Het verdelen van de nalatenschap volgens het islamitische recht is een verplichting en niet optioneel. Er zijn weinig voorschriften in de Koran te vinden waarover Allah zo nadrukkelijk en expliciet stelt dat het een verplichting is waar niet van mag worden afgeweken.
De Koran stelt duidelijk: 'Mannen zullen een aandeel hebben in wat ouders en verwanten achterlaten, en vrouwen zullen een aandeel hebben in wat ouders en verwanten achterlaten' (Koran 4:7). Dus zowel mannen als vrouwen kunnen erven. Gedeelten van de erfenis opzij zetten voorDameswas destijds een revolutionair idee.
In het islamitisch erfrecht erven de ouders altijd, ook wanneer de overledene een echtgenoot of kinderen nalaat. Volgens de Nederlandse wet erft groep 2, ouders broers & zussen, gezamenlijk en een even groot deel. In de islamitische erfrecht erven de broers en zussen niet wanneer de overledene een vader nalaat.
Bij een wettelijke verdeling zijn de echtgenoot van de overledene en de kinderen voor gelijke delen erfgenaam. Maar de hele erfenis (bezittingen en schulden) gaat direct naar de echtgenoot van de overledene. De kinderen hebben wel recht op een deel van de erfenis - hun wettelijk erfdeel - maar zij krijgen dit nog niet.
De erfenis werd verdeeld volgens de regels van de Koran. Hun dochtertje kreeg de helft, zijzelf een achtste, haar schoonvader en -moeder ieder een zesde. Daarna bleef er nog een klein deel over. De Marokkaanse wet schrijft voor dat dit deel naar de man gaat die het nauwst verwant was aan de overledene.
Ze mogen hun eigen taal niet blijven gebruiken. Ook in de moskeeën moeten de imams Nederlands spreken. Marokkaanse meisjes mogen geen hoofddoek dragen (dat werkt de integratie tegen). Marokkaanse jongens mogen niet op straat rondhangen (geeft overlast).
Legitieme portie
U kunt uw kind niet helemaal onterven. Uw kind houdt het recht op een deel van uw erfenis. Dit deel heet de legitieme portie. Het is de helft van wat uw kind zou hebben gekregen zonder testament.
Door de wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner alle goederen van de nalatenschap. Pas als de langstlevende echtgenoot of partner overlijdt, erven de kinderen. Soms zijn dit kinderen uit een eerder huwelijk.
Onder de fysieke inboedel vallen alle spullen in en rond het huis die van jullie samen zijn. Was je getrouwd in gemeenschap van goederen of had je een geregistreerd partnerschap? Dan is automatisch alles gezamenlijk bezit. Ga je scheiden, dan krijgen jullie allebei de helft van de waarde van de totale inboedel.
Een bankrekening op 1 naam wordt na het overlijden van de rekeninghouder meestal geblokkeerd. Vaak kunnen er dan geen betalingen meer gedaan worden. Zoals automatische incasso's en periodieke overboekingen. Houd hier dus rekening mee als je zaken regelt voor de overledene.
Indien je een auto erft, ben jij de nieuwe eigenaar. Je kunt er dus mee doen wat je wilt… Althans, binnen de wettelijke kaders. Zo kun je de auto op jouw naam laten overschrijven óf op naam van iemand anders.
Wettelijk is vastgelegd wie jouw bezittingen en schulden erft. In de meeste gevallen zijn de erfgenamen de kinderen en de partner gezamenlijk. Bij de partner gaat het om de huwelijkspartner of een partner door een geregistreerd partnerschap. De partner en de kinderen erven ieder een gelijk deel.
De “langst-leeft-al clausule” houdt in dat Erna alles krijgt, daar waar de kinderen niets zullen ont- vangen en dus ook niet zullen moeten betalen. Erna zal slechts successierechten betalen op de ene helft van het gemeenschappelijk vermogen. De andere helft is namelijk reeds van haar.
Anders gezegd: de wet wijst aan wie erfgenamen zijn van degene die overlijdt (de erflater). De erflater kan daarvan afwijken: in een testament kan hij of zij bepalen wie zijn erfgenamen zijn. Als iemand wel volgens de wet zou erven, maar niet volgens het testament, is deze persoon onterfd.
Wettelijk gezien is het niet mogelijk om kinderen volledig te onterven. Kinderen hebben namelijk altijd recht op een geldelijk bedrag dat wij de legitieme portie van de erfenis noemen. Concreet betekent dat het volgende: stel een moeder heeft drie kinderen onder wie de erfenis zou worden verdeeld.
Polygamie verdwijnt niet, maar wordt aan banden gelegd. Ook kan een vrouw tijdens de trouwerij laten vastleggen dat de man geen tweede vrouw mag nemen. Tevens wordt het nemen van een tweede vrouw in de toekomst voor de eerste vrouw een geldige reden om echtscheiding aan te vragen wegens ,,geleden schade''.
Een ervaren negafa kost gemiddeld 30.000 dirham. Voor een goed orkest wordt tussen 5000 en 7000 dirham gevraagd. Een optreden van 3 uur met een Libanese artiest kost 100.000 dirham en de huur van een limousine of een luxe wagen tussen 6000 en 9000 dirham. Door al deze kosten wordt trouwen in Marokko uitzonderlijk duur.
Het islamitisch huwelijk wordt gezien als een contract tussen man en vrouw. Moslimstellen kunnen aan een imam vragen om hen aan elkaar te verbinden, maar kunnen ook hun verbintenis tegenover elkaar uitspreken. Rechtsgeldig is het islamitische huwelijk niet in Nederland.
Wij vrouwen vinden humor een belangrijke eis voor een goede relatie. Lachen, grapjes met elkaar kunnen maken en sarcasme kunnen een relatie tot bloei brengen en houden. Een van de dingen die elke Marokkaanse vrouw graag zou willen, is acceptatie door haar toekomstige partner.
Een djellaba (Arabisch: جلابة) is een lang, losvallend gewaad met lange mouwen en met (in sommige gevallen), een (puntige) capuchon. Hij wordt tot op de enkels gedragen en heeft meestal een neutrale kleur. Hij wordt met name in de Maghreb-landen door mannen en vrouwen gedragen.
Gepaste kleding in Marokko: Als reiziger in Marokko toon je respect door je bedekt te kleden. Dus zeker op het platteland geen korte rok of broek en geen blote schouders. Dat geldt in wat mindere mate in de centra van grote, moderne steden als Rabat, Casablanca, Tanger en Marrakech.
Beleggen geld uit de erfenis
Je kunt zelf gaan beleggen, maar je kunt ook samen met de beleggingsexperts van je bank gaan beleggen. Of je kunt je beleggingen laten beheren door je bank. Beleggen is niet zonder risico's. De waarde van het vermogen dat je inlegt kan dalen.
Het is niet zo dat een begrafenis of crematie pas na 5 dagen plaats MAG vinden. De termijn van 5 dagen wordt vaak genomen als compromis tussen het tijdig zo veel mogelijk mensen op de hoogte stellen van het overlijden en de zaak niet onnodig te rekken en het belang van de volksgezondheid.