Wat mag wel en wat mag niet? Er zijn christenen die vinden dat je niet mag werken op zondag.Tenzij je bijvoorbeeld in een ziekenhuis werkt. Of die vinden dat je niet iemand voor je mag laten werken en daarom bijvoorbeeld niet uit eten gaan.
In de christelijke traditie is de zondag de eerste dag van de week. Op deze rustdag vieren christenen de verrijzenis van Jezus Christus. In de Germaanse talen is de christelijke rustdag genoemd naar de zon.
Op sommige plekken in het land is het een schande om op zondag de was buiten te hangen. Daar word je er op 'aangekeken' als je je was op zondag buiten te drogen hangt. Als je last hebt van pollen kan dat een reden zijn om de was niet buiten te drogen. Want pollen kunnen in je schone was dringen.
Alle katholieken zijn verplicht om op zondagen deel te nemen aan de eucharistieviering. Deze zondagsplicht is een van de geboden van de Kerk. De Rooms-Katholieke Kerk onderscheidt Vijf Geboden van de Kerk.
In bepaalde stromingen van het christendom is de sabbat de religieuze rustdag naar het voorbeeld zoals deze was voorgeschreven door het vierde gebod van de Tien geboden. Het Hebreeuwse woord sjabbat ("šabbāth", שַׁבָּת) betekent "De dag van rust (of ophouden)", met als gevolg hebbende, ophouden of rusten van arbeid.
De rustdag/sabbat blijft een teken van de heerlijke rust en vrede met God, die in principe geschonken is door het lijden en sterven van Jezus Christus. Jezus nodigt allen uit om de werkelijke rust bij Hem te vinden. Zijn juk is zacht, in tegenstelling tot de onbarmhartige regelgeving van de Farizeeën (Mat. 11:25-30).
Zondagsrust en de Bijbel
Eén van de belangrijkste teksten die vaak gebruik wordt als argument voor de zondagsrust, vindt je in het begin van de Bijbel. Daar staat dat God in zes dagen de aarde heeft geschapen en dat Hij op de zevende dag daarvan uitrustte. Hij zegende deze dag en verklaarde die heilig.
Drie dagen lang kan het lijken alsof God afwezig is, maar de derde dag is Hij er. Want God laat zijn volk en de rechtvaardige niet langer dan drie dagen in de steek de derde dag toont Hij zijn trouw. Daarom is geloven in de verrijzenis geloven in de liefde en de trouw van God.
In België en Nederland geldt tegenwoordig volgens ISO 8601 en NEN 2772 officieel de maandag als de eerste dag. Ook om praktische redenen staan in agenda's vaak de zaterdag en zondag samen aan het einde van een week. In het woordenboek van de Académie française gold in 1878 de zondag nog als eerste dag.
Van de 15-plussers in 2012 bezocht 17,3 procent regelmatig de kerk, moskee of synagoge. In 2019 is dit afgekalfd tot 13,9 procent. Zo'n 8,6 procent van de bevolking van 15 jaar of ouder begeeft zich wekelijks naar een gebedsdienst, 3,0 procent doet dit meerdere keren per maand en 2,2 procent eens per maand.
Algemeen principe: het verbod op zondagsarbeid
Het is verboden werknemers 's zondags tewerk te stellen (principe van de zondagsrust). Met een " zondag " wordt bedoeld de astronomische dag, d.w.z. van 0 tot 24 uur. De bepalingen in verband met het verbod van zondagsarbeid zijn van openbare orde.
Na het wassen kan je kleding wel fris ruiken, maar als het binnen hangt te drogen kan het met een nare geur opdrogen. Dit komt doordat het klam en vochtig is binnen, vooral in de zomermaanden. Hierdoor droogt de was ook klam op. Probeer, voornamelijk 's zomers, de was buiten te laten drogen.
Zo voorkom je een stinkende was: Was buiten hangen
De was droogt buiten met de wind en eventueel de zon het snelst. En ruikt heerlijk fris. De was buiten drogen is veel natuurlijker en lekkerder en ook nog eens sneller dan de wasdroger.
Zondag wordt als de eerste, dan wel als de laatste dag van de week gezien. Zoek zondag op in het WikiWoordenboek. In het jaar 321 riep de Romeinse Keizer Constantijn de Grote per decreet de Dies Solis (dag van de zon) uit tot officiële rustdag in het West-Romeinse Rijk.
Tijdens sabbat mogen gelovige joden onder andere niet werken, niet sporten en geen elektriciteit gebruiken. Gelovige joden hebben speciale gebeden en rituelen tijdens sabbat. Volgens de Tora, het heiligste joodse boek, heeft God de wereld in zes dagen geschapen. Op de zevende dag rustte hij uit.
Beloken Pasen is de sluitdag van het Paasoctaaf, de achtdaagse feestperiode die begint op Paaszondag. Beloken Pasen heet in het Latijn: Dominica in albis (zondag van de witte kleren) en in het Duits: Weisser Sonntag.
Wij hebben de namen voor de dagen van de week, net als die voor de maanden, ontleend aan de Germanen en de Romeinen. De Romeinen hadden van de Grieken het gebruik overgenomen om de dagen te noemen naar hemellichamen: de zon, de maan en vijf planeten. Deze planeten waren op hun beurt genoemd naar goden.
Maandag werd vernoemd naar de maan (Dies Lunae), dinsdag naar Mars (Dies Martis), woensdag naar Mercurius (Dies Mercurii), donderdag naar Jupiter (Dies Jovis), vrijdag naar Venus (Dies Veneris), zaterdag naar Saturnus (Dies Saturni) en zondag naar de zon (Dies Solis).
Maandag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op zondag volgt. De dag na maandag is dinsdag.
Goede Vrijdag is de vrijdag vóór Pasen. De Kerk herdenkt dat Jezus Christus werd gegeseld en, aan het kruis genageld, stierf. Door zijn kruisdood, zo leert de kerk, heeft Jezus Christus de mens verlost. Goede Vrijdag is de droevigste dag van het kerkelijk jaar in het algemeen en van het Paasfeest in het bijzonder.
Vrijdag 3 april in het jaar 33 zou de dag zijn waarop Jezus Christus aan het kruis genageld werd.
Het graf van Jezus
De Heilig Grafkerk bevindt zich in Jeruzalem en is een heilige plek voor Christenen. Zij geloven namelijk dat het graf van Jezus (zie kader) in deze kerk te vinden is. De Bijbel vertelt dat Jezus Christus na de kruisiging door twee van zijn volgelingen begraven werd.
Sjabbat vindt plaats vanaf vrijdagavond en duurt tot zaterdagavond. De zaterdag is de zevende dag van de joodse week en dient volgens de voorschriften in de Tenach in de eerste plaats te worden gevierd door een onthouding van alle arbeid.
Het is goed om te weten dat sjabbat elke week op een ander tijdstip begint en eindigt. Deze begint namelijk een paar minuten voor zonsondergang op vrijdag en duurt tot ongeveer een uur na zonsondergang op zaterdag.
Dit is de dag waarvan de Hebreeuwse Bijbel zegt: “Gedenk de sabbatdag, dat gij die heiligt; zes dagen zult gij arbeiden en al uw werk doen; maar de zevende dag is de sabbat van de HEER, uw God; dan zult gij geen werk doen, . . .” (het vierde gebod, Exodus 20 vers 8-10; Deuteronomium 5 vers 12-14).