Wat bleek: mensen die empathischer zijn, houden meer van rustige muziek, zoals soft rock en R&B/soul. Specifieker hebben ze een voorkeur voor muziek met een lage arousal (zachte, 'warme muziek'), emotionele diepte (poëtisch) en een negatieve klank.
De muzieksmaak ontwikkelt zich in eerste instantie op basis van de cultuur waarin een individu opgroeit. Met name op jonge leeftijd, als het brein zich volop aan het ontwikkelen is, zullen alle vormen van muziek waar het individu mee in aanraking komt, een enorme invloed hebben op de ontwikkeling van de muzieksmaak.
Slimme mensen houden van Radiohead
Uit zijn resultaten blijkt dat slimme mensen naar Radiohead, Sufjan Stevens, Bob Dylan, U2 en Counting Crows luisteren. Iets minder grote bollebozen houden vooral van Beyoncé, Lil Wayne en Jay-Z.
Liefhebbers van klassieke muziek zijn introvert maar ook tevreden met zichzelf en de wereld om zich heen. Ze zijn creatief, goed opgeleid en hebben zelfvertrouwen. Mensen die van jazz-, blues- en soulmuziek genieten, zijn volgens de onderzoekers extravert en beschikken over een hoog zelfvertrouwen.
Dat is natuurlijk waar klassieke muziek perfect voor is. Als we naar muziek luisteren wordt het stresshormoon cortisol minder afgegeven. Zo kunnen we beter relaxen. Doordat klassieke muziek zoveel invloed heeft op de hersenen worden ook andere lichaamsdelen via het zenuwstelsel beïnvloed.
Volgens musici en onderzoekers zijn er verschillende oorzaken voor de tranen. Zo wordt er beweerd dat onverwachte wendingen in de muziek een oorzaak voor de tranen kunnen zijn. Over het algemeen, wanneer we een nummer horen, verwachten we namelijk de melodie een beetje te kennen, muziek is wat voorspelbaar.
Muziek prikkelt bijvoorbeeld de motorische gebieden, die zorgen voor die onbedwingbare neiging om te dansen. De motorische gebieden in onze hersenen worden geprikkeld door muziek. Ook hersengebieden die met emotie te maken hebben, worden door muziek geactiveerd. Niet zo gek dus dat een muziekstuk je zo kan raken.
Muziek kan ook een bepaalde leegte opvullen en ervoor zorgen dat iemand zich minder eenzaam voelt. Daarnaast is muziek een goede, gezonde, manier om het dopamine-level in het lichaam te verhogen en, zonder verslavende middelen, zo een gelukkig(er) gevoel te krijgen!
Melomaan = ... er van muziek 6) Iemand die verzot is op muziek 7) Muziekaanbidder 8) Muziekfanaat 9) Muziekgek 10) Muziekliefhebber 11) Muziekvriend...
Ontspannen. De klanken en ritmes van klassieke muziek hebben een rustgevend effect op de mens. Veel chirurgen luisteren tijdens moeilijke operaties naar klassieke muziek. Dit helpt hen om niet te gespannen te zijn tijdens deze zenuwslopende momenten.
Volgens onderzoeker en muziektherapeut Martina de Witte van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen kan luisteren naar muziek van Einaudi of de Beatles net zo goed werken.
Uit onderzoek blijkt dat muziek met een herhaaldelijk terugkerend patroon het meest effectief is voor een gevoel van minder stress. Wist je dat er zelfs een muzieknummer gecomponeerd is op basis van deze wetenschappelijke kennis? Het heet Weightless en is van Marconi Union.
Meest rustgevende muziek
Neurowetenschappers hebben muziek onderzocht die het meest rustgevende effect heeft op het menselijk brein. Het nummer dat bovenaan hun lijstje staat is Weightless van Marconi Union en Lyz Cooper, oprichter van de British Academy of Sound Therapy.
In westerse muziek , karakter verwijst naar de manier waarop een muziekstuk wordt geïnterpreteerd, onafhankelijk van de aanwijzingen met betrekking tot het ritme en intonatie .
Muziek ontspant en prikkelt de hersenen
Zelf muziek maken, zorgt voor veranderingen in de grijze stof en een toename van verbindingen in gebieden die betrokken zijn bij het luisteren en de motoriek. Ook als u luistert naar muziek heeft dat al een positieve invloed op de hersenen.
Zingen ontspant en geeft energie
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat muziek een unieke bijdrage levert aan de emotionele ontwikkeling van het brein en dat heeft een positief effect op ons sociale inlevingsvermogen. Zingen zou ook het concentratievermogen vergroten.
Als je naar muziek luistert maakt je lichaam dopamine aan in de hersens. Dat een stofje dat bijvoorbeeld ook vrijkomt wanneer je seks hebt of drugs gebruikt. De proefpersonen op wie de test gedaan werd, kozen nummers uit waar ze kippenvel van zouden krijgen.
Luister je naar snelle muziek, dan stijgt je bloeddruk. Luister je naar trage muziek, dan krijg je het tegenovergestelde effect. Klassieke muziek zorgt niet alleen voor een lage bloeddruk, maar ook voor een tragere hartslag.
Muziek maken stimuleert de neuronen waardoor betere onderlinge verbindingen ontstaan. Zelf muziek maken heeft nog meer positieve effecten op je kind. De emotionele ontwikkeling wordt gestimuleerd. Zoals het leren over gevoelens, samenwerken en het ontwikkelen van creativiteit.
De muziekweg bij het luisteren naar muziek. De weg die muziekgeluid in de hersenen volgt, gaat via hersenstofjes en neuronenbanen naar verschillende hersengebiedjes. Ieder hersengebiedje heeft een eigen functie en bepaalt mede hoe muziek wordt waargenomen.
Zo kan die ook leiden tot een verhoogde hartslag, slaapstoornissen, duizeligheid en concentratieproblemen. Blootstelling aan te luide muziek kan zelfs een klaplong veroorzaken doordat te luide trillingen ervoor zorgen dat er lucht komt tussen je longen en borstkas.
Muziek luisteren werkt positieve gevoelens in de hand en vermindert stress. Tijdens het luisteren naar muziek komen er namelijk verschillende stoffen vrij. Muziek kan je laten glimlachen of huilen van ontroering, je laten ontspannen na een drukke dag of je oppompen voor een rondje hardlopen.