Je hebt je altijd ingezet om een goed en liefdevol thuis te bieden. We konden samen lachen, maar ook samen huilen. In deze tijd is dat uniek, want in veel gezinnen wordt er niet gesproken over dingen die slecht gaan of vervelend zijn. Bij jou kon ik altijd mijn gevoelens kwijt.
Voorbereiding voor een afscheidsrede
Met andere woorden: aan wie vertel je jouw verhaal? Wil je een chronologische wandeling door het leven van je geliefde (vader, oma, partner) maken oftewel zijn of haar hele levensloop vertellen? Wil je je focussen op de hoogte en dieptepunten van zijn/haar leven?
Maar er zijn warme alternatieven om iemand te condoleren met een verlies: Gecondoleerd met je (moeder/vader/broer/zus) Gecondoleerd met dit verlies en enorm veel kracht toegewenst. Voor dit verdriet zijn geen woorden.
Overleden dierbaren die overgegaan zijn naar het Licht, kunnen en komen op bezoek. Veelal zoeken ze contact. Je ervaart dan warmte, liefde en niet meer de onverwerkte emoties en trauma's van die persoon. Vaak kiezen zij ervoor om als tijdelijke gids bij je te blijven en je te ondersteunen.
Tegenwoordig is het ook steeds gebruikelijker om iemand te condoleren via whatsapp. Het is wel belangrijk dat u goed nadenkt hoe u uw woorden formuleert. Een kort berichtje kan al voldoende zijn. Bijvoorbeeld: gecondoleerd met je verlies, veel sterkte.
Begin bijvoorbeeld met een vraag, stelling, citaat, grapje of anekdote. Houd de inleiding vooral kort, zodat de luisteraars niet meteen al afdwalen. Probeer vervolgens in 15 tot 20 woorden samen te vatten wat er in de toespraak besproken wordt. Een goed verhaal is actueel, eenvoudig en vooral niet te lang.
Als u een toespraak op een begrafenis of crematie wilt houden, overleg dan met de uitvaartverzorger en de familie hoelang deze mag duren. Gemiddeld duurt een toespraak op een begrafenis 4 minuten. Dit lijkt kort, maar is in de praktijk vaak al een hele tijd.
Hulp bij het schrijven van een afscheidsspeech
Hendrik en Karin schrijven toespraken voor mensen die worstelen met wat ze willen zeggen tijdens een afscheid. Op basis van wat nabestaanden vertellen, schrijven zij een troostrijke toespraak.
Vijf minuten is meestal prima. Zo hou je ook de aandacht van het publiek vast. Zeker als er ook nog andere mensen spreken. Als je de enige bent die spreekt dan kun je ook overwegen om een aantal keer wat korter te spreken in plaats van een keer een heel lang verhaal.
Een speech is een dialoog met het publiek, maak dus oogcontact, varieer in tempo en toonhoogte en durf soms een pauze te laten vallen en: houd het kort. Speeches geven je de mogelijkheid jezelf neer te zetten en te vertellen wat jij belangrijk vindt, én: beter spreken leidt tot meer succes. Probeer het dus eens!
De meeste gebruikte manieren om te condoleren zijn:
Gecondoleerd met dit grote verlies en heel veel sterkte gewenst. Gecondoleerd met het verlies van (naam) Gecondoleerd met het verlies van vader/moeder/broer/zus.
Als je thuis een rouwkaart of -brief hebt ontvangen waarin de datum en plaats van de uitvaart worden genoemd ben je uitgenodigd voor de uitvaart. Als er een rouwadvertentie in de krant staat met daarin plaats en tijd van de uitvaart, zijn mensen die het lezen in principe ook welkom.
Meestal wordt rouw langzaam minder. Hoe lang het duurt is voor iedereen anders, maar na een jaar voelen de meeste mensen zich beter. Soms gaat de rouw niet vanzelf over. Het is dan na een jaar nog (bijna) net zo erg als in het begin.
Cremeren is het proces waarbij een overleden lichaam wordt verbrand. Het verbranden van het lichaam doet voor diegene geen pijn, je voelt er dan niks meer van want alleen je lijf is er nog.
Een crematie is goedkoper dan een begrafenis. Cremeren is beter voor het milieu. Er is geen graf dat onderhouden moet worden en dat op een later moment weer extra kosten met zich meebrengt.
Zorg voor een slotzin.
Vervolgens stamelen ze iets als “dat was het”. En dat werkt niet, dan sluit je niet goed af. Het is misschien de open deur van de week, maar echt: zorg dat je überhaupt een afsluitende zin hebt, liefst een waarin je kernboodschap nogmaals voor het voetlicht komt.
Redevoering = Een redevoering, ook wel toespraak, rede of speech genoemd, is een voordracht over een bepaald onderwerp voor een bepaald publiek door een spreker.
Wees daarom ook vooral jezelf, zorg dat je achter je eigen speech staat en bereid deze goed voor. Een speech schrijven voor een bruiloft moet eerlijk zijn, uit het hart komen en hier en daar een beetje humor bevatten. Je probeert de bruidegom niet belachelijk te maken maar juist goed voor de dag te laten komen.
Een rede(voering) of toespraak (Engels: speech) is een voordracht door een spreker, over een bepaald onderwerp voor een bepaald publiek. De retorica is het vakgebied dat redevoeringen bestudeert en probeert te ontdekken hoe een goede redevoering is opgebouwd.