Veelgestelde vragen. Is het mogelijk om te zwemmen met zwemmersoor? U dient het zwemmen te vermijden terwijl u aan de symptomen van zwemmersoor lijdt. Door het zwembad in te duiken voordat u volledig genezen bent, kan het probleem verergeren.
De behandeling is allereerst schoonmaken. Dat schoonmaken kan het beste met een zuigapparaat gebeuren. Dit geeft de minste kans op beschadiging van de gehoorgang, die toch al heel kwetsbaar is. Vervolgens kunnen er goede oordruppels en eventueel antibiotica voorgeschreven worden, die vaak afdoende zijn.
Een loopoor geneest ook vanzelf. Meestal is het oor binnen 1 week weer droog. Uw kind kan met een loopoor gewoon douchen. Maar laat uw kind er liever niet mee zwemmen.
Advies bij een loopoor
Een kind met een loopoor raden we aan niet te zwemmen. Het is niet slecht voor de genezing, maar met het hoofd onder water kan uw kind plotseling duizelig worden. Douchen kan geen kwaad. Een kind met een loopoor kan tijdelijk minder goed horen.
Het water in je oor is niet gevaarlijk, maar als je je hoofd onder water hebt, kun je plotseling duizelig worden. Douchen mag gewoon met een loopoor.
Door te klaren, kunt u actief lucht vanuit de neus door de buis van Eustachius persen. Hierdoor kunt u merken dat de druk op de oren afneemt. Klaren doet u door uw neus dicht te knijpen, uw mond dicht te houden en vervolgens te proberen uw neus te snuiten. Hierdoor voelt u de trommelvliezen 'ploppen'.
Bij een loopoor is het trommelvlies kapotgegaan en komt er pus uit het oor. De pus is lichtgeel, dun en het stinkt – niet te verwarren met oorsmeer dat er donkergeel uitziet, vaster is en niet ruikt. De pijn neemt af en de koorts zakt.
Bij een breuk ter hoogte van de middelste hersengroeve (rotsbeenderen) kan het gehoororgaan beschadigd raken, met gehoorverlies en duizeligheid tot gevolg. Ook de gehoorgang kan beschadigd raken, waardoor er hersenvocht uit het oor kan lekken.
Bij een ontsteking wordt vocht aangemaakt in het middenoor. Dat vocht kan een paar weken aanwezig blijven na een ontsteking, maar verdwijnt uiteindelijk meestal spontaan. Als er na 2-3 maanden nog steeds vocht in het middenoor zit, spreken we van een 'lijmoor'.
Als je kind een oorontsteking heeft, maar hij voelt zich verder goed, dan kan hij gewoon naar buiten. Ook water kan geen kwaad, dus je kind kan douchen en zwemmen. Duiken en diep onder water zwemmen, kan hij beter even niet doen, want dit geeft vaak extra druk op het oor en doet dus pijn.
Waarom zwem oordoppen? Met het gebruik van oordopjes in het zwemmen wordt de gehoorgang afgesloten van water, vuil en chloor. Daarnaast kunnen zwem oordoppen van levensbelang zijn voor mensen met oorproblemen, zoals buisjes of een gaatje in je trommelvlies.
symptomen. Als er zich vocht achter het trommelvlies ophoopt, zult u merken dat het gehoor aan dat oor een stuk slechter is. Heel soms kan iemand evenwichtsklachten of duizeligheid ervaren. Behalve het gehoorverlies zijn er vaak geen andere klachten.
Een acute ontsteking treedt meteen na de weefselbeschadiging op en duurt meestal niet langer dan enkele dagen. Van een chronische ontsteking is sprake als deze langer dan drie maanden aanhoudt.
Wanneer er sprake is van een acute gehoorgangontsteking zal de patiënt klagen over pijn en ook jeuk. De pijn kan behoorlijk hevig zijn. Wanneer het oor wordt geïnspecteerd door de arts is te zien dat de huid in de gehoorgang rood en gezwollen is, waardoor de gehoorgang ook vernauwd is. Ook de oorschelp kan rood zijn.
Is je oorsmeer erg stug en brokkeling? Doe dan af en toe 1 of 2 druppels sla- of olijfolie in je oor. Ga nadat je wat olie in je oor hebt gedruppeld even op je zij liggen, zodat de druppels tijd hebben om naar binnen te lopen. Daardoor wordt je oorsmeer dunner en kan het gemakkelijker naar buiten.
Om het middenoor open te krijgen kan de KNO-arts Otrivin/Xylometazoline neusdruppels voorschrijven. Een nadeel van deze druppels is dat ze maar gedurende één week gebruikt mogen worden. Langdurig gebruik van de druppels kan schade veroorzaken aan het slijmvlies van de neus.
Dit kan door te geeuwen of te slikken, maar waarschijnlijk opent de buis ook vanzelf. Door het openen is er even een open verbinding tussen de holte in het middenoor en de buitenlucht. Zo kan onderdruk en ook overdruk worden opgeheven. Met het openen van de buis van Eustachius kan er ook slijm worden afgevoerd.
Als een otitis niet goed behandeld wordt, kan het leiden tot gehoorverlies of zelfs totale doofheid in de ergste gevallen. Een otitis manifesteert zich door pijn aan de oren, het rood worden en zwellen van het gehoororgaan en veel jeuk aan het oor.
Bij stress en angst scheiden speciale zweetkliertjes stresszweet af. De kliertjes in het oor bestaan bij sommige mensen uit hetzelfde type, waardoor bij stress, pijn en angst ook meer oorsmeer wordt geproduceerd. Mogelijk kan het daardoor ook gaan stinken.
Bij een loopoor komt er afscheiding uit het oor, die dun vloeibaar is of slijmerig. Soms kan er bloed bij zitten. De afscheiding heeft vaak een onaangename geur. Bij een loopoor hoort u mogelijk tijdelijk minder goed, doordat het vocht het geluid tegenhoudt.
Na één week kan uw kind weer gewoon zwemmen. Ook van de kant afspringen of duiken is toegestaan. Ook mag uw kind meedoen met het A- en B-diploma.
Dichte en verstopte oren kunnen irriterend zijn. Ze kunnen uw gehoor aantasten, uw dagelijkse leven verstoren en zelfs permanente schade toebrengen.
Dit kunt u opheffen door de neus dicht te knijpen, druk te zetten en via die buis van Eustachius lucht in het oor te blazen. Dat doet u in situaties waarbij er drukverschillen ontstaan; zoals bij vliegen en bij duiken.
Je kan zelf proberen om de oorprop te verwijderen door het oor te spoelen met lauw water. Houd je hoofd licht schuin naar de kant die gereinigd moet worden. Trek zachtjes de oorlel naar beneden. Zo zet je het oorkanaal open.