Hoe ronder het haarzakje, hoe steiler de haar, en hoe ovaler of platter de haarzakjes zijn, hoe meer het haar zal krullen. En de vorm van je haarzakjes is, jawel, genetisch bepaald. Er staat dus tot op zekere hoogte bij je geboorte al vast of je krullende of steile lokken zal krijgen.
Of je krullen hebt of krijgt, is genetisch bepaald. Elke hoofdhuid bevat haarzakjes met follikels (een gangetje waar het haar doorheen groeit). Een follikel heeft een bepaalde vorm die je genetisch mee krijgt.
Haar dat snel groeit is meestal steil en langzaam haar heeft krullen. Dus mocht je haar ineens langzamer gaan groeien dan kunnen krullen ontstaan. Maar ineens een hoofd met kroeshaar krijgen zit er vaak niet in, stelt Gho. "Er is een bepaalde marge, en binnen die marge kan je haar gaan krullen.
Door het gebruik van de pil, zwangerschap of overgang, kan de textuur van je krullen veranderen. Sommige mensen raken hun krullen kwijt naarmate ze ouder worden. Ook dit komt door de hormonen. De krullen worden steeds losser, en kunnen op een gegeven moment helemaal verdwijnen.
Andere voorbeelden van dominante genen zijn: krullend haar, donkere ogen en rechtshandig zijn. Recessieve genen zijn juist genen die zich sneller later onderdrukken en dan niet te zien zijn.
' Maar hoe kom je erachter of je natuurlijk krullen hebt? Daar is volgens de krullenkapper een simpel trucje voor. Kneed je vochtige of handdoek droge haar omhoog met je handen. Als je haar dan de vorm van krullen of slag aanneemt, weet je dat ook jij natuurlijke krullen hebt.
46% van de Nederlanders heeft steil haar, 41% van de Nederlanders heeft een slag in het haar, 11% van de Nederlanders heeft krullend haar, 2% van de Nederlanders heeft kroes haar.
Curly haar kun je makkelijk één keer per week wassen. Als je veel sport, kun je het tussendoor co-washen of alleen met water spoelen. Coily haar was je liever niet vaker dan één keer per week. Als het niet vies aanvoelt zelfs liever één keer per 2 à 3 weken.
Satijnen stof
Satijn voorkomt dat je haar schuurt, waardoor het minder snel afbreekt en pluist. Ook voorkomt het de kans op klitten en knopen. Je kunt slapen op een satijnen of zijden kussensloop of een bonnet van deze stof dragen.
Haar groeit ongeveer 1 cm per maand. Bij kinderen groeit het vaak harder en bij ouderen vaak langzamer. Als je haar bijvoorbeeld 50% krimpt, lijkt het 0,5 cm te groeien per maand. Wil je het model hetzelfde houden, ga dan elke 2-3 maanden naar de kapper.
Ja. Het is mogelijk om de structuur van je haar te veranderen. Maar je kunt alleen de structuur veranderen van het haar dat boven je huidoppervlak zichtbaar is. Praktische voorbeelden hiervan zijn een permanentje, het krullen met de krultang of het steilen met een stijltang.
Hormonale veranderingen en de textuur van je haar
Denk onder meer aan de menstruatie, zwangerschap, bevalling, hormonale anticonceptie en de menopauze. De vrouwelijke hormonen, oestrogenen, kunnen de groeifase van het haar verlengen en de conditie van het haar verbeteren.
Na vier maanden rust valt je haar uit en groeit er een nieuwe haar uit je haarzakje. Al deze fasen samen duren vier tot zeven jaar. Het slechte nieuws: hoe vaker er een haar uit een haarzakje groeit, hoe korter de fases duren en hoe dunner je haar wordt.
Het maken van krullen in je haar met een stijltang ligt misschien niet voor de hand en is niet de makkelijkste manier. Maar het kan wel! Hier heb je een bepaalde stijltang en een bepaalde techniek voor nodig. Qua stijltang heb je er een nodig die afgeronde platen heeft.
Slapen met een staart, losse knot of vlecht is het beste idee. Je haren schuren (wanneer je het los draagt) de hele nacht over je kussen, wat ervoor kan zorgen dat het afbreekt. Slapen met een staart beschermt je haar beter. Douchen voor het slapengaan om je haren schoon te maken is natuurlijk ook een goed idee.
Het kan maar duidelijk zijn: "Ga nooit, maar dan ook nooit met nat haar slapen." Volgens Mika van Leeuwen, beautydeskundige van Koffietijd, is nat haar veel kwetsbaarder en breekt daardoor veel sneller af. "Het beste is om je haar eerst aan de lucht te drogen en om het daarna droog te föhnen.
Zet door en verwacht niet onmiddellijk resultaat
Na een week niet wassen is je hoofdhuid zelden hersteld en word je haar niet op slag terug niet-vettig. Het duurt langer en het is geen fijne fase. Ikzelf waste het de eerste keer 12 dagen niet, behalve 2 keer na het sporten met water.
Je haren niet wassen met shampoo is dus een stuk natuurlijker en beter voor je hoofdhuid, en je schijnt er niks van te ruiken. Toch zijn er ook mindere verhalen. Zo kan je hoofdhuid gaan jeuken als je lang je haar niet wast. Bovendien wordt het bij sommige mensen een stuk stugger en doffer.
Probeer minimaal één keer in de week een voedend masker, goede shampoo en verzorgende conditioner te gebruiken. Je zult zien dat je krullen hierdoor beter in model vallen, minder pluizen en meer gaan glanzen! Na elke wasbeurt kun je je haar extra verzorgen met een leave-in conditioner of olie.
Kam al je haar naar voren, verdeel je haren in verschillende plukken en rol deze rond het shirt dat als een soort aura (halo) op je hoofd ligt. Slaap er een nacht mee en het resultaat zal je verbazen. Door een haarband om te doen en je haar er omheen te krullen, heb je met twintig minuten een paar mooie krullen.
De krul is meestal van de wortels tot de punten gevormd en heeft wat meer volume dan type 2. In type 3 krullen is vaak duidelijk een krulpatroon te herkennen. Heb jij 3A krullen, dan hebben de krullen een duidelijke S vorm. De krullen zijn redelijk groot en wat losser en grover dan type 3B.