Https staat voor Hyper Text Transfer Protocol Secure en werkt met een SSL-beveiligingscertificaat. Dit certificaat versleutelt de communicatie tussen de website en bezoeker. Dit betekent dat de gegevens die je ingeeft op de website veilig worden verwerkt, zodat cybercriminelen de gegevens niet kunnen onderscheppen.
HTTPS kort samengevat
Hypertext Transfer Protocol Secure is een uitbreiding op de standaard http-verbinding. Een https-connectie zorgt ervoor dat het uitwisselen van gegevens tussen browser en server op een veilige manier zal gebeuren.
Opgelet: HTTPS beschermt je niet tegen alle gevaren!
Dat geeft echter een vals gevoel van veiligheid. Want HTTPS garandeert wel dat de verbinding met de website beveiligd is, maar geeft geen zekerheid over de betrouwbaarheid van de website.
Iemand die gegevensstromen kan onderscheppen, kan bij http zien wat er wordt verstuurd. Bij https zijn deze gegevens versleuteld en kunnen de gegevens niet worden ontcijferd Hierdoor worden de gegevens die worden verstuurd via https op een veilige manier overgedragen.
Snelle definitie: HTTPS staat voor HyperText Transfer Protocol Secure. Het garandeert dat je gegevens veilig worden afgeschermd wanneer je een website bezoekt.
Check het veiligheid slotje in de adresbalk
Klik met je muis op het slotje in de adresbalk. Dan zie je dat het certificaat gecontroleerd is (Verified of Valid staat er meestal). Is de website niet beveiligd, dan zie je dat staan. Het kan ook dat je ziet: not secure.
En dus ben je verplicht om HTTPS te gebruiken? Je bent niet letterlijk verplicht om HTTPS te gebruiken. Als je de privacy van jouw bezoekers serieus neemt, heb je dat echter allang gedaan. Sinds 25 mei 2018 is er alleen wel een belangrijke extra reden om over te gaan op HTTPS: de AVG/GDPR.
HTTPS maakt gebruik van TLS (of eigenlijk: TLS/SSL), en dat is weer een encryptie protocol om internet verkeer te versleutelen. Het doel van de technologie is om communicatie tussen bezoekers en de websites die ze bezoeken volledig te versleutelen zodat er niemand mee kan kijken.
Zowel HTTP als HTTPS zijn bedoeld voor het versturen van gegevens via het internet. Bij HTTPS is de beveiliging scherper omdat gegvens versleuteld worden verstuurd. Dit gebeurt met een SSL certificaat. Bij HTTP kun je berichten, die onderschept worden, bekijken zonder dat het bericht ontcijferd moet worden.
HTTPS is wél veilig. Google Chrome en andere internetbrowsers markeren al bijna twee jaar HTTP-websites als onveilig. Op die manier wil de zoekgigant website-eigenaars motiveren om zo snel mogelijk over te schakelen naar een HTTPS-website met veilig SSL-certificaat.
Als je browser het SSL-certificaat van een bepaalde website niet kan valideren, kan er geen beveiligde verbinding tot stand worden gebracht. De meeste browsers zorgen er dan voor dat je dergelijke sites niet kunt bezoeken en tonen de foutmelding 'Je verbinding is niet privé'.
Ga naar het Configuratiescherm. Klik op Netwerkstatus. Klik vervolgens op Draadloze netwerken beheren. De beveiligingsmethodiek staat naast het draadloze netwerk dat je gebruikt.
Google Chrome is een zeer intuïtieve internetbrowser. Deze browser is vrij eenvoudig te gebruiken en veilig. Bovendien heeft Google Chrome ingebouwde bescherming voor transparantie. De functies voor veilig browsen waarschuwen gebruikers wanneer ze phishing- of malwaresites tegenkomen.
Waar staat HTTPS voor? HTTPS is de afkorting voor 'HyperText Transfer Protocol Secure'. Secure is dus de aanvulling op het verouderde HTTP adres. HTTPS zorgt ervoor dat gegevens van verkeer, bezoekers dus, versleuteld worden.
Om een HTTPS-verbinding tot stand te laten komen, moet een certificaat gebruikt worden. Dit certificaat noemen we een SSL-certificaat. Hierbij staat 'SSL' voor 'Secure Socket Layer', oftewel een extra beveiligingslaag.
Ga naar "Instellingen" => "Algemeen" en pas de optie "Home URL" en "Site URL" aan zodat ze beginnen met HTTPS. Om alle bronnen van je website via HTTPS te laten gaan raden wij aan om de volgende plugin te activeren. Deze plugin stelt alles automatisch goed in voor het gebruik van SSL.
De 's' in 'https://' staat voor 'secure' (veilig). Staat er alleen 'http://' (dus zonder 's') dan is de internetverbinding niet beveiligd en de website waarschijnlijk vals. Stop met internetbankieren of met de betaling en neem contact op met uw bank.
De afkorting HTTP staat voor 'HyperText Transfer Protocol'. Zowel op het internet als bij gebruik van intranet vormt dit protocol de basis van communicatie. Door HTTP is het mogelijk om gegevens te versturen via het internet.
HTTP staat voor Hypertext Transfer Protocol. Bij HTTPS voegen we er alleen de 'S' van Secure aan toe. Het antwoord is dus: beveiliging! Beide protocollen worden gebruikt om aanvragen te doen vanaf de browser op het apparaat waarmee je op het internet surft.
HTTPS is bij steeds meer websites aanwezig. Vooral grote organisaties en bedrijven als bol.com, Coolblue en Wehkamp zijn al even voorzien van HTTPS. Ook kleinere organisaties lijken over te stappen naar het HTTPS-protocol.
Met een groen slotje tonen browsers doorgaans dat een website gebruikmaakt van een HTTPS-verbinding. Daarmee wordt het verkeer van en naar die website versleuteld, waardoor het lastiger is af te luisteren. Bij websites die gebruikmaken van HTTP in plaats van HTTPS is dat niet het geval.
Dit slotje krijg je op je website door een SSL certificaat op je hostingpakket te (laten) installeren/activeren en daarna http:// om te zetten naar https:// op je website. Er zijn gratis en betaalde SSL certificaten.
SSL maakt het internet veiliger
Een SSL-certificaat is een encryptieprotocol dat de data versleutelt, waardoor het voor cybercriminelen vrijwel niet mogelijk is om gegevens van jouw bezoekers te achterhalen. Dat is zonder meer de belangrijkste reden om een SSL-certificaat te nemen.
Een gratis certificaat is geschikt voor hobby websites en websites van particulieren. Met gratis SSL kun je gratis je website beveiligen met HTTPS. Voor professionele websites raden wij altijd aan om te kiezen voor een van onze betaalde SSL certificaten.
De letter 's' staat voor 'secure' (Engels voor veilig). Ook zie je een slotje in een groen balkje in de adresbalk of onderin in het browserscherm. als je op het slotje klikt kun je zien of je daadwerkelijk verbinding hebt met de juiste website.