De veiligste ondergrond voor een vuurschaal is van steen. Let er altijd op dat je de vuurschaal niet plaatst op een ondergrond die brandbaar is. Gebruik daarnaast droog hout, want nat hout kan gaan roken! Gebruik nooit lampenolie, spiritus, benzine of andere brandbare middelen om je vuur aan te steken.
Als een vuurkorf of een vuurschaal heel heet wordt of langere tijd brandt, kan dit zelfs asfalt beschadigen. Zorg dus altijd voor een extra bescherming hieronder. Een extra tegel, een paar stenen of gewoon in het zand. Het biedt allemaal extra bescherming.
Zorg als eerste voor een goede stookplaats. De onderkant van een vuurschaal wordt namelijk warm. Zet een vuurschaal daarom nooit op iets wat brandbaar is. Wanneer je een vuurschaal op tegels zet, kun je het beste nog een extra tegel hierop plaatsen voordat je de vuurschaal neerzet.
Het is verboden om geverfd of geïmpregneerd hout, bewerkt hout, snoeihout, afval, papier of karton te verbranden. Een vuurtje stoken mag alleen in een buitenkachel, tuinhaard, barbecue, vuurkorf, vuurpot of gelpot. Ook tuinfakkels zijn toegestaan.
Vuurkorf uitmaken
De makkelijkste manier om een vuurtje te doven is door het vanzelf te laten gaan. Gooi dus een ruime tijd voordat je gaat slapen geen hout meer op het vuur. Zo zal het vuur vanzelf doven. Let er wel goed op dat het vuur helemaal uit is voordat je gaat slapen.
Bouw een tipi: voldoende zuurstof
Zet de blokken tegen elkaar aan en zorg ervoor dat er voldoende ruimte onder ontstaat. Die ruimte onder de blokken is heel belangrijk voor het vuur. Een vuur zal namelijk meer gaan roken op het moment dat er sprake is van te weinig zuurstof.
De meeste houtsoorten kunnen uitstekend gebruikt worden op een vuurschaal, maar wij adviseren beukenhout. Doordat dit hout snel verkoolt kunt u het gemakkelijk verdelen en de warmte sturen. Berkenhout is eenvoudig aan te krijgen en heeft een mooi vlammenspel.
Vreugdevuren en open vuren
De regels zijn gelijk aan die van het verbranden van tuinafval, maar hebben aanvullende eisen met betrekking tot blusmiddelen en de aanwezigheid van EHBO. Op overtreding staat een boete van € 50 tot € 5.000.
Nee. In principe is vuur maken op een openbare plek, zoals een pleintje of een bos, verboden. Als het wel mag, staat dit in de APV (Algemeen Plaatselijke Verordening) van de gemeente, waar en onder welke voorwaarden het wel mag. De APV kun je opvragen bij jouw gemeente.
Overleg met uw buren
Praat eens met uw buren om te horen of zij hinder hebben van de rook. En of u iets kunt doen om de overlast te beperken. Bijvoorbeeld door bij een bepaalde windrichting het vuur uit te laten. Of door alleen op bepaalde tijden te stoken, zodat uw buren hun huis beter kunnen ventileren.
Eik en beuk branden lang, geven mooie vlammen, en de kooltjes gloeien lang na. Zachtere houtsoorten (populier of wilg) branden minder lang maar geven sneller warmte, en je vuur laait hoger op. Naaldhout als den, spar of lariks knettert gezellig en verspreidt een heerlijke geur.
Steek de aanmaakblokjes en het papier aan met een lange lucifer. Leg er, wanneer het aanmaakhout brandt, wat kleine stukken hout op. Leg er, wanneer het aanmaakhout en de eerst kleine stukken hout goed branden, wat grotere stukken hout op. Stapel het hout altijd zo op dat er genoeg zuurstof bij kan.
Een vuurschaal is een grote schaal op een voet of meerdere pootjes en veelal gemaakt van vuurbestendig materiaal zoals gietijzer of cortenstaal. Het gebruik van een vuurschaal is dé manier om op een verantwoorde wijze een kampvuurtje in de eigen tuin te stoken.
Magnesiumoxide, ook wel bekend onder de afkorting MGO, is een relatief nieuwe materiaalsoort. Een vuurschaal van MGO heeft verschillende voordelen, namelijk: MGO is een vuurvast materiaal, waardoor het natuurlijk perfect is om te gebruiken als vuurschaal. MGO roest niet.
Kies een niet te grote variant als je niet heel veel ruimte in de tuin hebt. Je wil immers ook nog voldoende afstand kunnen houden van het vuur. Ga je de vuurkorf op het gras plaatsen dan raden wij aan een variant te kopen die een onderplaat heeft.
Een ander voordeel van een vuurschaal is dat in tegenstelling tot een vuurkorf schaal of een vuurkorf je er een deksel op kunt doen zodat hij volledig afgesloten is. Hierdoor bescherm je de binnenzijde van de vuurschaal tegen weersinvloeden en kun je een oud overgebleven vuurtje snel weer aanmaken.
U kunt het beste kiezen voor harde houtsoorten, bijvoorbeeld van de Beuk, de Es, de Haagbeuk of Fruitbomen. Deze houtsoorten branden lang en zorgen voor mooie vlammen. Ook snoeihout kan, mits het droog genoeg is, een uitstekende brandstof voor uw houtkachel zijn.
Tondel (klein materiaal wat goed brand: Blaadjes, Dennennaalden, Stof uit de wasdroger); • Kleine takjes die snel vlam vatten voor de tondel uit gaat; • Grote maar droge takjes; • Sprokkelhout (takken die eventueel een beetje nat mogen zijn); • Stammen of blokken (deze leg je om en om het vuurtje in het middel).
De meest veilige manier om tuinafval te verbranden, is door je afval in een speciaal hiervoor bestemde verbrandingsoven –of ton te gooien. Dit zijn vaak vierkant of ronde stalen (al dan niet verzinkt) bakken/tonnen met een deksel.
Open vuur is een niet van de buitenlucht afgeschermde warmtebron. Dus dat is o.a. een aansteker, kampvoor maar ook een barbecue of een gasbrandertje. Dus eigenlijk alles waarbij je het vlammetje kan zien.
Hoe moet ik mijn OFYR de eerste keer gebruiken? Het is belangrijk om een kleiner vuur aan te steken gedurende ongeveer 30 minuten zodat de plaat zich kan zetten.
In hout zitten kleine holtes waar een beetje water in kan zitten. Als deze holtes dicht genoeg bij de verbranding komen, gaan ze koken. Hierdoor verhoogt de druk in het hout. Wanneer deze druk groot genoeg is, dan knettert het hout.
Welke olie moet ik gebruiken? Om te koken kunt u het beste plantaardige olie gebruiken met een hoge verbrandingsgraad, zoals zonnebloemolie. Voor een mooie bruin/zwarte kleur op de plaat is het raadzaam bij de eerste keer inbranden echter olijfolie te gebruiken.