Sokken van bamboe zijn aan de lijn zacht en blijven zo nadat ze droog zijn. Dat verschil merk je bij het aantrekken meteen en dat comfort blijf je houden tijdens het dragen. Bamboe sokken zijn ook sterk door een combinatie van bamboevezels en hulpstoffen.
Bamboe sokken zijn sokken gemaakt van de bamboeplant.
Normaal wasprogramma t/m 40 graden. Wassen bij gelijk gekleurd wasgoed. Geen wasverzachter toevoegen, is overbodig, immers bamboe is super zacht.
Als je gaat voor bamboe sokken is het merk Bamboo Basics een absolute topper. Maar daarnaast kun je ook kijken naar de specificaties van de sokken. Merken als FALKE en Stance hebben soms een waslijst aan bijzondere specs die ervoor zorgen dat jij de beste sokken vindt tegen zweetvoeten.
De meest gebruikte materialen bij sokken tegen zweetvoeten zijn katoen, wol, polyester of bamboe. Katoenen sokken dragen koel en deze werken absorberend. Sokken van wol houden koele temperaturen vast, waardoor deze zweetvoeten kunnen voorkomen.
De beste kwaliteit sok is nog altijd gemaakt van wol. Bewezen is dat na veelvuldig wassen de glans en de kwaliteit langer mooi blijven, dan van bijvoorbeeld katoenen sokken. Bovendien neemt wol beter vocht op, zodat je langer droge voeten houdt.
Vermijd sokken die katoen bevatten.
Katoen is een stof dat heel slecht droog en de bacteriën vasthoud. Kies voor wandelsokken die gemaakt zijn van materialen die zacht en slijtvast zijn en voldoende vocht afvoeren. Goede voorbeelden hiervan zijn: wandelsokken die merinowol, polyester en polyamide bevatten.
Je kunt dus het beste katoenen of wollen sokken dragen. Dat zijn materialen die ventileren en je voeten droog houden. Draag hierbij cederhouten inlegzolen, die houden het vocht vast en hebben een anti-bacteriële werking.
Het wordt aangeraden om het textiel niet in de droger te laten drogen, maar aan een waslijn of wasrek. Door de sterk absorberende eigenschappen van bamboe zal het vocht aan het overige wasgoed worden onttrokken en blijft het textiel van de bamboe nog vochtig na een droogbeurt in een droger.
4 : Voeten warm houden
Dunne sokken voldoen bij warmer weer, de tussenmaat is een prima allrounder en ideaal voor intensief wandelen terwijl de dikke sok alleen geschikt is voor lange afstanden in koud weer (en voor lang stilstaan, bijvoorbeeld op ijs).
Net als katoen kan bamboe textiel nog iets krimpen. Voor alle modellen kleuren wasmiddel gebruiken, met name ook voor de 'tribal' en panter draagdoek. Let op: Bedrukte draagdoeken (tribal en panter) de eerste keer (en daarna af en toe) koud wassen zonder wasmiddel met een kopje natuurazijn in het wasverzachter bakje.
"Schimmels en bacteriën kunnen in het materiaal van de sok gaan zitten en hiermee houd je de infectie in stand", zegt Brenninkmeijer. Het maakt dus niet als je sokken 2 dagen draagt. Je kunt een paar sokken zelfs 5 dagen achter elkaar dragen.
Kleding van bamboe is zacht én sterk tegelijk
Kwaliteit en draagcomfort zijn daarbij net zo belangrijk. Ook wat dat betreft gooit kleding van bamboe hoge ogen, want het materiaal is zacht en sterk tegelijk, dankzij de egale en ronde vezels van de bamboe plant. Zelfs na vele malen wassen, blijft bamboe zacht.
Bamboe is goed te verwerken tot plaatmateriaal. Hiervoor wordt de reuzenbamboe in lange stroken gezaagd. Daarna worden de stroken gekookt om de parasieten te doden en het bamboe buigzaam te maken. Vervolgens worden de stroken onder hoge druk op elkaar gelijmd.
Lyocell in plaats van viscose
Er is een andere, helaas minder gebruikte, chemische methode om een kunstvezel textiel van bamboe en bomen te maken, het eindresultaat is dan niet viscose maar lyocell. Lyocell is beter bekend als Tencel, een merknaam van lyocell.
Onze bamboe komt uit China. Daar wordt onze bamboe gekweekt op plantages van gecertificeerde leveranciers. Bij het maken van een eerlijk product vindt Bamigo het ook belangrijk dat de arbeidsomstandigheden goed zijn. Wij werken daarom enkel met leveranciers die aan kunnen tonen dat de arbeidsomstandigheden goed zijn.
Door de unieke eigenschappen van bamboe, het vermogen om te absorberen en te ventileren, drogen de Bamigo's snel uit zichzelf. Onze tip is dus om de droger niet te gebruiken tijdens de verzorging van je Bamigo's. Zes: Dat de Bamigo's krimpen daar hoef je niet bang voor te zijn.
Een effectieve oplossing zijn zilversokken. Deze sokken met zilverdraad erin doden de bacteriën en schimmels. Zilver wordt van oudsher al gebruikt om bacteriën en schimmels te doden.
Merino wol heeft een fantastische eigenschap: in warme omstandigheden is de wol koud en in koude omstandigheden wordt de wol warm. Hierdoor transpireert u niet tot nauwelijks. De sokken van Merino wol zijn er in veel verschillende soorten: dun, dik, wandel sok, huis sok en nog meer.
Zweetvoeten zijn voeten die snel vochtig worden door transpiratie. Er bevinden zich meer dan 250.000 zweetklieren op je voeten. Normaal zweet je via je voeten ongeveer 0.25 liter vocht per dag. Bij zweetvoeten kan deze hoeveelheid meer zijn.
Voor dunne wandelsokken is katoen een goed materiaal. Dunne sokken hebben vaak extra verdikte delen om schokken op te vangen. Worden aanbevolen bij zwaardere wandelschoenen (categorie B, C en D) en bij wandelschoenen die minder goed vocht afvoeren. Voor dikke wandelsokken is wol (of Merinowol) een goed materiaal.
Zeven paar per week. Stel, je doet de vieze sokken dagelijks in de wasmand en je doet (minimaal) eenmaal per week een was, die je kort daarna opvouwt en in de kast opruimt. Dan heb je steeds voorraad genoeg en zou je met veertien paar sokken al een heel eind komen.
Gaat u afstanden lopen van meer dan 20 kilometer en u bent blaar gevoelig dan moet u medium dikke wandelsokken gebruiken. Loopt u afstanden van maximaal 15 kilometer en u bent blaar gevoelig dan is ook de dunne versie geschikt. Bent u niet blaar gevoelig dan kunt iedere anti-blaar sok aantrekken.
Hoe kleiner de schoen, hoe meer druk ontstaat. Zo slijt je sok een stuk sneller en komen er gaten in sokken. Maar: hoe groter de schoen, hoe meer je gaat schuiven - en ook dat komt de levensduur van de sok niet ten goede ('t is ook nooit goed...).
Wol is namelijk lekker dik en extreem isolerend, zodat de koude winterlucht niet door de stof van warme sokken heen gaat. Sterker nog: wol past zich zelfs aan naar je lichaamstemperatuur, zodat je voeten net zo warm worden als de rest van je lichaam bij het dragen van wollen sokken.