Door de termen WBP, watervast en exterieur kan jij dus herkennen dat de verlijming van het plaatmateriaal bestand is tegen vocht. Een WBP plaat heeft een speciale test doorstaan waarin het voor 72 uur in kokend water is gelegd. Als de lijm niet loslaat tijdens deze test krijgt de plaat de classificatie WBP.
Hardhout multiplex is watervast verlijmd, maar is door de opbouw niet geschikt voor buiten. Wel is hardhout multiplex geschikt voor vochtige binnentoepassingen. Okoume multiplex (door en door) is de meest gebruikte multiplexplaat voor exterieur timmerwerk.
Gebruikt u de platen buiten in een beschutte omgeving? VerfPlex® is een grijs gegrond watervast multiplex dat kan worden gebruikt in beschutte omstandigheden. Zoekt u het beste multiplex voor buiten? Kies dan voor Okoume multiplex wit MDO (PrimePlex®) (perfect te schilderen).
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Watervast multiplex is te koop in diktes van onder andere 10mm, 15mm en 18mm. Tevens kunt u dit multiplex toepassen in vochtige ruimtes zoals een badkamer.
Heeft jouw project dus stevigheid nodig dan kan je beter gaan voor multiplex. Dit materiaal is steviger en is daarom ook duurder dan MDF. MDF is weer relatief goedkoop en makkelijk te bewerken.
Zo is multiplex sterker dan OSB. Dit komt door de natuurlijke structuur van het hout dat gebruikt wordt in de multiplex platen. Dit houdt trekbelasting beter vast dat de OSB-platen, die bestaan uit houtsnippers en een bindmiddel.
De beste manier om multiplex waterdicht te maken is dan ook door het te impregneren met een hout impregneermiddel. Impregneer trekt in het multiplex en legt tevens een beschermlaag op het multiplex. Doordat het diep in het multiplex trekt is de werking vele malen langer, vaak tot wel 3x langer.
Gelukkig is er een oplossing waarmee het multiplex als geheel, net als massief hout, kan worden beschermd tegen vocht. Die oplossing heet Woodcon.
Dat is de B/BB kwaliteit. Bijvoorbeeld Populieren multiplex B/BB. Gaat u voor topkwaliteit en bent u op zoek naar de mooiste multiplex plaat voor binnen? Kies dan voor Russisch berken multiplex wat vaak wordt gebruikt voor het maken van meubels en sportattributen.
Betonplex is een stevig plaatmateriaal die in twee varianten vervaardigd wordt. Betonplex platen zijn voorzien van een epoxy toplaag van kunsthars. Hierdoor is het plaatmateriaal slagvast, krasvast en watervast.
Watervast MDF is een van de meest waterbestendige variant van alle soorten MDF platen. Zo is vochtwerend MDF ook watervast verlijmd en geschikt voor vochtige ruimtes binnenshuis, maar kan het watervaste MDF ook voor buiten gebruikt worden. Een ander voorbeeld van duurzaam MDF is tricoya MDF.
Okoume multiplex: bij uitstek geschikt voor buiten!
Okoume is een houtsoort afkomstig uit West-Afrika, voornamelijk uit Gabon. Het hout is bij uitstek geschikt voor buitenbetimmeringen.
Vochtwerend: vochtwerende gipsplaten zijn de beste keuze in natte ruimtes. Gebruik ze om je badkamerwand mee te bekleden of zelfs als ondergrond voor de tegels in de douche of omkadering van het bad. Ook in de keuken zijn deze platen, te herkennen aan hun groene kleur, erg geschikt.
OBS platen waterbestendig
De watervaste lijm maakt de OSB platen redelijk watervast. Langdurige blootstelling aan regen en wind kan echter wel van invloed zijn op de kwaliteit van de platen, waardoor het raadzaam is om bij gebruik op het dak de platen te beschermen met folie.
Een ideale optie voor de badkamer is tropisch hardhout. Dit is namelijk een duurzame variant, die erg geschikt is voor een vochtige ruimte. Een aantal voorbeelden hiervan zijn merbeau, iroko en azobé. Deze hebben allemaal een unieke uitstraling en zorgen voor een bijzondere sfeer.
De plaat wordt tijdens het productieproces bestand gemaakt tegen temperatuurverschillen en vocht, waardoor de multiplex exterieur niet zal krimpen of rotten. Al eeuwen voor Christus werd fineer door Romeinen en Chinezen gebruikt, dat verwerkt werd tot het bij ons bekende triplex (3-laags plaatmateriaal).
Het grote verschil tussen betonplex en multiplex is dat betonplex een harder, steviger materiaal is dan multiplex. Dit komt met name door de coating van kunststof. Dit extra laagje maakt het materiaal niet alleen duurzamer, het zorgt er ook nog eens voor dat betonplex waterbestendig is.
Voor vochtige ruimtes kun je de vochtwerende plaat van MDF gebruiken.
HDF betekent 'High Density Fibre Board' (vezelplaat met hoge dichtheid). De plaat is gemaakt van geraffineerde houtvezels en melaminehars van hoge kwaliteit. Het is een samengestelde houtvezelplaat die alle delen van de boom gebruikt. Ze is uiterst duurzaam, stabiel en zeer vochtbestendig.