Tweejarige planten: zaaien en soorten. Tweejarige planten als stokroos, vingerhoedskruid en judaspenning hebben een aanloopje nodig voordat ze in bloei schieten. Als je het zaad van tweejarige planten in juli of augustus gaat zaaien, geniet je volgend jaar al vroeg van de eerste bloemen in je tuin.
Tweejarige planten zijn monocarpisch, wat wil zeggen dat ze slechts één keer bloeien en vrucht dragen. Een tweejarige plant leeft twee jaar waarbij de plant het eerste jaar groeit en een stengel, bladeren en wortels vormt. In het tweede jaar bloeit de plant en produceert zaad, hierna sterft de plant af.
Rozen in kweekpotten kun je het hele jaar door planten, zelfs hartje zomer. Rozen met kale wortels kunnen van oktober tot en met april de grond in. Als een roos op de juiste plek staat, kan deze tientallen jaren oud worden.
De keus is eenvoudig: van doorbloeiende rozen heb je het langst plezier, vaak tot ver in de herfst. Een kanjer onder de klimrozen is 'Compassion', maar trosroos 'Bonica' is ook een geweldenaar die de hele zomer doorbloeit.
Stokroos is eenjarig of tweejarig, afhankelijk van de cultivar. Tweejarig betekent dat het eerst een lente en zomer groeit en het volgende jaar pas bloeit. Het eerste jaar maakt de tweejarige stokroos een roset van bladeren, dichtbij de grond. Het jaar erna maakt zij een enorme stengel waar de bloemen aan komen.
Stokrozen zijn in principe tweejarige planten. Maar als je de uitgebloeide stokken op tijd verwijdert, dan kunnen ze rustig een paar jaar doorgroeien. Snijd ze bij de grond af en dan komt er van onderen weer groen blad. Dan bloeien ze het jaar erop ook wel weer.
Een stokroos is een 2 jarige vaste plant. Wanneer je er nog langer plezier van wilt hebben, moet je de steel van de plant, in het najaar, niet te kort knippen. De holle stengel neemt ook water op van binnen. Bij vorst zet dit uit en bevriest de plant.
Rozen houden van zon en ruimte.
Plant ze op een plek waar minimaal 5 tot 6 uur zon staat (of kies een soort die het ook in de halfschaduw doet) en waar niet eerder rozen hebben gestaan (rozenaaltjes!). Zet ze nooit dicht tegen een muur aan, daar is het te droog.
De beste planttijd voor rozen is begin november. Rozen planten in de herfst heeft het voordeel dat de naakte wortels snel zullen aanslaan in de nog lauwe grond, daardoor lopen de planten in het voorjaar vlotter uit.
Als u een roos nooit snoeit en gewoon laat groeien, krijgt u steeds meer lange takken en steeds minder bloemen, die ook nog alleen aan de verste uitlopers zitten. Snoeien is dus essentieel, als u straks een compacte struik vol bloemen wilt. Doe het bovendien niet veel later of vroeger dan nu.
Rozen snoeien in maart heeft als doel om de plant te verjongen en te laten groeien vanuit de basis. Na de bloei, in de zomer, verwijder je de uitgebloeide bloemen. Zo kan de plant nieuwe bloemen vormen. Rozen snoeien voor de winter is nodig om je plant “winterklaar” te maken.
Geef planten met een lage PH-waarde een boost
Sommige bloemen met een lage PH-waarde zullen terug bloeien met een beetje azijn. Mix 100 ml witte azijn met 1 liter water, en giet dit op de aarde rond rozen, gardenia's, lavendel, bosbessen azalea's, rododendrons en hydrangeas.
Als een plant tweejarig is, betekent dit dat hij twee jaar leeft en in die tijd slechts één keer zal bloeien. In het eerste jaar produceert de tweejarige plant alleen wortels en blad. In het tweede jaar komt hij pas echt in actie en zal hij gaan bloeien.
De naam zegt het al: een eenjarige plant komt in de lente op, bloeit (meestal langer dan een meerjarige plant) en sterft in de lente af. Sommige planten die in warmere gebieden meerjarig zijn, gedragen zich hier als eenjarig: ze gaan dood door de vorst die ze niet kunnen verdragen.
Zaai je bijvoorbeeld zaadjes van een eenjarige plant in maart, dan zal deze in juni of juli ongeveer gaan bloeien. Wanneer je het beste kan zaaien en wanneer de bloei dan begint ligt aan het soort plant. Maar altijd als er eenjarig bij het soort staat, is het zaaien en het bloeien dus in hetzelfde jaar.
Qua geur zijn er geen betere rozen dan de ouderwetse 'historische' struikrozen, vooral rassen die afstammen van de beroemde Franse rozen (Rosa gallica), de muskusroos (R. moschata) en de Japanse bottelroos (R. rugosa). Vooral de twee eerstgenoemde bloeien overdadig, maar ze zijn tamelijk weer- en ziektegevoelig.
Je rozen zullen het best groeien in een grond met een optimale pH of zuurtegraad (een pH tussen 6,5 en 7,5 is ideaal). Voldoende kalk in de bodem is dan ook een absolute vereiste. Zonder kalk hebben de wortels van rozen het moeilijk om voedingsstoffen uit de bodem op te nemen.
Rozen staan het liefste in de zon. Zelfs soorten zoals in het lijstje hieronder willen het liefste minimaal 2 tot 3 uur zon per dag. Ze verdragen wel minder zon, maar zullen dan minder hard groeien. Zorg in elk geval voor bemeste grond als de roos op een (half)schaduw plek komt te staan.
Door het baksodawater over de plant te sproeien geeft het vollere en gezondere bloemen. Voorbeelden van planten waarbij dit zeer goed werkt, zijn: clematis, ridderspoor (delphinium) en anjers (dianthus), begonia, geranium en hortensia (hydrangea). Voeg 1 mespuntje baksoda toe aan het water van de snijbloemen.
Plaats naast de roos een wat lagere plant zoals duizendblad (Achillea), een soort met laag blad en hoge bloemstengels zoals de klokjesbloem Campanula persicifolia, of een plant met een heel luchtige groeiwijze zoals ijzerhard (Verbena bonariensis) en ooievaarsbek (Geranium). Ook fijne eenjarigen zijn geschikt.
U kunt de stokroos stekken door oude bloemen te gebruiken om weer nieuwe te zaaien. Zodra de plant is uitgebloeid, ontstaan er bolletjes met zaadjes. Pluk deze zaadjes uit de plant en plaats deze in de grond met een klein laagje aarde erover. Er zal na verloop van tijd een klein groen plantje ontstaan.
Een stokroos groeit bij voorkeur op doorlatende, humeuze, kleihoudende grond, op een warme, zonnige plek. De planten kunnen wel 2 m hoog worden, en bloeien doorgaans in het tweede jaar, in juli, augustus of september. In het voorjaar zijn vaak jonge planten te koop, die het jaar daarvoor gezaaid zijn.
Wanneer stokrozen (Alcea rosea ) snoeien. Na de bloei eind augustus kunnen de bloeistengels helemaal worden afgeknipt. Zo voorkom je zaadvorming.