goed wordt afgewassen kan mee-eters veroorzaken. Deze producten staan daarom bekend als comedogeen. Letterlijk betekent dit “bevordert vorming van mee-eters”.
Helaas kun je gerstekorrels niet geheel voorkomen als je gevoelig bent voor milia. Natuurlijk kun je de huid van voldoende vocht voorzien (waterflesje bij de hand, hydraterende ingrediënten zoals hyaluronzuur smeren) en dagelijks goed tegen de zon beschermen.
Milia (gerstekorrel)
De behandeling van Milia is niet pijnlijk en duurt niet lang. De huidtherapeut maakt met een naaldje een kleine opening in de huid. Daarna wordt voorzichtig de hard geworden talg uit de holte gedrukt. De behandeling kan ook worden uitgevoerd met behulp van elektro coagulatie.
Gerstekorrels ontstaan als hoornschilfers van de bovenste huidlaag zich ophopen in de afvoergang van de zweet- en talgklieren. Dit worden uiteindelijk kleine knikkertjes (cystes) die gevuld zijn met hoorncellen. Gerstekorrels zijn in principe onschuldig maar worden vaak wel als storend ervaren.
Meestal ziet de afwijking er uit als een ronde glazige zwelling op de lidrand, soms bevindt zich in het midden een zweertje dat makkelijk bloedt. Van alle kwaadaardige tumoren is dit de meest goedaardige: de tumor zaait niet uit en groeit traag.
Behandeling van strontjes
Je kunt strontjes voorkomen door te proberen zo min mogelijk in je ogen te wrijven en je oogleden schoon te houden. Als strontjes een punt van zorg zijn of vaker voorkomen, is het belangrijk je oogleden vrij te houden van bacteriën en je contactlensspecialist te raadplegen.
Een strontje ontstaat door een ontsteking. In het ooglid zitten zweetkliertjes en talgkliertjes. De uitgang van zo'n kliertje kan verstopt raken. Bacteriën kunnen dan in het kliertje een ontsteking geven.
Xanthomen (xanthomata) zijn circumscripte gele, geelbruine of oranje huidafwijkingen (maculeus, papuleus, nodulair, nodeus of lineair), berustend op intracellulaire ophopingen van vet (lipoproteïnen) in de dermis. De lipoproteïnen liggen opgeslagen in macrofagen.
Hyperlipidemie is een toestand waarbij de concentratie van lipiden zoals triglyceriden en/of cholesterol in het bloed te hoog is. Hyperlipidemie komt vaak voor en staat bekend als een risicofactor voor hart- en vaatziekten, zoals hartinfarcten en beroertes.