“Toen bracht de Heer hem naar buiten en zei: “Kijk eens omhoog naar de hemel. Tel de sterren, als je kan.” En Hij zei tegen hem: “Kijk, zo ontelbaar groot zal jouw familie worden.” Drie keer doet God Abraham deze belofte. En toch vergeet Abraham deze weer, tot drie keer toe.
God heeft zich aan deze mannen bekendgemaakt, en aan hen belooft dat hij ze tot een groot en sterk volk zal maken. Kanaän is de naam van het land dat God aan Abraham, Isaak en Jakob beloofd heeft. Deze naam heeft te maken met het volk dat er woonde: de Kanaänieten.
Dat doet hij: moeder en zoon worden de woestijn in gedreven. God ziet hun leed en ontfermt zich over hen. Op een dag stelt God Abraham op de proef: “Ga met Isaak, uw zoon, uw enige, die u liefhebt, naar het land van de Moria, en draag hem daar, op de berg die Ik u zal aanwijzen, als brandoffer op” (Gen. 22,2).
Abraham en het Jodendom
Abraham is de stamvader van Israël en was de eerste die 'geroepen werd' door God. Het volk Israël stamt volgens de overlevering af van één van de zonen van Abraham: Isaak. Abraham werd volgens de Joden als eerste 'geroepen' door God.
Zowel het jodendom, het christendom als de islam hebben dezelfde 'aartsvader': Abraham. Ze worden dan ook de abrahamitische godsdiensten genoemd.
Animisme is het allereerste geloof ter wereld. Niemand heeft het uitgevonden. Het ontstond doordat wereldwijd mensen verklaringen zochten voor de dingen die gebeurden. Zij bedachten dat alles op aarde het werk was van bepaalde krachten.
Drie belangrijke wereldgodsdiensten zijn het Jodendom, het Christendom en de Islam. De een is wat ouder dan de andere, maar alle drie vereren ze eigenlijk dezelfde God. Het Jodendom is de oudste van de drie.
Abram trouwde met Sarai, maar ze konden geen kinderen krijgen. Het jodendom is begonnen op het moment dat Abram één god ging aanbidden in plaats van de vele goden die zijn vader vereerde. Deze god veranderde de namen Abram en Sarai in Abraham en Sara. Hij zorgde ervoor dat ze toch een zoon kregen: Isaak.
Ontstaan van het christendom
Christenen geloven dat Jezus vlak voor zijn dood zijn volgelingen vroeg om de wereld rond te reizen en iedereen over vergeving te vertellen. Jezus beloofde dat God na zijn dood aan het kruis zijn Heilige Geest zou sturen om de mensen kracht en steun te geven.
Toen Sara niet zwanger raakte, kreeg Abraham een kind bij de slavin Hagar, Ismaël. Hoogbejaard kregen Abraham en Sara alsnog een zoon: Isaak. God gebood Abraham deze zoon te offeren. Gehoorzaam vertrok hij naar de berg Moria en legde Isaak op de brandstapel.
Volgens de joden kon Jezus Abraham nog niet gezien hebben omdat hij nog geen 50 jaar was. Volgens hen kon iemand Abraham eigenlijk pas gezien hebben na het bereiken van de leeftijd van 50, omdat Abraham een oude man was. Daar komt dan ook de uitdrukking “Abraham gezien hebben” vandaan.
Abraham/Ibrahiem is door de drie monotheïstische godsdiensten - jodendom, christendom en islam - erkend als 'vader van de gelovigen”.
Hebreeuwse naam; Abraham betekent waarschijnlijk 'de (goddelijke) vader is barmhartig', maar wordt in het Oude Testament uitgelegd als: 'vader van een menigte volken'. De oorspronkelijk vorm was Abram (Genesis 11,26) 'de (goddelijke) vader is verheven'.
Bindende afspraak tussen twee partijen waarbij beloften en verplichtingen worden uitgesproken en vastgelegd. In de bijbel bepaalt meestal de ene partij wat van de andere wordt verwacht.
Omvang. Het in de Bijbel beschreven Beloofde Land zou volgens een letterlijke opvatting ervan grotendeels samenvallen met het grondgebied van de huidige staat Israël plus de Gazastrook, de Westelijke Jordaanoever, de Golanhoogten (door Israël bezette gebieden) en aangrenzende delen van Syrië en Jordanië.
Gereformeerden in Nederland zijn grofweg onder te verdelen in bevindelijken en orthodoxen, samen ongeveer 4 procent van de Nederlanders. Onder de bevindelijken vallen de zwaarste kerken van Nederland, zoals de Gereformeerde Gemeenten, de kerken waar vrouwen hoeden en rokken dragen.
God zag er dus uit als een mens. Omdat God een wijze man was die als een vader waakte over de mensen, kozen kunstenaars er in de Middeleeuwen al voor om hem te tonen als een grijze oude man. Vaak had hij wit/grijs haar en een baard. Ook Michelangelo schilderde hem met een baard in zijn frescos in de Sixtijnse kapel.
De islam behoort net als het christendom en het jodendom tot de monotheïstische godsdiensten, het geloof in het bestaan van een God. Moslims geloven dat Allah de enige ware God is en dat Mohammed één van zijn profeten is. Ze menen dat het woord van Allah letterlijk is opgeschreven in hun heilige boek, de Koran.
Joden bidden drie keer per dag. 's Morgens, 's middags en 's avonds. Bidden kan zowel thuis als in de synagoge. Bij het morgengebed dragen de mannen behalve hun keppeltje, ook een gebedskleed of tallith. Op werkdagen dragen strenge joden 's morgens ook twee gebedsriemen met daaraan twee kleine doosjes.
De Davidster De Davidster of het Davidschild is het bekendste symbool van het Jodendom. Het is een zeshoekige ster die bestaat uit twee in elkaar geschoven driehoeken, het hexagram. De Davidster is genoemd naar het 'Schild van Koning David' dat hij volgens een legende droeg.
[bijbel] (JHWH) Jahweh betekent 'de naam van God'. In Exodus 3 wordt verteld hoe God aan Mozes zijn naam bekendmaakt: 'Ik ben die ik ben', 'Ik zal er zijn'. Zie ook Jodendom.
Aas en insecten met vleugels zijn verboden en niet alle vogels mogen gegeten worden. Dieren die wel gegeten worden: rund, schaap, geit en hert. Dieren die niet gegeten worden: kameel, varken, haas, paling, garnaal en kreeft. Koosjere dieren worden op rituele wijze geslacht om aan de kasjroet te voldoen.
Willibrord was in de 14e eeuw dé verspreider van het christelijk geloof in Nederland. In die tijd werden er hier allerlei goden aangehangen. Willibrord besloot de andersdenkenden te bekeren. Sindsdien kennen wij het christendom in Nederland en vieren we christelijke feestdagen als Kerstmis en Pasen.