Ieder studiejaar kun je 60 studiepunten halen. Een volledige hbo-opleiding bedraagt 4×60 punten= 240 studiepunten in het hbo in totaal. Een volledige wo-opleiding duurt drie jaar, dus 3×60 punten = 180 studiepunten. Na een wo-bachelor volgen veel studenten nog een wo-master.
Eén studiepunt staat voor 25 à 30 uren studietijd. Studietijd is de tijd die je besteedt aan lessen volgen, je (thuis) voorbereiden en studeren, papers, oefeningen of andere opdrachten maken en examens afleggen. Aan elk opleidingsonderdeel werd een aantal studiepunten toegekend.
- Voorbeeld 1: het vak 'Recht' uit een bacheloropleiding is 6 studiepunten. In studietijd is dit 150 uur (6 studiepunten x 25 uur). Je hebt bijvoorbeeld 50 uur aan lessen en praktijkoefeningen (gemiddeld 2 à 4 uur per week). Dit betekent dat je voor het vak 'Recht' nog 100 uur (150 - 50 uur les) zelf moet studeren.
Hoeveel studiepunten moet je halen? Ieder jaar dat je studeert word je geacht 60 studiepunten te halen. Een complete hbo (bachelor)opleiding is dus 4×60 punten = 240. Een wo https://weblog.wur.eu/essay-about-nature/, die drie jaar duurt, is dus 3×60 punten = 180 punten.
Wat is een propedeuse? In het 1e jaar van een bachelor kun je in totaal 60 studiepunten halen. Als je alle 60 studiepunten van dat 1e jaar binnen hebt, haal je je propedeuse – ook wel 'P' genoemd. Dat getuigschrift bewijst dat je het niveau van de opleiding aankan.
Per academiejaar krijg je 10 extra studiepunten, tot je opnieuw 60 punten leerkrediet hebt. Je behaalde een diploma in het hoger beroepsonderwijs (HBO5), hebt een leerkrediet lager dan 60 en wil je opnieuw inschrijven. Je leerkrediet wordt dan bij inschrijving aangevuld tot 60 studiepunten.
Wat als je je propedeuse op het hbo niet haalt? Als het je niet lukt om in je eerste jaar voldoende studiepunten te halen of je propedeuse niet binnen twee jaar, moet je dus in de meeste gevallen stoppen met je studie. Je moet dan op zoek naar een andere bachelor en vaak ook naar een andere hogeschool.
Als je een bacheloropleiding, initiële masteropleiding of schakelprogramma volgt, moet je jaarlijks minimum 25 studiepunten opnemen over al je opleidingen en contracttypes heen, tenzij je met minder dan 25 studiepunten kan afstuderen in een van de opleidingen waarvoor je bent ingeschreven.
BSA en studiepunten
Soms heb je aan 36 punten genoeg, maar sommige opleidingen vragen 45 of zelfs 60 (alle punten voor dat jaar), om je BSA te halen en dus door te mogen naar het tweede jaar. Mocht je het niet halen, dan moet je de studie verlaten en mag je diezelfde studie de komende drie jaar (!) niet volgen.
Wanneer het je niet lukt om binnen 10 jaar na aanvang een diploma hoger onderwijs te halen, moet je de prestatiebeurs (= voorwaardelijke lening) terugbetalen. Alleen wanneer er sprake is van een bijzondere omstandigheid waardoor je niet binnen de diplomatermijn bent afgestudeerd, kan de diplomatermijn verlengd worden.
In het hbo kun je niet “blijven zitten”. De meeste hbo-opleidingen hebben een bindend studieadvies aan het eind van het eerste jaar. Dit betekent dat je moet stoppen met de opleiding als je een negatief studieadvies krijgt.
Die studiepunten zet u in tijdens uw studies, maar u kunt ze ook terugverdienen. Het saldo aan studiepunten dat u hebt, is uw 'leerkrediet'. De bedoeling van het leerkrediet is: u te stimuleren om een bewuste studiekeuze te maken.
De propedeuse is een certificaat dat je krijgt door alle studiepunten (ECTS) uit het eerste jaar van de bachelor binnen een bepaalde periode te halen. Dit bewijst dat je het niveau van de studie aankan en is een indicatie dat je de studie succesvol kan afronden.
Het wettelijk collegegeld wordt bepaald aan de hand van het aantal studiepunten. Per studiepunt betaal je 65,89 euro. Behaalde je al een Nederlands hoger onderwijsdiploma, dan zal je een verhoging naar het instellingscollegegeld moeten betalen.
Elk studiepunt staat voor 25 à 30 uren studie door de normstudent. Een opleiding bestaat uit een veelvoud van exact 60 studiepunten (voor masters: of vermeerderd met een veelvoud van 30 studiepunten) en staat voor 1500 à 1800 uren studie voor de normstudent per 60 studiepunten.
Ook in het eerste studiejaar kun je 60 studiepunten halen. Haal je die 60 studiepunten, dan heb je je propedeuse oftewel je P. Op het hbo is dit belangrijk, op de meeste universiteiten niet zo.
Voor de meeste vakken zijn er per jaar twee of drie tentamenkansen. Blijven zitten bestaat niet. Wanneer de student een vak niet haalt, moet hij dat net zo lang herkansen tot het wel gehaald is. Het kan dus voorkomen dat iemand in zijn derde jaar zit maar nog vakken uit het tweede of eerste jaar moet halen.
Als hbo-v student kun je vrijwel in iedere zorgorganisatie terecht. Hier valt te denken aan het ziekenhuis, verpleeghuis, psychiatrie, thuiszorg, de ggz of de gehandicaptenzorg. In het verpleeghuis of de thuiszorg krijg je vaak te maken met ouderen en bijbehorende problematiek zoals dementie of Korsakov.
Om recht te hebben op Groeipakket en Kinderbijslag moet de student voor minstens 27 studiepunten of 17 lesuren ingeschreven zijn. Dit is enkel van toepassing voor kinderen die minimum 18 jaar zijn. Minderjarige kinderen hebben in elk geval recht op Kinderbijslag of Groeipakket.
Bonus van 60 studiepunten
De eerste 60 studiepunten die je verwerft (= waarvoor je slaagt) als je ingeschreven bent met een diplomacontract, krijg je eenmalig dubbel terug. Deze regel geldt niet als je ingeschreven bent met een creditcontract.
Een voltijds bacheloropleiding duurt 4 jaar aan een hogeschool of 3 jaar aan een universiteit. Voor een bacheloropleiding aan de hogeschool heeft u minimaal een mbo- of havodiploma nodig. Voor een bacheloropleiding aan de universiteit heeft u een diploma vwo nodig of een hbo-propedeuse (60 studiepunten).
Het tempo ligt op het hbo dus echt wel hoger. Daarnaast worden de teksten en dingen die je moet leren niet zo vaak herhaalt als op het mbo. Zodra iets is behandeld, dan wordt er van je verwacht dat je het ook hebt onthouden. Dat is soms lastig, met name als de studieboeken ook moeilijker zijn.
Ik zal eerlijk zijn: Een propedeuse is inderdaad geen diploma en wordt daardoor zelfs ietsje lager gewaardeerd dan een voltooide MBO niveau 4 diploma. Zeker omdat je er vier jaar over hebt gedaan.
Toch was dat tot nu toe geen reden voor spectaculaire rendementen bij de twee opleidingen. Tot vorig jaar scoorde vormgeving gemiddeld iets boven de veertig procent en dbkv iets eronder, waar op de HR gemiddeld zo'n dertig procent van de eerstejaars zijn propedeuse haalt.