Kerstmis is de viering van de geboorte van Jezus Christus, de verlosser der mensheid. Deze geboorte markeert de menswording van God. Kerstmis is dus het feest van de incarnatie van God de Zoon. Als cultureel verschijnsel is Kerst de gekerstende versie van het Winterzonnewendefeest.
Op 25 december vieren christenen de geboorte van Jezus. De naam Kerstmis komt van Christ-mis: de mis (viering) van Jezus Christus. Jezus kwam ruim 2000 jaar geleden ter wereld in een armoedige stal in het plaatsje Betlehem. Zijn ouders, Maria en Jozef, waren daar op bevel van keizer Augustus.
Wereldwijd vieren miljoenen mensen op 25 december het grootste christelijke feest van het jaar. In (nacht)diensten komen gelovigen samen om de geboorte van Jezus Christus te vieren. Ook is het een familiefeest met lekker eten, een versierde boom, soms cadeautjes maar vooral veel gezelligheid.
Kerstmis vieren we traditiegetrouw op 25 en 26 december. De traditie is ontstaan vanuit het christendom. In de Bijbel staat Kerst voor de geboorte van Jezus Christus, die naar de aarde zou zijn gekomen om mensen te verlossen van hun zonden.
Het kerstfeest wordt in de westers-christelijke wereld en in sommige Kerken van het oosters christendom gevierd op 25 december. In oosterse kerken die de juliaanse kalender gebruiken voor de liturgische kalender (zoals de Russisch-Orthodoxe Kerk en de Ethiopisch-Orthodoxe Kerk), wordt het 13 dagen later gevierd.
De Bijbel verbiedt het vieren van een verjaardag niet expliciet, maar Jehovah's Getuigen denken dat er aanwijzingen instaan die daar wel op wijzen. Ook gelooft de gemeenschap er in dat Kerstmis niet door God wordt goedgekeurd omdat het een heidens feest is.
Het kerstfeest is ontstaan in de vierde eeuw na Christus, en wel tegelijk in Rome en Jerusalem. Daarom werd het feest op twee verschillende data gevierd: te Rome op 25 december, in Jerusalem op 6 januari. Vanuit beide steden verspreidde het feest zich naar de rest van het rijk.
Kerstster. Voor veel mensen staat de kerstster symbool voor Jezus Christus. Naar hem wordt verwezen als de blinkende Morgenster. Jezus is ster én zon, zijn ster was te zien tijdens zijn geboorte.
In de christelijke traditie zet men een kerstboom op met kerst, omdat de driehoekige vorm doet denken aan de heilige drie eenheid van de vader, de zoon en de heilige geest. In landen als Polen en Oekraïne werd de kerstboom ook wel op de kop gehangen, zodat het leek op het kruis van Jezus.
De eerste dag van dat joelfeest werd Eerste Kerstdag: de dag waarop nog steeds de geboorte van Jezus wordt gevierd. De tweede dag, nu Tweede Kerstdag, werd het feest van de Heilige Stefanus. En zo waren er nóg tien andere feestelijke kerstdagen in die tijd, die allemaal een eigen thema hadden.
Om maar wat te noemen. Die roodborst op onze kerstkaarten danken we aan de Engelse postbodes uit de Victoriaanse tijd. Die postbezorgers moesten destijds een rood uniform dragen, want die kleur hoorde bij het koningshuis en de Britse vlag.
De Bijbelse Jezus is 2 jaar jonger dan de historische Jezus. Hij is niet op 25 december in het jaar 0 geboren, maar op 17 juni in 2 voor Christus. Conclusie: onze jaartelling is 2 jaar te laat begonnen. En bovendien vieren we kerst in het verkeerde jaargetijde.
De oorsprong van het ontsteken van licht in de kersttijd zou liggen in het feit dat dan de winterzonnewende is, het keerpunt van de winter, waarin de zon zich weer in noordelijke richting gaat bewegen. Het licht in onze kerstbomen symboliseert de zon, de 'wedergeboorte' of de 'terugkeer' van de zon na de zonnewende.
De kerstboom vindt zijn oorsprong waarschijnlijk bij de Germanen. Groene bomen en takken staan bij oude Germaanse stammen symbool voor vruchtbaarheid en goddelijkheid. Vooral de dennenboom valt op, omdat hij het hele jaar door groen blijft. De groene boom kondigt daarnaast ook de nieuwe lente aan.
Goede Vrijdag is de vrijdag vóór Pasen. De Kerk herdenkt dat Jezus Christus werd gegeseld en, aan het kruis genageld, stierf. Door zijn kruisdood, zo leert de kerk, heeft Jezus Christus de mens verlost. Goede Vrijdag is de droevigste dag van het kerkelijk jaar in het algemeen en van het Paasfeest in het bijzonder.
Honderden jaren na het begin van de traditie van de Germanen werden er kaarsen toegevoegd aan de kerstboom. De kaarsen stonden symbool voor het licht, passend bij het nieuwe seizoen. Nog later werden de kerstballen ook aan de kerstboom toegevoegd. De kerstballen stonden symbool voor de vruchtbaarheid.
De Germanen vierden het midwinterfeest op de kortste dag van het jaar, waarbij de donkere dagen werden verjaagd en tegelijk het nieuwe leven werd gevierd. Hierbij namen bomen die het hele jaar groen blijven, zoals de spar, een speciale plek in. Ze versierden deze bomen en hingen de groene takken in huis.
Met kerst, dat elk jaar op 25 en 26 december plaatsvindt, vieren christenen de geboorte van Jezus. Het verhaal over de geboorte van Jezus staat ook beschreven in de Bijbel en kan dan ook ter sprake komen op school.
Waarom vieren we kerst op 25 en 26 december? Het midwinterfeest van de Germanen en het Romeinse Zonnedienst feest vonden beide net als Kerst plaats in de laatste week van december. Het is daarom niet vreemd dat christenen besloten om hun geboortefeest rond dezelfde dag te vieren.
De traditionele kerst kleuren, zoals rood, goud en groen, brengen een gevoel van nostalgie en warmte met zich mee. Rood symboliseert de liefde en vreugde van het seizoen, terwijl goud en groen staan voor rijkdom en leven.
Als kerst ooit twaalf feestdagen telde, waarom zijn er dan nog maar twee over? In het jaar 813 werd de 12-daagse kersttijd vervangen door vier kerstdagen. Op deze dagen mocht je niet aan het werk, want dat zou ongeluk brengen. Ook kregen de kerstdagen weer een andere betekenis.
Kerstmis betekent letterlijk de mis van Christus (afgeleid van het Oud-Engelse woord Christes maesse). Het woord mis vindt zijn oorsprong vermoedelijk in de woorden Ite, ecclesia missa est dat 'heengaan' betekent. De eerste keer dat het woord 'kersmisse' geschreven werd teruggevonden was in het jaar 1274.
In de christelijke traditie zet men een kerstboom op met kerst, omdat de driehoekige vorm doet denken aan de heilige drie eenheid van de vader, de zoon en de heilige geest. In landen als Polen en Oekraïne werd de kerstboom ook wel op de kop gehangen, zodat het leek op het kruis van Jezus.
Antwoord. Beste vraagsteller, Inderdaad is er geen opdracht in de Bijbel om de geboortedag van Christus te vieren, al is het wel zo dat we de daden des Heeren moeten gedenken. Het is daarom goed om speciaal bij Christus' komst naar deze wereld stil te staan.