Pottenbakken, tekenen of muziek maken: in de vrije tijd zijn Nederlanders het allerliefst creatief bezig. Met stip bovenaan staan beeldende activiteiten zoals schilderen, tekenen of beeldhouwen, gevolgd door muziek maken en zingen. De activiteit wordt beoordeeld met een 8,6.
Twee derde van de vrije tijd gaat naar mediagebruik en sociale contacten. Van de 42,1 uur vrije tijd in een week in 2016 gaat ongeveer een derde naar het beoefenen van hobby's, maken van uitstapjes en uitrusten (14,3 uur). De overige tijd wordt besteed aan mediagebruik (19,6 uur) en sociale contacten (8,2 uur).
In hun vrije uren doen de vrouwen 'emotion work', een moeilijke term die vrij vertaald betekent dat vrouwen ook in hun vrije tijd thuis in de gaten blijven houden hoe het met hun partner gaat en of de kinderen het leuk hebben. Ook kunnen ze vaak niet lekker zitten zolang er niet is gestreken of opgeruimd.
Relatief veel jongeren tot 18 jaar doen aan lichamelijke sportbeoefening, hobby's en kunstzin- nige activiteiten. Vanaf 18 jaar wordt dat minder en hebben ze meer belangstelling voor uitgaan. In vergelijking met de bevolking vanaf 25 jaar nemen jongeren minder deel aan culturele en recreatieve activiteiten.
Uiteindelijk blijven voor mannen per dag zes uur vrije tijd over en voor vrouwen vijf uur en drie kwartier vrije tijd. Een groot deel van die vrije tijd, gemiddeld twee uur per dag, wordt naar de televisie of de video gekeken.
Onder Generatie X-ers (geboren tussen 1955 en 1970) zien we een kleine dip. Andere populaire activiteiten zijn lezen (58%), wandelen (51%), fietsen (48%), winkelen (41%) en tuinieren (40%).
Uitgaan, buitenrecreatie en funshoppen zijn populair. Negen op de tien Nederlanders gingen in 2013 wel eens uit, 87 procent heeft minstens één keer buiten gerecreëerd (bijvoorbeeld wandelen of fietsen). Ook winkelen voor het plezier is nog steeds in trek, maar heeft de laatste jaren iets ingeboet aan populariteit.
We beschreven al dat Nederlanders in 2016 gemiddeld 8,2 uur in een week aan sociale contacten besteedden. Een andere manier om het sociale leven in beeld te brengen, is door mensen te vragen naar de frequentie waarmee zij contact hebben met hun naasten (familie, vrienden, buren) .
Voor het vrijetijdsbeleid betekent dit dat iedereen, ongeacht gender, sociale of etnische achtergrond of beperking kan deelnemen en deelhebben aan jeugdwerk, cultuur en sport.
1) Vrije tijd is die tijd die vrij te besteden heeft. Men heeft dan dus geen verplichtingen aan werkgever, zaak of school. Zie ook: arbeidstijd. 2) Vrij te besteden tijd.
Vrije tijd, spelen en spellen van de schoolkinderen uit de jaren 1920-1930.... In hun vrije tijd, of in de pauze op school, speelden de kinderen vaak buiten op het schoolplein of op de straat. Ze speelden dan knikkeren of tikkertje, hoepelen, tollen of ze liepen of stelten.
Plekken om te gamen, op sociale netwerken bezig te zijn of gewoon in de zetel te hangen en netflix te kijken. Andere favoriete plekken zijn waar je kan 'afspreken met vrienden': iets drinken, iets te eten kopen, samen iets doen of gewoon wat rondhangen.
Je bent meerderjarig en volwassen voor de wet. Nu mag je in principe alles wat volwassenen mogen: Je hebt stemrecht en mag dus stemmen bij de verkiezingen. Je mag jouw zetel innemen als je verkozen bent voor de gemeenteraad, Provinciale Staten, Eerste of Tweede Kamer.