Banket is de benaming voor fijner bereid gebak. Het wordt gemaakt van duurdere en minder vaak gebruikte ingrediënten, waardoor het een exclusievere en luxe uitstraling krijgt.
Met banketproducten bedoelen we alle bekende lekkernijen: gebak, chocolade, taarten, koekjes, cake en zelfs marsepein.
Soorten bakkers
Banketbakker: hoofdzakelijk patisserie. Broodbakker: hoofdzakelijk brood en broodproducten. Confisserie: hoofdzakelijk zoetigheden. Koude bakker: in deze zaak wordt er geen brood gebakken, het is een verkoopspunt, soms ook een bake-off.
Een bakker moet vooral brood en gebak in alle mogelijke vormen verkopen. Brood en gebak vormen het kernassortiment. Ze zijn de essentie van een bakkerij. De bakker kan er voor kiezen om naast brood, gebak en chocolade ook koffie of eieren te verkopen.
Een banketbakker, in België en Zuid-Nederland ook patissier of suikerbakker genoemd, is een bakker die is gespecialiseerd in banket en zoetwaren.
Als patissier maak je allerlei soorten gebak en taart.
De Banketbakker is een bakker die gespecialiseerd is in het maken van zoete producten zoals gebak, koek en suikerwerk. Een zelfstandig Banketbakker kan zelf beslissen wat hij maakt en moet daarvoor zelf de benodigde ingrediënten bij elkaar verzamelen.
Vrijwel iedere bakker gebruikt sinds oktober 2008 bakkerszout in zijn producten. Op advies van de Nederlandse Gezondheidsraad gebruiken de meeste bakkers dit zout in het deeg. Bakkerszout mag, naast in brood, ook gebruikt worden in andere bakkerijproducten zoals koekjes, cake en gebak.
Je plant het werk en bereidt het voor. Je verzamelt het nodige materiaal en materieel. Je bewaart de afgewerkte producten en grondstoffen.
Om een bakkerij te openen heb je geen diploma nodig.
Een Bakker in Nederland verdient gemiddeld € 2.175 bruto per maand. Salarissen variëren van € 1.850 (laag) tot € 2.505 (hoog). Op deze pagina vind je een gedetailleerd overzicht van de gemiddelde brutolonen per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en dienstverband.
Wie als bakker wil werken zal een ochtendmens moeten zijn, omdat bakkers vroeg beginnen. Het beroep bakker is aan te merken als redelijk zwaar beroep, omdat de meeste bakkers hard moeten werken om alles op tijd klaar te hebben. Ook moet een bakker over veel vakkennis beschikken om alle producten te kunnen maken.
Patisserie, banket of fijn gebak zijn zoete lekkernijen van duurdere en minder vaak gebruikte ingrediënten. Denk maar aan chocoladeglazuur, slagroom, gekonfijte vruchten, vers fruit, marsepein en strooigarnering zoals amandelschaafsel of walnoten.
Hebreeërs waren eerste banketbakkers
Zij maakten in het tweede millennium voor Christus al banket. De zoete hapjes uit de Arabische wereld vielen bij de mensen goed in de smaak. Waarschijnlijk waren de Grieken een van de eerste volken die de banketlekkernijen in Europa introduceerden.
De opleiding Patissier is een BBL-opleiding. Je krijgt 1 jaar les en praktijk op niveau 4. Je gaat ongeveer 1 dag per week naar school. Daar kom je alles te weten over de nieuwste banketproducten en technieken.
Een koude bakker is eigenlijk een gewone winkelier zonder beroepsbekwaamheid die brood en toebehoren laat aanleveren door een warme bakker of industriële bakker. De enige toegestane bewerking die een koude bakker mag doen, is het brood afbakken.
Heerlijk paasbrood gevuld met lekkere stukjes chocolade en kaneel.
In het Handelsregister van de Kamers van Koophandel staan juli 2019 5.313 bakkerijen en brood- en banketzaken geregistreerd, waarvan 4.065 als hoofdvestiging of zelfstandige vestiging.
Pluspunt bakkerszout
Jodium hebben mensen nodig voor o.a een goede werking van de schildklier. Voor de volksgezondheid is het daarom belangrijk om bakkerszout te gebruiken voor brood, koekjes, cake en gebak. Met zo'n vier sneetjes brood per dag, is ruim de helft tot driekwart van de dagelijkse jodiumbehoefte gedekt.”
Maar een moderne bakker kan zeker tot drie uur slapen. Zelfs tot vijf uur als die dat wil. Wat vaak langer is dan iemand die de vroege dienst doet in de fabriek, die moet nog met de wagen tot daar.
Hoe word je een Bakker? Om aan de slag te gaan als (brood)Bakker kan men de opleiding Broodbakker op MBO niveau 2 of de opleiding Allround Broodbakker op MBO niveau 3 volgen.
Als patissier werk je bij een (ambachtelijke) banketbakkerij, maar in de meeste gevallen ben je werkzaam voor een patisserie. Dit is een bakkerij gespecialiseerd in gebak en zoete lekkernijen. Ook bijvoorbeeld een hotel heeft nog wel eens een eigen patissier in dienst.
Om te worden toegelaten tot deze specialistenopleiding heb je nodig: diploma mbo Zelfstandig werkend bakker, niveau 3 met uitstroomrichting Banket of; diploma mbo Allround banketbakker, niveau 3 (wordt niet aangeboden door Summa College).
Als kandidaat voor de titel Meester Patissier doorloop je een intensief selectietraject ter voorbereiding op het examen. Om deel te nemen aan het examen wordt allereerst je c.v. beoordeeld. Als dit positief is beoordeeld, volgt de portfolioronde.