”Ik begrijp het en bedankt dat je eerlijk bent.Veel geluk verder.””Het was leuk en ik vind het jammer dat het niet lukte.Maar zo gaan de dingen soms en ik begrijp je volkomen.”
Afwijzing is pijnlijk, dus laat het even pijn doen en neem rust. Ga iets doen wat je fijn vindt en waar je je goed bij voelt ter afleiding. Heel belangrijk: spreek met jezelf een deadline af voor dit gevoel. Om te voorkomen dat je vervalt in negatief denken, is het goed om het bij een dag te houden.
Zeg bijvoorbeeld: “Sorry, ik vind je leuk als collega maar meer ook niet.” Ook als hij je nummer probeert te vragen kan je direct doch respectvol antwoorden met: “Leuk dat je m'n nummer vraagt, maar ik ga 'm niet geven.
Omgaan met de negatieve gevoelens die een afwijzing met zich meebrengt, is niet gemakkelijk. Maar het is wel mogelijk. Dating- en koppelstherapeut Gary Brown legt uit: “Je moet eerst en vooral de gedachte dat je zijn of haar gedachtes kan veranderen loslaten.Ga niet in tegen de gevoelens van de persoon die je afwees.
Het komt vaak voort uit het gevoel dat je niet voldoet aan de normen van jezelf of van anderen. De angst voor afwijzing kan diepgeworteld zijn in je kindertijd, waar je misschien negeren, kritiek of pesterijen van leeftijdgenoten of familieleden hebt ervaren.
Het geheim bij afwijzing
Alleen wanneer je toestemming geeft, word je afgewezen. Maar wanneer je jezelf niet afwijst, wanneer je jezelf niet passend maakt maar gaat staan voor wie je bent, kun je niet worden afgewezen. Maak jezelf niet passend maar zoek een omgeving waar je past.
Er zijn veel manieren om iemand te laten weten dat je van ze houdt. Vertel het ze, vertel ze waarom je ze waardeerd, dat je aan ze denkt en dat je er voor hem of haar bent. Zeg het face-to-face of schrijf het in een brief, of soms zijn acties luider dan woorden.
Vertel je partner hoe je je voelt – hoe moeilijk dat ook is. Door samen te onderzoeken wat er aan de hand is, maken jullie samen het proces door en groeit jullie relatie. Wacht er overigens niet te lang mee; daarmee riskeer je namelijk dat er op den duur geen weg meer terug is.
Gevoeligheid voor kwetsing of afwijzing vaak veroorzaakt wordt door oude onverwerkte gevoelens over gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden. Je afgewezen, gekwetst of aangevallen voelen te maken heeft met de menselijke behoefte om je gewenst, gezien of je gewaardeerd te voelen.
Je opleiding, kennis en/of ervaring sluit onvoldoende aan op de functie-eisen. Je bent overgekwalificeerd voor de functie. Je voldoet aan de eisen, maar een andere kandidaat matcht nóg beter. Een andere kandidaat 'past beter in het team'.
Waarom wijzen mensen andere mensen af? De onderliggende redenen voor afwijzing zijn divers en verschilt per persoon en per persoon ook per situatie. Onderliggende redenen kunnen zijn: jaloezie, controleverlies, de angst om zelf afgewezen te worden, de angst om niet goed genoeg gevonden te worden, enzovoorts.
Jij hebt en/of jouw partner heeft steeds meer oog voor anderen; Jij of jouw partner laat anderen, bewust of onbewust, makkelijker in het huidige leven toe; Jullie uiten veelvuldig kritiek op elkaar, soms zelfs in het bijzijn van jullie kinderen of van anderen.
'Het is zeker mogelijk om somber – en soms depressief – te worden door een relatie,' vertelt Denise Habets, psycholoog. 'Je kan bijvoorbeeld het idee hebben dat je niet begrepen wordt of dat je partner niet gelukkig is. Als je met die gedachtes rond blijft lopen, kan je in een negatieve spiraal belanden.
Wat doet afwijzing met ons? Als persoon kun je je gemakkelijk laten meeslepen door de meningen van anderen. We vinden het belangrijk wat mensen over ons denken, omdat we gewaardeerd willen worden door iemand. Als gevolg hiervan kun je een pijnlijk gevoel ervaren wanneer je een onaangename reactie krijgt.
Oorzaken van faalangst
Ze kunnen er bijvoorbeeld van overtuigd zijn dat ze dom zijn, niet goed genoeg zijn, of bepaalde dingen niet kunnen. Daarnaast ontstaat faalangst vaak doordat kinderen een hoge druk ervaren om te presteren. Soms zien kinderen niet dat mensen in hun omgeving ook fouten maken.
Zelfafwijzing is het tegenovergestelde van zelfliefde. Bij zelfafwijzing heb je negatieve gedachten over jezelf waarmee je je omlaag haalt en afwijst. Iedereen denkt natuurlijk weleens iets negatiefs over zichzelf. Maar bij zelfafwijzing neem je deze gedachte serieus en je gelooft die echt.