Veel baby's beginnen rond de 8 weken met babbelen en het bewust maken van geluidjes. De meeste baby's gebruiken 'mama' of 'dada' als naam voor hun ouder rond de leeftijd van 7 tot 12 maanden. De eerste woordjes (anders dan 'mama' of 'dada') zeggen veel baby's rond 19 maanden.
De meeste baby's tussen de 7 en 12 maanden benoemen hun ouders als “mama” of “dada”. De eerste woordjes (anders dan mama of dada) leren de meeste baby's rond 19 maanden. Tegen de tijd dat je kleintje 2 jaar is, praat hij of zij in zinnen van 2 tot 4 woorden.
Eigenlijk helemaal niet. Dat kinderen vaak eerder 'papa' dan 'mama' kunnen zeggen, is namelijk makkelijk te verklaren. Het woordje 'papa' heeft – in de meeste talen – namelijk gemakkelijkere klanken en is daarom eenvoudiger uit te spreken voor een baby.
Je kind begint de eerste woordjes te zeggen als het één tot anderhalf jaar oud is. Als je kind vier jaar wordt, kan het al (eenvoudige) zinnetjes maken. Wanneer je dagelijks veel aandacht besteedt aan praten met je kind en luisteren, dan leert het steeds beter praten.
Op welke leeftijd spreek je duidelijk? Als je kind begint met praten is het logisch dat het nog niet alle klanken goed uitspreekt. Wanneer je kind 3 jaar is zou het alle klanken goed uit moeten spreken en bij 4 jaar spreekt het verstaanbaar voor buitenstaanders. De /r/ is een uitzondering, die verwerf je als laatste.
Als de moeder of de vader de baby sussend toespreekt, produceert zij/hij allemaal lip-, kaak- en tongbewegingen, die de baby vervolgens probeert na te doen. Ook al komt er nog geen geluid uit, toch zijn dit al de eerste bewegingen richting het uiteindelijke praten.
Kinderen zeggen gemiddeld per dag 378 keer het woord ”MAMA” als ze iets nodig hebben, iets willen of als ze verdrietig zijn en dit tegen de 78 keer “PAPA” per dag. We gooien er natuurlijk even een disclaimer tegenaan, want dit geldt niet voor ieder gezin, er zijn een hele hoop uitzonderingen.
1 - 2,5 jaar
Gemiddeld zegt het kind rond de eerste verjaardag het eerste woordje. Deze woorden zijn vaak belangrijke mensen in de omgeving (papa, mama), dieren (poes, hond), speelgoed (auto, bal) of groeten (doei, daag). Vaak gebruiken kinderen een ander (makkelijker) woord.
Je dreumes van 1 – 1,5 jaar kan:
eenvoudige aanwijzingen begrijpen. rond 18 maanden ongeveer 19 woorden zeggen. eenvoudige woordjes ombuigen tot één woord (izdat?)
De oorsprong van de woorden ligt vooral fonetisch, gezien de klank zijn het een van de makkelijkst te maken klanken voor kleine kinderen is. Daarom is mama of papa veelal het eerste woord dat een kind kent. Volgens Don Ringe is papa en mama mogelijk het eerste bewust beleefde eigen geluid van baby's.
Als je baby tussen de 6 en 24 weken oud is, gaat hij voor het eerst met zijn stem spelen. Het uitbrengen van klanken is de tweede fase in de taalontwikkeling. De eerste klanken zijn 'ah', 'eh', 'oh' en 'uh'. Als je reageert op de klanken, beseft je kind dat hij op deze manier ook aandacht kan trekken.
Sommige kinderen praten rond hun eerste verjaardag al de oren van je hoofd, terwijl andere kinderen pas vanaf anderhalf jaar de eerste woordjes zeggen.
Is het zo dat kinderen meer aanvoelen? Deze vraag komt vaak aan bod, kunnen kinderen en babies geesten en engelen zien? Het antwoord is volmondig Ja dat kunnen ze zeker weten. We hebben allemaal wel eens een baby zien liggen in hun bedje terwijl ze de hele tijd onder de indruk van iets waren, wat wij niet zagen.
Je baby van 3 en 4 maanden kan:
met zijn ogen een geluidsbron zoeken. duidelijk hoorbaar kirren en lachen tegen jou. als reactie op een leuk geluid gaan lachen. 'geluidjes' maken tegen jou en andere mensen.
Kinderen van 13 maanden gebruiken actief gemiddeld 10 woorden en op de leeftijd van 1 jaar en 9 maanden 50 woorden. Binnen de actieve woordenschatontwikkeling is echter weer een enorme variatie tussen kinderen.
Dit kan jouw baby met 9 maanden
reageert op zijn naam. Zegt 'mama' of 'dada'. herkent een paar woordjes. Kan voorwerpen pakken tussen duim en wijsvinger en wijst dingen aan.
'Als we iets nodig hebben, dan roepen we gewoon heel hard mama'. Het lijkt een geheim pact dat kinderen ergens in hun beginjaren met elkaar sluiten. Dat is hetzelfde pact waarin kinderen afspreken om, als ze dan een keertje uitslapen, dit door de weeks te doen en nooit in het weekend, maar dat terzijde.
Jonge baby's communiceren al heel veel. Dat doen zij met hun ogen, mimiek en bewegen. Ook met stemgeluidjes zoals kraaien en brabbelen proberen ze dingen duidelijk te maken. Wanneer ze zes weken oud zijn kunnen ze al hun eerste lachje laten zien.
Eigenlijk bestaat het zelfs niet. Alle kinderen proberen hun moedertaal te leren, oftewel de taal die hun omgeving spreekt. Dat is een proces van een paar jaar, waarbij de taal in de beginfase natuurlijk wel erg afwijkt van de volwassen vorm.
Kinderen met een ontwikkelingsachterstand ontwikkelen zich (veel) langzamer dan hun leeftijdsgenoten. Ze gaan bijvoorbeeld later rollen, zitten, staan, lopen of praten. Vaak zijn er vanaf de geboorte al (lichamelijke) klachten. Soms wordt een ontwikkelingsachterstand pas later duidelijk.
'Laat beginnen praten' kan dus verschillende oorzaken hebben. Vaak is er niets aan de hand en gaat het gewoon om een kind dat wat meer tijd nodig heeft. Maar het kan ook een eerste signaal zijn van een bredere ontwikkelingsproblematiek. Om die reden is vroegtijdige erkenning van taalproblemen heel belangrijk.
Contact maken vanaf de eerste dag
Het is goed voor de ontwikkeling als jullie leren 'praten' zonder woorden. Je baby reageert op je stem, je geur en de manier waarop je hem aanraakt. Als je goed oplet, zie je ook hoe je kind reageert. Kijk maar hoe je kind luistert als je ermee praat en hoe het dan kijkt.