Je bent echt een kanjer! Het is best een complimentje waard als je ziet dat iemand goed met zijn pijn en de problemen die daarbij komen omgaat. Een pijnpatiënt hoort zelden dat ze een bikkel of kanjer is, maar dat is hij of zij echt wel, als je er eens goed over nadenkt. Dus noem ze dan ook eens zo.
Als iemand het moeilijk heeft, is het altijd fijn als je laat weten dat je aan hem of haar denkt. Een berichtje met 'Ik denk aan je', 'Zet hem op', 'Een dikke knuffel' is een kleine moeite maar kan voor een ander van veel betekenis zijn.
Veel mensen zeggen: 'Als ik iets kan doen, zeg je het maar'. Maak het concreet door te vragen: 'Wat kan ik voor je doen? ' Als je weet waardoor de ander zich gesteund voelt, hoef je het niet in te vullen voor hem of haar en geef je precies wat nodig is en niet wat jij in die situatie nodig zou hebben.
Als de pijn heftig is, lang blijft, erger wordt, of steeds terugkomt: ga naar uw huisarts. Als de oorzaak duidelijk is, spreekt de huisarts een behandeling met u af. Nadat de oorzaak is behandeld, gaat de pijn meestal weg.
De fysiotherapeut helpt u om rustig in beweging te komen én te blijven. In veel gevallen zal de arts ook een pijnstiller voorschrijven. Omdat paracetamol vaak goed werkt, is dat de eerste keus. Vermindert paracetamol de pijn onvoldoende, dan krijgt u een sterkere pijnstiller.
Benoem vanuit een ik-boodschap wat je gehoord of gezien hebt en beschrijf vervolgens wat dit met jou doet zonder te verwijten of te oordelen. "Jouw opmerking doet me pijn." Of "Jouw opmerking kwetst mij." "Ik vind het niet prettig als je zo tegen me praat.
Zeg daarom niet dat je het zo erg vindt, maar vraag hoe diegene zich voelt of hoe je er voor hem of haar kunt zijn. Vragen stellen is altijd een goed idee, omdat we er soms blind van uitgaan dat iemand een bepaalde situatie net zo ervaart als jij zou doen - terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn.
Sorry dat ik nog niks van me heb laten horen, maar ik was heel erg geschrokken en wist niet wat ik moest zeggen. Maar ik ben je niet vergeten. Ik denk veel aan je en wens je het allerbeste. Hopelijk tot snel.
Ik vind het heel vervelend dat je nu door een moeilijke tijd gaat maar vergeet niet dat ik er altijd zal zijn om je te steunen. Je staat niet alleen in dit proces en je moet weten dat je altijd op mij kunt bouwen. Samen staan we sterk en samen zullen we dit overwinnen.
Met de riem is een band bedoeld die van de schouder schuin over de borst loopt. Als iemand een hart onder de riem wordt gestoken krijgt iemand dus moed ('het hart') in zijn borst, in zijn lijf. Later kwam de variant iemand een riem onder het hart steken in gebruik. Er wordt dan uitgegaan van een riem om het middel.
Juist op moeilijke momenten is het belangrijk om iemand af te leiden en een reden tot een lach te geven. Stuur daarom juist op zo'n moment één van onze sterkte kaarten, één van onze hart onder de riem kaarten of één van onze condoleance kaarten om te laten weten dat je met iemand meeleeft.
Wat ben ik geschrokken van dit vreselijke nieuws, ik weet eigenlijk niet wat ik moet zeggen. Weet dat ik veel aan je denk en dat ik het ontzettend erg vind voor je. Als er iets is of als ik iets voor je kan doen, laat je het dan weten? Ik kom ook graag langs, maar alleen als jij dat ook wilt.
Veel geluk, liefde, al het goede, het beste, beterschap, nog vele jaren, ik denk aan je, dat al je dromen mogen uitkomen….. Woorden die we allemaal wel eens gebruikt hebben op een kaart voor een huwelijk, een zieke vriendin, verjaardag of een collega die met pensioen gaat.
'Heel veel sterkte'
Heel veel sterkte in deze moeilijke tijd. Heel veel sterkte voor jou en je familie. Ik wens je heel veel sterkte met dit verlies.
Zorg ervoor dat ze opletten zodat je jezelf niet hoeft te herhalen. Let op of iemand anders iets wil zeggen en geef hem of haar dan ook de ruimte om dat te doen. Laat de persoon ook reageren op wat je hebt gezegd. Loop niet zomaar weg of beëindig het gesprek direct nadat je de kans hebt gehad om te spreken.
' Heeft iemand die je kent iets naars meegemaakt? Voel je dan niet bezwaard om te schrijven, iets te zeggen of te doen, om te laten weten dat je meeleeft. Een mail sturen waarin je je medeleven betuigt is oké.