Weerstand tegen iets zegt niet alleen wat iemand niet wil maar er zit ook een behoefte achter wat ze wel willen. Heel vaak zit achter de weerstand ook een idee hoe dingen beter kunnen. Je krijgt vaak te maken met het uiten van weerstand tegen verandering als iemand vindt dat de verandering niet de goede is.
Weerstand is een manier van de ander om te laten merken dat hij betrokken is en dat hij opkomt voor zijn eigen belangen. Het is de kunst om er achter komen wat dat belang van de ander is én dat jullie er samen uit komen.
Weerstand is een gevoel van afkeer, verzet, tegenstand of tegenwerking. Iemand voelt weerstand als hij iets niet wil of niet fijn vindt. Het kan bijvoorbeeld opsteken als de persoon zich aangevallen, gekleineerd, gepasseerd of niet gehoord voelt.
Weerstand is dus een vorm van angst. Deze angst kan vele vormen aannemen: angst voor het onbekende, angst om te falen, angst voor ongemak, angst om afgewezen te worden, angst voor pijn of ongewenste emoties.
Weerstand in gesprekken is het al dan niet uitgesproken verzet dat je ervaart wanneer er druk op de gesprekspartner wordt uitgeoefend. In veel gevallen is de weerstand niet gericht op de inhoud van wat besproken wordt maar wel op de context waarin het gesprek plaats vindt.
Wat is weerstand? Weerstand is vaak niets anders dan een aarzeling van mensen bij de boodschap die een trainer of coach brengt. Vaak is het een signaal dat je samen op iets wezenlijks bent gestuit.
We zien het als een tegenreactie, iemand wil niet mee en ondermijnt hierdoor het algemeen belang. Weerstand is een reactie op angst en onzekerheid. Het is een manier van zelfbescherming, waarbij de 'niet bewuste' keuze aanvallen, verdedigen of terugtrekken is. De 'fight-flight-freeze' respons wanneer we in gevaar zijn.
Weerstand is positief
Weerstand, of beter gezegd tegenkracht, is niet altijd negatief.
Indien we onze emoties niet uiten, kunnen ze lichamelijke pijn veroorzaken.Emoties kunnen zich opstapelen, waardoor ze een 'emotionele bagage' gaan vormen. Deze verzameling aan vaak traumatische levenservaring, hebben een grotere lichamelijke impact dan de meeste mensen denken.
Neem genoeg magere en halfvolle zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas. Eet dagelijks een handje ongezouten noten. Drink voldoende vocht, zoals kraanwater, thee en koffie. Gebruik zachte of vloeibare oliën en vetten, zoals olijfolie, halvarine en vloeibaar bak- en braadvet.
Als u een lage weerstand heeft dan werkt het afweersysteem minder goed. Hierdoor wordt u snel ziek, omdat u ziekteverwekkers niet goed kunt afstoten. Uw afweersysteem bestaat uit de witte bloedcellen en lymfeknopen. De witte bloedcellen zorgen ervoor dat ziekteverwekkers niet meer schadelijk zijn.
Veelal heeft dat te maken met een trauma. Een trauma is een ander woord voor een 'wond', maar dan psychisch. Het punt is dat je dan als het ware terugvalt in een emotie van vroeger die niet echt past bij de situatie in het nu. Dat komt omdat je wordt getriggerd.
In ieder materiaal kost het elektronen een bepaalde hoeveelheid energie om doorheen te bewegen. Deze hoeveelheid energie wordt ook wel weerstand (R) genoemd. Weerstand wordt gemeten in Ohm (Ω). Hoe lager de weerstand, hoe beter een materiaal geleid en hoe lager de spanning zal zijn.
De weerstand van een geleider is afhankelijk van de temperatuur, in de meeste materialen neemt de weerstand toe (het elektrisch geleidingsvermogen neemt af) bij toenemende temperatuur.
Bij indirecte weerstand vertonen medewerkers vaak vluchtgedrag zoals wegkijken, negeren, dichtklappen of ja zeggen, maar vervolgens nee doen.
Symbool van weerstand is R, eenheid de Ohm (Ω).