De plaats waar de puistjes zich bevinden kunnen je al iets vertellen. Natuurlijk is dit niet bij iedereen het geval maar dit is wel een goede leidraad. Kin en in de hals: Deze zone van je gezicht wordt gelinkt aan je hormonen, dus ben je ongesteld of gestrest, dan zou je kin onder de puistjes kunnen zitten.
Als je vaak puistjes rond je wenkbrauwen of slapen hebt, ligt het misschien aan problemen met je galblaas, een slechte bloedsomloop, het eten van vet of bewerkt voedsel of drinken van alcohol. Je kunt de puistjes verminderen door veel water te drinken en goed en gevarieerd te eten.
Deze zogenaamde stresspuisten komen voornamelijk voor op de kin en kaaklijn. PRO TIP! Pak actieve puistjes aan met Age Bright Spot Fader; deze 2-in-1 spot treatment bevat Salicylzuur en zorgt ervoor dat actieve onzuiverheden op korte termijn verminderen.
Naast de algemene oorzaken zoals hormonen en aanleg, kunnen puistjes op je rug en schouders ook ontstaan door wrijving van rugzakken of synthetische kleding. Ook is de huid tussen de schouderbladen vaak vettig, waardoor de kans op puistjes op de rug wordt vergroot.
Wat veroorzaakt puistjes op de borst? Acné ontwikkelt zich op de borst om dezelfde redenen als op het gezicht, nek of rug. Hoewel sommige uitbraken worden veroorzaakt door levensstijlgewoonten en huidverzorgingsproducten die de poriën verstoppen, zijn andere te wijten aan hormonale schommelingen.
Een ijsblokje is de perfecte manier om jouw puistje weg te halen in 1 uur. Normaal gebruik je een ijsblokje om blessures te genezen en om zwelling te voorkomen. Nu kan je ijs gebruiken om jouw puistjes snel te genezen. Het ijsblokje zal ervoor zorgen dat de ontsteking minder rood en zichtbaar is.
Je puist kan een cyste zijn
Ondergrondse puisten die opzwellen, maar niet uitkomen (beter bekend als cystische acne) staan erom bekend elke keer op dezelfde plek te verschijnen, zegt dr. Zeichner. Ze ontwikkelen zich als je porie vertakt en talg een toeristische route neemt naar de oppervlakte van je huid.
Lang verhaal kort: tandpasta droogt inderdaad je puistjes uit, maar de kans dat je je huid erdoor irriteert is vele malen groter. Die tandpasta kun je dus maar beter gebruiken waar hij voor bedoeld is: je tanden schrobben.
Daarnaast maakt het lichaam bij stress cortisol aan. Dit stresshormoon verzwakt het immuunsysteem wat ertoe leidt dat het lichaam minder goed in staat is om ontstekingen te remmen en de huid te herstellen. Hierdoor krijgen bacteriën de kans om toe te slaan, waardoor er “puistjes” ontstaan.
Soms zwelt de omgevende huid wat op, vooral als de steenpuist zich in het gelaat bevindt. Niet zelden heeft de persoon ook koorts en een algemene ziektegevoel. Een complicatie van een steenpuist is een ontsteking van het nabijgelegen lymfeklierstation; de lymfeklieren zijn dan vergroot en ook pijnlijk.
Miliaria of warmte-uitslag steekt de kop op wanneer een porie verstopt raakt met zweet, wat kleine, soms rode bultjes veroorzaakt die op uitslag lijken. Diepere blokkades raken vaak verstopt, waardoor de bultjes er rood uitzien, zegt dokter Robinso. Die ontsteking kan ook zorgen voor jeuk of een brandend gevoel.
Wat is de oorzaak van deze puisten in de nek? Puistjes ontstaan wanneer haarzakjes verstopt raken. Het is niet ongebruikelijk dat er puistjes ontstaan in de nek, vooral aan de achterkant van de nek. Meerdere puistjes duiden meestal op acne, wat de meest voorkomende huidprobleem is.
Dat kan te maken hebben met je hormonen of je nieren. Pukkeltjes tussen je wenkbrauw kan ook verschillende oorzaken hebben. Zo kan de olieklieractiviteit in het T-zonegebied hoger zijn dan andere plekken op je huid, wat weer kan leiden tot meer pukkeltjes. Maar het kan ook liggen aan je verzorgingsproducten.
Soms moet de puist eerst 'rijpen' tot de huid vanzelf opengaat en de pus eruit komt. Bijna elke steenpuist geneest binnen een week, als de pus er eenmaal uit is. Ook als de puist niet openbreekt, geneest deze meestal binnen enkele weken.
Onder een puist zit vaak een holte (cyste) met pus. Als een puist openbarst, komt het pus naar buiten. Dit ruikt vies. Onder de huid ontstaan soms gangen (sinussen) met pus.
Mee-eters en puistjes kun je beter niet uitknijpen. Daar wordt het vaak alleen maar erger van. Ook kun je littekens krijgen. Maar als je er toch niet van af kunt blijven, dan kun je het volgende doen als je een 'rijp puistje' hebt (met een dikke, witte kop).
De rijping van een steenpuist kan versneld worden door een warm kompres (bijvoorbeeld een in warm water gedrenkte schone doek of pluk verbandwatten) op het ontstoken gebied te leggen, dit werkt bovendien pijnstillend. Was je handen regelmatig met water en zeep. Draag liever geen knellende of schurende kleding.
Heb je last van acne en een erg droge huid door bv behandeling met roaccutane of benzoylperoxide dan kan een dun laagje vaseline wel weer goed doen. Vaseline houdt het verdampen van water tegen, maar niet het uitvloeien van talg. Het verstopt de porien dus niet.
Zorg er uiteraard ook voor dat je handen schoon zijn. Pak vervolgens een naald - dit raden de meeste dermatologen aan - en ontsmet die met vuur. Laat 'm daarna afkoelen en veeg 'm schoon met alcohol. Prik vervolgens met de naald in het kopje van de pukkel en zorg dat het talg eruit komt.
Een onderhuidse pukkel is een ontsteking onder je huid en drukt dus hard tegen de huid aan. Daardoor wordt hij rood en kan hij pijnlijk aanvoelen. Onderhuidse puisten ontstaan meestal op je gezicht, rug en billen, maar kunnen ook voorkomen op andere plekken van je lichaam.
Het is belangrijk om niet aan de acne te zitten en er niet aan te krabben. Was de huid niet met een agressief product maar gebruik een milde reiniger. Het wordt aanbevolen om te stoppen met het scheren van de billen. Hierdoor komen de haarzakjes tot rust en ontstaan er minder ontstekingen.
Bij volwassenen ontstaan mee-eters voornamelijk door het gebruik van te vette cosmetica die de poriën afsluiten. Ook make-up die aan het eind van de dag niet goed wordt afgewassen kan mee-eters veroorzaken. Deze producten staan daarom bekend als comedogeen. Letterlijk betekent dit “bevordert vorming van mee-eters”.
Onderhuidse puistjes, ook wel cystische acne genoemd, zijn pijnlijke pukkels die onder de huid liggen en nooit helemaal uitkomen. Om onderhuidse puistjes te behandelen, zou je onder meer benzoylperoxide en een koud kompres kunnen proberen. Heel belangrijk: probeer de onderhuidse pukkel niet zelf uit te knijpen.