Prei: koolsoorten, Oost-Indische kers, schorseneren, selderij, tomaten, uien, wortels.
Goede combinatie: slasoorten en prei, (knol)selderij en prei, komkommerfamilie en mais, wortel en ui, ui en rode biet én knoflook en wortel.
Wortels plaats je met een gerust hart naast aardbeien, bieslook, bonen, dille, erwten, knoflook, kool, prei, radijs, rammenas, rozemarijn, salie, schorseneren, sla, snijbiet, tomaten, uien en witlof.
Prei is lekker met andere groente zoals wortelen, ui, knolselder, enz. Prei is de basis van de groentenkeuken en is zeer geschikt bij graan-, vlees- en visbereidingen. Was de groente grond: er zit meestal zand tussen de bladeren. Daarvoor snij je de wortel onderaan de witte schacht volledig weg.
Een voorbeeld van een slechte combinatie is tomaat en wortel. Tomatenplanten scheiden een stof af die wortelgroei remt, waardoor worteltjes die ernaast staan minder goed zullen groeien.
Ook bij paprika zaaien kun je rekening houden met slechte buren: zaai je paprika niet naast knolsoorten, bonen of knolvenkel. Slechte buren zitten elkaar in de weg, en zorgen ervoor dat je groenten minder goed kunnen groeien.
Zet je plant vooral in de buurt van wortels, peterselie en/of koolplanten. De eerste twee beschermt hij tegen aaltjes in de mix.
Om preiplanten succesvol te telen zal je de prei regelmatig moeten bemesten met mest met een hoog stikstofgehalte. Preiplanten hebben de mest nodig om de bladeren te laten groeien. Er zijn drie soorten prei: zomerprei, herfstprei en winterprei.
Planten. Prei planten kan van mei tot juli.
Preiplantjes groeien best traag in het begin. Zaai de prei daarom binnen voor in een bak of tray of onder koud glas, op zaaiafstand van 10 x 1 cm. Zorg ervoor dat het zaaibed onkruidvrij is en houd een zaaidiepte aan van 0,5 cm. Als je binnen voorzaait, zet de tray dan op een koele lichte plaats.
Oogst na een paar weken en volg de teelt op met winterwortelen en prei of koolrabi met stambonen. Nog zo'n bekende combinatie zijn vroege peentjes met pootuien. Late wortels met prei weert de wortel- en uienvlieg. Stambonen met bieten en bonenkruid houdt de zwarte luis weg bij de jonge bonenplanten.
Ik heb even opgezocht wat de slechte buren van aardappelen zijn volgens de veel op elkaar lijkende lijsten: slechte buren zijn tomaten, tijm, courgette, komkommer, kamille, framboos, pompoen, selderij, ui, rozemarijn, munt, zonnebloem, melde en worteltjes.
Je kunt bijvoorbeeld beter geen wortel en tomaat naast elkaar zetten. Tomaat remt namelijk wortelgroei, wat het geen geschikte combinatieteelt maakt.
Bij tomaten kan je ook nog paprika, meloenen, pepers, en komkommers planten. Wel te verstaan als ze groot genoeg is .
Slechte combinaties
Broccoli: bloemkool, bonen, kool, sla, tomaten. Komkommer: aardappel, kruiden, meloen. Kool: aardbeien, bloemkool, broccoli, tomaten.
Zet afrikaantjes dus bij je tomaten om dit ongedierte uit de buurt te houden. Verder werken afrikaantjes goed tegen aaltjes (kleine wormpjes die de wortels van planten aanvreten). Supernuttig dus, die stinkertjes! Afrikaantjes kweken:Tagetes patula zaaien in de volle grond kan van april tot eind juni.
Goede buren
Basilicum en tomaten vormen niet alleen op je bord een uitstekende combinatie, ook in de tuin staan ze graag samen. Plant basilicum in de buurt van je tomaten om de smaak te verbeteren en insecten te verjagen. Wat je beter niet doet, is aardappelen en kolen dicht bij je tomaten zetten.