In dit bijschrift staat het nummer van de tabel of figuur, de titel en de overige informatie die nodig is om het te kunnen begrijpen. Bijschriften hoeven niet per se volzinnen te zijn, hoewel het voor de leesbaarheid vaak wel beter is om één of meerdere volledige zinnen te gebruiken.
Een bijlage, of appendix, is een deel van een rapport of scriptie waarin men over het algemeen achtergrondmateriaal opneemt dat de hoofdtekst onnodig lang zou maken. Een bijlage kan ook een los deel zijn die bij een brief of een tijdschrift gevoegd wordt.
De nummering en titels voeg je aan de figuren en tabellen toe door in Microsoft Word met je rechtermuisknop op de figuur of tabel te gaan staan en dan op 'Bijschrift invoegen…' te klikken. Bij een figuur (illustratie) zet je het nummer en de titel eronder. Bij een tabel plaats je het nummer en de titel erboven.
Met een figuur kan informatie overzichtelijk gepresenteerd worden, bijvoorbeeld een grafiek of staafdiagram. Gebruik bij de verwijzing in de tekst een hoofdletter, bijvoorbeeld: zie Figuur 2 en niet: zie de figuur op de volgende pagina. Foto's, tekeningen en andere afbeeldingen worden ook figuur genoemd.
De APA-bronvermelding voor een afbeelding bevat onder andere de naam van de maker, het jaartal, de titel van de afbeelding, het format (bijvoorbeeld schilderij, foto), en de locatie waar je de afbeelding hebt geraadpleegd of bekeken.
Een tabel geeft kort en begrijpelijk informatie (vaak getallen) weer in rijen en kolommen. Een figuur is iedere andere afbeelding of illustratie die je toevoegt aan je tekst. Dit kan een staafdiagram zijn, maar bijvoorbeeld ook een foto.
Om in een brief te verwijzen naar een bijgaande bijlage, zegt men in de standaardtaal als bijlage of in de bijlage. (1) De foto's van de receptie heb ik alvast als bijlage toegevoegd. (2) In de bijlage vindt u een beschrijving van de woning. Standaardtaal in België is in die context ook in bijlage, zonder lidwoord de.
Wat is een bijlage? Een bijlage bevat informatie die bijdraagt aan het begrip van de tekst, maar niet essentieel is voor de lezer. Bijvoorbeeld: Transcripten van interviews.
Als bijlage en in de bijlage zijn standaardtaal in het hele taalgebied, in bijlage is standaardtaal in België.
Onderschriften (of bijschriften) zijn de teksten onder de foto's, diagrammen, grafieken, screendumps en andere beelden die je op je webpagina's gebruikt. Zie bijvoorbeeld dit kattenplaatje (want, tja, het internet drijft nu eenmaal op kattenplaatjes). Ze worden in internationaal jargon ook wel image captions genoemd.
Bij figuren en afbeeldingen worden het volgnummer en de titel aan de onderkant geplaatst. Ook hier wordt 'Figuur' of 'Afbeelding' met hoofdletter geschreven, waarna deze samen met het volgnummer in het cursief komen te staan. De titel of het bijschrijft daarentegen niet.
Een tabel kenmerkt zich door informatie die horizontaal en verticaal gelezen kan worden. Alle andere afbeeldingen, zoals foto's, diagrammen, grafieken, tekeningen en illustraties, zijn figuren. Ale afbeeldingen krijgen een nummer en een titel.
Het voorwoord van een scriptie komt na de samenvatting, maar vóór de inhoudsopgave. De inleiding is het eerste hoofdstuk van je scriptie en komt meteen na de inhoudsopgave.
Een verslag begint met een voorblad. Hierop staat de titel van het verslag, je eigen naam, de klas waar je in zit, eventueel de naam van jouw docent en de datum van inlevering. Zorg ervoor dat in de titel duidelijk naar voren komt waar het verslag over gaat.
De bronnenlijst komt voor de bijlagen. Zet je bronnen op alfabetische volgorde en noteer deze precies zoals de APA-richtlijnen voorschrijven. Gebruik bijvoorbeeld de APA-handleiding van de Universiteit Tilburg die je via Google kunt vinden.
Een bestand als bijlage aan een bericht toevoegen
Klik in het menu Bestand op Nieuw en klik op E-mailbericht. Klik op het tabblad Bericht in de groep Opnemen op Bestand bijvoegen. Kies in het dialoogvenster Bestand invoegen het bestand dat u wilt toevoegen en klik op Invoegen.
De bijlagen krijgen een eigen (volg)nummer en titel. Doorgaans wordt voor de nummering van de bijlagen romeinse cijfers gebruikt, maar conventionele cijfers of letters zijn tegenwoordig ook toegestaan. Tot slot wordt elke bijlage op een eigen pagina weergegeven.
U kunt een elektronische bijlage of attachment meesturen met uw e-mail. Voor het gebruiksgemak van de ontvanger geeft u de bestanden die u meestuurt een duidelijke naam. Die naam wordt automatisch weergegeven op de regel Bijlagen (of Attachments), onder de regel Cc of Bcc.
Wat is juist: 'Ik heb de voorwaarden bijgevoegd' of 'Ik heb de voorwaarden bijgesloten'? Het is allebei juist. Tegen bijsluiten werd tot in de jaren tachtig bezwaar gemaakt, omdat het een contaminatie zou zijn van bijvoegen en insluiten.
De betekenis van bijgaand is 'tegelijk verzonden met iets anders, bijgevoegd, als bijlage'.
In de 7e editie heeft de APA gekozen voor verschillende opmaakrichtlijnen voor studenten en academici die hun onderzoek willen publiceren. Voor beide typen documenten is een voorbeeld gemaakt.
Parafraseren. Een parafrase is het in eigen woorden weergeven van andermans werk en wordt gevolgd door een verwijzing tussen haakjes met de achternaam van de auteur(s), het jaartal, en het paginanummer. De auteur kan ook in de lopende tekst genoemd worden.