Een sterke geur van de ontlasting duidt op een aandoening. Normale ontlasting heeft een geur die veroorzaakt wordt door bacteriële fermentatie van voedingsstoffen en door dode darmbacteriën. In principe stinkt de ontlasting niet.
Van bepaalde aandoeningen is het bekend dat de ontlasting sterker gaat ruiken (stinken). De geur van de ontlasting veranderd vaak bij maag-darminfecties, problemen bij de spijsvertering of wanneer er (verteerd) bloed in de ontlasting zit. Maar ook voeding is van invloed op de geur.
Het stinken van winden heeft te maken met een geringe hoeveelheid stinkende gassen. Dit zijn vaak zwavelverbindingen (rotte eieren) die vrijkomen bij de afbraak van bepaalde eiwitten. De samenstelling en de geur van het darmgas heeft onder andere te maken met de voeding en de darmflora.
Kenmerken van moeizame stoelgang
U hebt harde en/of droge ontlasting. U ontlast minder dan drie keer per week. U hebt pijn bij de ontlasting; harde, dikke ontlasting kan scheurtjes en kloofjes in de anus veroorzaken. Bij het ontlasten kan dit een branderig gevoel geven.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Scheten zijn meestal gezond
Dat scheten soms een enigszins rottende geur hebben hoeft niets te betekenen. Af en toe een wind laten hoort namelijk bij een gezonde werking van het spijsverteringsstelsel en bepaalde voedingsstoffen kunnen ervoor zorgen dat uw winden viezer ruiken.
Dat betekent: wees matig met koffie en alcohol, eet veel vezels (volkoren brood, groente en fruit) en drink minimaal twee liter per dag. Probeer rustig te eten en goed te kauwen. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Rook niet.
moeheid, misselijkheid, winderigheid of een gespannen gevoel in de buik; ergere of minder klachten na het eten of na de ontlasting; een vervelend gevoel of pijn in de maag en/of slokdarm, pijn of een naar gevoel bij het plassen, problemen met plassen, rugpijn of spier- en gewrichtsklachten.
Je kunt spreken van winderigheid of flatulentie wanneer iemand veel meer scheten laat of daar geen controle over heeft. De aanwezigheid van gas in de darmen komt door: Het inslikken van lucht. Elke keer als we slikken, komt er ook een kleine hoeveelheid lucht mee naar binnen.
Een gemiddeld persoon heeft per dag ongeveer een halve tot anderhalve liter gas in zijn spijsvertering, zegt gastro-enteroloog Kyle Staller. De hoeveelheid gas die er ook daadwerkelijk úít gaat, verschilt per persoon. De algemene gedachte is dat mannen meer scheten laten dan vrouwen, maar dat klopt niet.
- Een weinig ecologische maar blijkbaar wel erg populaire oplossing: dikke proppen wc-papier in het toilet gooien, om het geluid enigszins te dempen. - Een kraantje laten lopen dat decibelmatig de aandacht afleidt van wat er op de toiletpot gebeurt.
Te veel is nooit goed, het is beter om kleine hoeveelheden te eten van voedsel dat aangenaam is voor onze darmflora. En rode wijn, kaas, chocola, noten en zaden zorgen ervoor dat het voor de microben goed toeven is in onze darmen.
Gefermenteerde producten bevatten goede bacteriën die een gezonde darmflora stimuleren. Dit zijn onder andere zuurkool, augurken, (soja)yoghurt/-kwark en tempeh.
Darmkanker heeft geen typische symptomen en de klachten kunnen van persoon tot persoon vrij uiteenlopend zijn. Een klein gezwel zal immers geen last geven: kleur en vorm van de stoelgang blijven normaal. Dat kan veranderen als de tumor groter wordt en groeit.
Klachten van een wekedelensarcoom in de buik
Je kunt dan last hebben van een vol gevoel, een opgezette buik, darmklachten of bloed bij de ontlasting. Een wekedelensarcoom dat tegen organen aandrukt, kan pijn veroorzaken.
Je laat bijvoorbeeld af en toe een boer om ingeslikte lucht kwijt te raken, sommige bacteriën verbruiken bepaalde gassen en je bloed neemt ook gassen op vanuit je darmen. Als dit evenwicht verstoord is en er meer gassen de darmen in dan uit gaan, dan ontstaat de hinderlijke overmatige winderigheid.
Voedingsmiddelen die extra winderigheid veroorzaken zijn: peulvruchten, uien, koolsoorten, fruit, lightproducten, bier, frisdrank, zuivelproducten en dierlijke eiwitten zoals vlees en kip. Let op hoe je eet. Eet rustig en kauw je eten goed, zodat er zo min mogelijk lucht mee naar binnen gaat. Voorkom stress.
Mogelijke oorzaken rommelende darmen
Hier kunt u last van hebben wanneer u tijdens het eten te veel lucht inslikt, bijvoorbeeld doordat u tijdens het avondeten uw eten te snel eet. Rommelende buik- en darmgeluiden kunnen ook samenhangen met darmmotiliteit, de normale beweging van de darmen.
Naarmate mensen ouder worden neemt het aantal winden toe, wat onder meer het gevolg is van een afname van de hoeveelheid spijsverteringssappen, waardoor voedsel minder goed wordt verteerd. Bovendien neemt de kracht van de bekkenbodemspieren af, waardoor men winden moeilijker kan inhouden.
Last van de buik en stress
Heeft u veel last van stress? Dan kan dit een negatief effect hebben op uw buik en darmen. U kunt hierdoor verschillende klachten ervaren, zoals een opgezette buik, maagpijn en darmproblemen. Zeker bij chronische stress is het belangrijk om actie te ondernemen.
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Eet iets met vezels
'Vezelrijke voedingsmiddelen met een hoog watergehalte, zoals rauwe wortels, appels met de schil en avocado's wekken ontlasting op. Dat zijn allemaal geweldige bronnen van vezels om je darmen in beweging te krijgen,' zegt Christine Lee, MD, gastro-enteroloog bij Cleveland Clinic.
Overwegend mild voor je darmen
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora (12,13,14). Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.