Als middageten nemen Grieken vaak een frisse salade of een hartige soep. Grieken gaan pas laat avondeten en pakken dus vaak in de namiddag een dessert. Elke regio heeft andere favorieten, maar bij elk dessert zijn Oosterse invloeden te zien. Ze gebruiken namelijk vaak noten, filodeeg en honing.
Typisch Grieks eten
Heerlijk bij je vlees of pita. Griekse salade – een traditioneel recept bestaande uit tomaat, komkommer, olijven, uien, olijfolie, feta en paprika. Moussaka – een ovenschotel op basis van aubergine, met lagen lamsvlees (of gehakt), uien, tomaten, aardappel en een witte saus (bechamelsaus).
Naast wijn drinken de Grieken ook Ouzo. Het is een geliefd aperitief op anijsbasis dat wit kleurt als je er water bij doet. De Grieken drinken het puur, maar er wordt altijd een glaasje water bij geserveerd.
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.
Is Griekenland een duur land? Griekenland is geen duur land om vakantie te vieren. De kosten van levensonderhoud in Griekenland zijn zo'n 1.46 keer lager dan in Amsterdam, Nederland. Houd er echter wel rekening mee dat de prijzen in de toeristische gebieden hoger zullen liggen.
Maar het Grieks ontbijt bestaat niet alleen uit yoghurt, honing, noten en fruit. In onze drukke schema's is dit wellicht, samen met een lepel Griekse extra vierge olijfolie, al genoeg en een prima start van onze dag in de Benelux. Als alternatief kun je denken aan een omelet met feta of verschillende kaassoorten.
Hét nationale gerecht van de Grieken: souvlaki.
Koffie en sigaretten als ontbijt
De uitspraak 'ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar' gaat voor de Grieken niet op. De Griekse eetgewoonten zien er iets anders uit dan die van ons in Nederland. Vaak bestaat het morningmeal hier uit een frappé (ijskoffie) to go met een sigaret.
Het Griekse dieet is flexitarisch. Je eet weinig vlees, maar niet helemaal vegetarisch. Elke week één keer vis, één keer gevogelte en één keer eieren is een gezonde gulden middenweg volgens de Grieken. Oh, en je mag wekelijks even genieten van iets lekker zoets, zoals baklava of een ander toetje of taartje.
De Grieken dronken voornamelijk water. Ook wijn was populair, hoewel de wijn vóór het drinken altijd aangevuld werd met water. Het drinken van pure wijn werd door de Grieken als iets barbaars gezien, hoewel zij wel iedere ochtend hun brood in onverdunde wijn doopten als ontbijt.
Bier wordt veel gedronken in Griekenland. Behalve Heineken en Amstel vind je Griekse merken zoals Craft, Alfa en Mythos. Hoewel Griekenland bekend staat om zijn ouzo of raki zijn brandy (Metaxa) en whisky de populairste sterke drankjes.
Griekenland is een traditionele wijnproducerend land & onze noordelijke vrienden misten hun eigen drank, bier, of zythos, zoals dat heet in Griekenland.
De tijden dat er gegeten wordt in Griekenland, wijken erg af van de normale Hollandse eettijden. Grieken lunchen meestal tussen 12.00 uur en 15.00 uur. En 's avonds beginnen Grieken pas vanaf 20.00 uur met hun maaltijd en dat diner kan wel duren tot 23.00 uur.
Griekenland is rond de 132.000 km² groot en er wonen bijna 11 miljoen mensen. Het is een bergachtig land. Griekenland staat vooral bekend om z'n stranden, eilanden, het eten en de rijke geschiedenis.
Enkele gerechten die u vrijwel overal op de kaart zult tegenkomen zijn mousaka, een overschotel met aubergine, gehakt en aardappel, pastítsio, een ovenschotel met pasta, gehakt en bechamelsaus en stifádo, een stoofschotel met rund of konijn, en een saus met kaneel, tomaat en veel ui.
Op de meeste plaatsen in Griekenland verwacht men een fooi, maar je bent niet verplicht. Een fooi van tussen de 5 à 10% van het totale bedrag is een goede leidraad. Leg het bij de rekening op tafel of geef het aan de ober aan wie je een fooi wil geven.
Goede omgangsvormen in Griekenland waar je als buitenlander rekening mee moet houden. Grieken waarderen je om wie je bent, hoe je je gedraagt en of je vriendelijk bent. Niet om je mooie woorden. Men is vaak informeel in de omgang en je wordt al gauw als familie behandeld.
Hierbij is keuze genoeg, zoals kalenders, keukengerei, olijfolie, honing, sleutelhangers, koelkast-magneten, handwerk en aardewerk. Er zijn heel wat leuke souvenirs te koop in Griekenland. Griekse producten zijn erg populair!
Bij de wat meer toeristische bistro's vind je meestal een uitgebreide kaart en kun je bijvoorbeeld ook terecht voor een English breakfast, Griekse yoghurt met walnoten en honing, pancakes en croissants. Hier betaal je gemiddeld €8,00 p.p. voor je ontbijt. Bij wat luxere strandtenten kan dit oplopen tot €15,00 p.p.
De prijs bij een restaurant in Griekenland varieert gemiddeld tussen de €5,50 en €7 per portie. In Nederland en België betaal je bij een Grieks restaurant al gauw €14 tot €18 voor hetzelfde gerecht.
St. Thomas - €14,9 miljoen. Dit eiland ligt in een gebied dat de Grieken als mythisch bestempelen, vooral omdat het er zo mooi is. Het is ruim 1,2 miljoen vierkante meter groot en nog onbebouwd.