De werkgroep beveelt aan leefstijladviezen te geven aan patiënten die een diverticulitis hebben doorgemaakt, die zijn gericht op gewichtsvermindering, stoppen met roken en meer lichaamsbeweging. De werkgroep adviseert een vezelverrijkt dieet aan patienten die een diverticulitis hebben doorgemaakt.
Bij diverticulitis zal de specialist u meestal adviseren om de darm rust te geven. Een acute en ongecompliceerde ontsteking kan overgaan door een licht verteerbaar dieet te volgen en en voldoende te rusten. Een ziekenhuisopname is dan vaak niet nodig of alleen kortdurend.
Eet geen draderig, taai vlees. Eet liever wit vlees (kip/wild) of vis zonder graat. Gekookte aardappelen, puree, witte rijst, pasta en mie kunt u wel eten. Wees voorzichtig met volkoren pasta en eet geen peulvruchten (bruine bonen, witte bonen, kapucijners, enzovoort).
Blijf na verloop van tijd vezels toevoegen aan uw dieet door vezelrijke voedingsmiddelen zoals fruit, groenten en volkoren granen op te nemen . Vezelrijke voedingsmiddelen kunnen uw kans op het opnieuw krijgen van diverticulitis verkleinen. Drink veel water om de vezels door uw spijsverteringsstelsel te laten stromen.
Ontspanning Zorg voor voldoende ontspanning; stress en angst kunnen darmklachten verergeren.
Wanneer stress wordt toegevoegd aan het totaalbeeld, wordt het probleem van diverticulitis een issue. Dit komt door de lichaamsimpulsen die direct stressvolle situaties aanpakken door zuurstof en bloed van het spijsverteringskanaal naar de hersenen en spieren te verplaatsen.
Vezels in voeding zorgen ervoor dat de ontlasting soepel blijft en dat er geen verstopping ontstaat. Door verstopping (obstipatie) ontstaat druk op de wand van de dikke darm, waardoor divertikels kunnen ontstaan. Daarnaast zijn roken en het gebruik van alcohol risicofactoren voor het krijgen van diverticulitis.
Fysieke activiteit helpt om je darmen in beweging te houden. Probeer elke dag lichte tot matige beweging in je schema te passen, zoals wandelen, hardlopen of yoga .
Volkoren granen, zoals quinoa, bulgur, teff, gerst, popcorn, haver, geraspte tarwe of zemelen granen en volkoren brood. Bonen en peulvruchten, waaronder zwarte bonen, kidneybonen, kikkererwten en linzen. Groenten zoals bladgroenten (boerenkool, boerenkool, spinazie), broccoli, bloemkool en wortels.
Wanneer kan ik terugkeren naar een normaal dieet? Zodra uw diverticulitissymptomen verdwijnen, kunt u geleidelijk weer voedingsmiddelen aan uw dieet toevoegen. Het kan echter een week of langer duren voordat u weer uw normale eetpatroon volgt. Uw zorgverlener zal u laten weten wanneer en hoe u weer een normaal dieet kunt volgen.
Toegelaten zijn wit brood, beschuit, witte deegwaren en rijst, gelei, kaas, vleeswaren, vlees en vis, water, thee of koffie, helder fruitsap, melk en yoghurt zonder toevoeging van fruit, noten of granen.
AANBEVOLEN VOEDSEL BIJ DIVERTICULOSE
Broccoli, spruitjes, erwten, kool, wortelen, selderij, sperziebonen, aardappelen, courgette, tomaten (zonder zaadlijsten), uien en gebakken bonen. Vermijd popcorn!
Een heerlijk Aziatisch soepje voor het hele gezin. Met pittige gember, knoflook en het frisse van de limoen. De soep is vegetarisch, licht verteerbaar en een echte aanrader voor de regenachtige dagen.
Een opgezette buik. Een veranderd ontlastingspatroon: hevige diarree of ernstige obstipatie.Misselijkheid, soms met braken.Soms bloedverlies en slijmverlies uit de anus.
Wel zijn er factoren die een verhoogd risico geven op het ontstaan ervan. Divertikels komen vaker voor bij patiënten die ouder zijn dan 40 jaar. Dit komt door een verminderde stevigheid van de darmwand. Andere risicofactoren zijn een vezelarm voedingspatroon, obesitas en weinig lichaamsbeweging.
Bovendien bevatten zuivelproducten veel vet, wat niet goed is voor mensen met diverticulitis. Het is moeilijker te verteren en zorgt voor extra ontstekingen.
De ontsteking gaat meestal vanzelf over. Als u pijn heeft, kunt u paracetamol nemen. Neem geen pijnstillers zoals ibuprofen en diclofenac. Eet gezond met veel vezels, drink genoeg en beweeg genoeg.
Vezelarm fruit
Deze vruchten bevatten misschien niet veel vezels. Maar ze bevatten wel andere belangrijke vitaminen en voedingsstoffen die uw lichaam kan gebruiken tijdens het genezingsproces. Enkele vruchten met weinig vezels die u tijdens een opvlamming kunt eten, zijn: De meeste ingeblikte vruchten (behalve ananas en die verpakt in zware siroop)
Vaak heb je moeite met het goed kunnen verteren van je voedsel, ervaar je dat je voedsel blijft hangen in je keel of heb je buikpijn/maagpijn. Ook energiegebrek/ vermoeidheid kun je ervaren.
Uw zorgverlener kan een vloeibaar dieet adviseren. Dit geeft uw darmen de kans om te rusten, zodat ze kunnen herstellen. Het eten van voedingsmiddelen zoals vlokkenontbijtgranen, aardappelpuree, pannenkoeken, wafels, pasta, witbrood, rijst, appelmoes, bananen, eieren, vis, gevogelte, tofu en goed gekookte groenten .
Warmte wordt vaak gebruikt om maagpijn van verschillende oorzaken te verzachten. Sommige mensen vinden dat het gebruik van een warmtekussen op de buik helpt bij diverticulaire pijn. Er is geen bewijs voor het gebruik van warmte bij diverticulitis, maar het is over het algemeen een eenvoudige en niet-invasieve methode om te proberen.
Vooral een ontbijt dat de darmen in werking zet mag niet worden overgeslagen. Een goed ontbijt kan bestaan uit 2 volkoren boterhammen met beleg, een glas sinaasappelsap en twee koppen thee of koffie. Alleen een bakje yoghurt met wat muesli is niet voldoende.
Bij de een kan het binnen een paar dagen weg zijn, bij de ander kan het een aantal weken duren. Is er bij u sprake van een ongecompliceerde acute diverticulitis dan wordt in de meeste gevallen een conservatief beleid gevolgd. Dit houdt meestal in dat er rust aan uw darm gegeven wordt.
Voedings- en leefstijladviezen bij chronische darmontsteking
Vervang sterk bewerkt voedsel of fastfood door gezonder en minder bewerkt eten met groenten. Eet minder rood vlees, vervang dit door vegetarische alternatieven en vis. Vervang boter door olie.