Een CT-scan van de buik maakt een overzicht van de organen, weefsels en vaten in de buik. De CT-scan maakt een dwarsdoorsnede van het orgaan. Op die manier wordt een hele serie gedetailleerde afbeeldingen gemaakt. Dit is met een gewone röntgenfoto niet mogelijk.
Omschrijving : CT-scan ter beoordeling van de buikinhoud - organen (lever, milt, pancreas, galblaas, galwegen, nieren, maag-darmen, urineblaas, …) Voorbereiding : Je moet nuchter zijn (niet eten of drinken minimum 4 uren voor het onderzoek).
Wanneer wordt een CT-scan van de buik gemaakt? Wanneer de arts vermoedt dat er iets aan de hand is met de organen in je buik, kan hij ervoor kiezen om een CT-scan van de buik te maken. Een aantal aandoeningen die hiermee kunnen worden aangetoond zijn: Verschillende vormen van kanker en tumoren.
Terwijl de tafel verschuift, maakt de CT-scan een aantal foto's. Op een foto is telkens een ander stukje van het orgaan of weefsel afgebeeld. Deze foto's maken een tumor en eventuele uitzaaiingen zichtbaar. Ze laten ook zien hoe groot de tumor is en welke vorm deze heeft.
“Je kunt interne organen bekijken zoals longen, lever, hart of hersenen.Maar ook botstructuren, breuklijnen, prothesemateriaal en gewrichten zijngoed zichtbaar. Bovendien kun je met een scan bekijken waar een bepaalde afwijking in een orgaan zich bevindt.
Op de foto's kunnen we zien of er afwijkingen zijn in botten en organen. We doen dit onderzoek om te kijken of iemand een bepaalde aandoening heeft.Bijvoorbeeld een abces, verwijd bloedvat, gebroken bot, bloeding, tumor, galsteen, niersteen of ontsteking.
Ontstekingsprocessen hebben een verhoogde stofwisseling en kunnen met de PET-scan afgebeeld worden. Met de CT-scan kan de exacte locatie van de ontstekingsprocessen worden bepaald.
De radioloog stuurt dit verslag (zonder de foto's) aan de arts die de CT-scan voor u heeft aangevraagd. Dit is na ongeveer een week. U krijgt de uitslag van de CT-scan tijdens de volgende afspraak met uw arts.
Een CT-scan geeft een arts een compleet overzicht van bijvoorbeeld het gehele boven- en onderlichaam. Een MRI daarentegen laat meestal maar een beperkter deel van het lichaam zien, bijvoorbeeld alleen de onderbuik en toont organen meer op detailniveau.
Omdat het darmonderzoek dat u zojuist hebt ondergaan (de coloscopie) niet voldoende informatie heeft opgeleverd of aanleiding geeft tot verder onderzoek, is voor u meteen een afspraak gemaakt voor een CT-colonografie.
Het magnetische veld is verder niet schadelijk voor het lichaam. Dit is ook de belangrijkste reden waarom we bij Prescan kiezen voor een MRI-scan en niet voor een CT-scan. We willen je niet onnodig blootstellen aan röntgenstraling. Bij een CT-scan wordt ook meer röntgenstraling gebruikt dan bij een röntgenfoto.
Een CT-scanner geeft via röntgenstraling een gedetailleerd beeld van het inwendige lichaam van de mens.Een PET-scan geeft juist een beeld van de stofwisseling van lichaamscellen.
Op de dag van het onderzoek mag u niet meer eten en drinken in de twee uur vóór de CT-scan. Wanneer u medicijnen gebruikt mag u deze innemen met een beetje water, tenzij uw arts u vertelt dat u deze medicijnen voor het onderzoek niet mag slikken. Neem iets te eten mee voor ná het onderzoek.
Een MRI abdomen (boven- en onderbuikorganen) is een non-invasieve onderzoeksmethode waarbij met behulp van een groot magnetisch veld driedimensionale beelden van de buikorganen wordt gemaakt. Bedoeld voor het opsporen of uitsluiten van afwijkingen zoals tumoren, cysten en ontstekingen.
Op een MRI-scan kunnen we alle organen en weefsels in beeld brengen. Er komen geen röntgenstralen aan te pas. Een MRI-scan is onschadelijk en doet geen pijn.
Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van bijvoorbeeld ontstekingen, tumoren, fracturen, cysten en slijtage (artrose). Hierdoor kan een scan inzicht geven in de eventuele oorzaak van klachten zoals (chronische) pijn vanuit je organen en gewrichten.
Het te onderzoeken gedeelte van uw lichaam ligt in de ronde opening van de CT-scanner. In het toestel zit een röntgenbuis die om u heen draait en meerdere opnamen maakt. Er wordt vaak een infuusnaald ingebracht in uw arm om eventueel contrastmiddel in te spuiten. Dit infuus blijft gedurende het hele onderzoek zitten.
Het gebruik van cafeïne kan dit onderzoek nadelig beïnvloeden. Het is dus heel belangrijk dat u op de dag vóór het onderzoek én op de dag van het onderzoek géén cafeïnehoudende producten gebruikt. Dit betekent geen koffie, thee, cola, chocolade of andere cafeïnehoudende producten eten of drinken, zoals energy drank.
U krijgt voor en/of tijdens het onderzoek een injectie met contrastvloeistof in uw arm. Daardoor kan de laborant vooral uw bloedvaten beter in beeld brengen. Met de scan kan de arts afwijkingen aan de bloedvaten, organen en botten beter opsporen of beter in beeld krijgen.
Op een PET-scan ziet de arts ontstekingen en tumoren. Kwaadaardige cellen zijn heel actief en hebben een hoger energieverbruik – ze hebben dus meer brandstof (of glucose) nodig. Op een PET-scan ziet de arts waar in het lichaam er meer glucose opgenomen wordt en waar er dus ontstekingen of tumoren zitten.
De uitslagen van een MRI, CT en PET/CT scan en de uitslag van cardiologische onderzoeken zijn op de onderzoeksdag bekend en worden direct besproken. De uitslagen van een laboratoriumonderzoek en inwendige onderzoeken zijn binnen enkele dagen na de onderzoeksdag bekend.
De onderzoekers ontdekten dat wanneer kankercellen in direct contact staan met CAF's, er een ontstekingsreactie ontstaat. Deze beschermende ontstekingsreactie treedt op wanneer kankercellen kleine hoeveelheden cytoplasma, de vloeistof in hun cellen, doorgeven aan de CAF's.
Het verschil tussen echografie en röntgenopnames
Met een echo kunnen wij de weke / zachte delen van het lichaam zien, bijv. organen zoals de maag en darmen. Met een röntgenfoto zien wij voornamelijk de harde delen van het lichaam, zoals het bot/je ribben/je vingers.