Als er mos in het gras zit, betekent dit dat de bodem te zuur is, mos houdt van zure grond. Vooral zandgrond verzuurt snel. Veel schaduw zorgt ook voor mos. Het mos vormt een dikke laag, regenwater blijft in het mos hangen, het gras verdroogt en wortelt niet in mos.
Planten groeien daar van nature moeilijker, maar mos heeft er geen enkel probleem mee. Mossen zijn trouwens best nuttig. Ze beschermen de bodem tegen erosie, houden vocht en humus vast. Daardoor ontstaat een microklimaat voor het ontkieming van zaden en sporen in de natuur.
Mos is een gevolg van de combinatie van veel regen en weinig zonlicht. In periodes dat er veel neerslag valt (herfst, winter), zul je op plekken waar weinig zonlicht komt, mossen zien groeien. Deze oppervlakken hebben tussen de buien door immers niet genoeg tijd om op te drogen. Hierdoor ontstaat mos- en algenvorming.
Mossen zijn een belangrijke schakel in ecosystemen: ze produceren zuurstof, beschermen tegen erosie, scheppen een gunstig microklimaat voor ontkieming van allerlei soorten zaden en vruchten en bieden leefruimten aan vele kleine insecten.
Mos houdt van schaduw, gras niet. Mos houdt van zure grond, gras niet. Mos kan beter tegen nattigheid en groeit ook als de grond verdicht is. Mos groeit bij lagere temperaturen en bij minder licht dan gras en heeft daarom in het vroege voorjaar meteen al een voorsprong.
Mos groeit vele malen sneller in moeilijke omstandigheden dan gras en neemt dan ook gemakkelijk de zwakke plekken in een gazon in. Een tijdelijke oplossing zoals ijzersulfaat is eenvoudig, maar voor het permanent voorkomen van mos in het gazon is verticuteren, bemesten en kalken de beste oplossing.
Kalk strooien gazon
Bij een lage/slechte zuurgraad kunnen planten niet voldoende voedingstoffen opnemen. Dit remt de groei en geeft mos en onkruiden meer kans. Het strooien van kalk (bijvoorbeeld DCM Groen-Kalk) is dus heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen.
Hoe lang blijft het mos in goede staat? Vele jaren, dit is afhankelijk van diverse omgevingsfactoren zoals zonlichttoetreding en eventueel molest.
Korstmossen zijn niet schadelijk voor de boom waar ze tegenaan groeien. Het zijn geen parasieten die de voedingsstoffen van bomen wegnemen, maar wel organismen die de boom als habitat gebruiken. Ze zijn dus onschuldig, maar dat wil niet zeggen dat je er niet vanaf wil.
Het strooien van Humistart kalk is dus heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen. Kalk doet trouwens ook veel voor andere planten, bloemen en bomen. Voor de buxus is het zelfs essentieel.
Azijn of schoonmaakazijn is een ouderwets wondermiddel. Het bestrijd onkruid, mos en groene aanslag. Om met schoonmaakazijn uw stoeptegels schoon te maken hoeft u alleen maar in een plantenspuit de azijn te mengen met water en uw tegels onder te sproeien.
Mos is een kleine, niet-bloeiende plant en is één van de lastigste onkruiden in het gazon. Veel mos in uw gazon is een teken van slecht onderhouden gras, en kan veel verschillende oorzaken hebben.
Mos in het gras voorkomen
Er zijn schaduwplaatsen onder bomen of er is sprake van schaduw van je huis. Mos ontstaat op deze donkere en vochtige plaatsen. Gras is niet goed bestand tegen weinig zonlicht en nattigheid, dus valt er gras weg en komt het mos hiervoor in de plaats.
Veel tuinbezitters hebben last van mos in hun gazon en willen dat graag weg hebben. Maar dat is niet altijd eenvoudig, want mos vormt soms een dikke laag. Regenwater blijft hangen in het mos waardoor het gras niet kan wortelen en verdroogt.
Verwijder het dode mos uit je grasmat door te verticuteren. Doe dat één keer in de lengte en één keer in de breedte. Strooi na het verticuteren een aangepaste meststof zoals Viano Recovery om je gazon snel te laten herstellen. Zo groeien de graszoden mooi dicht en krijgt je gazon een gezonde groene kleur.
Mossen zijn planten, korstmossen niet. Het zijn schimmels, met een lichaam dat uit schimmeldraden bestaat en met vruchten die op mini paddenstoeltjes lijken. Toch zijn het geen gewone schimmels, maar hele slimme.
Veel schaduw
De zijde van een boom die het minste zonlicht ontvangt, is de noordkant. De zon komt namelijk op in het oosten en gaat via het zuiden weer onder in het westen. De noordkant van een boomstam krijgt dus nauwelijks zonlicht en is daarmee de ideale plek voor mos om te groeien.
Bestrijden van korstmos en verwijderen van groene aanslag
BSI Green kill is de oplossing voor het bestrijden van zowel korstmos als groene aanslag op tal van oppervlakten. Zo kan je dit gebruiksklaar bestrijdingsmiddel gebruiken op dakpannen en tuinmeubelen, maar ook op tegels, klinkers en andere stenen.
Korstmossen meten onze luchtkwaliteit
Als de resten van korstmossen verrotten en op de grond vallen, zorgen ze ervoor dat andere planten kunnen groeien. Als bodembedekker vormen ze namelijk een bron van voedsel voor andere levende organismen. En dat is nog niet alles, ze zijn ook gunstig voor onze dieren.
Mossen bieden een uitstekend leefmilieu voor spinnen, mijten, insecten, wormen en andere kleine dieren. Muizen eten de sporenkapsels, en vogels pikken in het mos op zoek naar kleine beestjes. Als je een mospakket in losse blokjes door elkaar ziet liggen, is het gesloopt door een hongerige vogel.
De standplaatsen van de meeste steenbe- woners zijn direct aan weer en wind bloot- gesteld: het substraat is soms nat, maar meestal extreem droog. Mossen zijn bij uitstek indicatoren voor vochtigheid.
Bewerking van het mos
Onze mossen worden na het oogsten gedroogd, daarna geprepareerd en gekleurd met milieuvriendelijke producten, waardoor het blijvend zacht, elastisch, vuilafstotend en brandvertragend wordt. Het mos leeft dus niet meer.
Maart: verticuteren
Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dit aan het begin van maart nog doen. Mocht het gazon wat aan de lange kant zijn, dan kun je voor de eerste keer maaien. Hierna kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren. Doe dit alleen bij gazons die ouder zijn dan drie jaar.
De juiste zuurgraad van de bodem is 5,5 - 6. Door kalk te strooien zal het gras sneller groeien dan mos. Kalk zorgt ervoor dat meststoffen goed worden opgenomen. Om die reden dien je eerst kalk te strooien en pas daarna een meststof.
Maar let op: strooi je ieder jaar te veel kalk, dan wordt de pH te hoog. In dat geval moet je een bodemverbeteraar toevoegen die de zuurtegraad verlaagt.