Vóór het verhoor moet betrokkene erop gewezen worden dat hij dit zwijgrecht heeft. Dit is de zogenaamde cautie. Dit zwijgrecht moet overigens heel letterlijk worden opgevat: betrokkene heeft het recht om te zwijgen, maar niet om leugens te vertellen.
Bijzonderheden. Deze cautie is gebaseerd op het recht van verdachten om te zwijgen en zichzelf niet te incrimineren. Het doel ervan is te voorkomen dat een verdachte ongewild meewerkt aan zijn eigen veroordeling en is ten gunste van de waarheidsvinding.
De cautie is feitelijk de mededeling aan een verdachte dat hij het recht heeft om te zwijgen (''U bent niet tot antwoorden verplicht''). Een verdachte weet door de cautie dus dat hij of zij niet hoeft te antwoorden op vragen van bijvoorbeeld politieagenten.
U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht. U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht). U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten. U heeft recht op de aanwezigheid van een advocaat tijdens het verhoor om u bij te staan.
Een waarborgsom die door iemand wordt gestort om te garanderen dat hij zijn contractsverplichtingen zal voldoen: Cautie (borgsom).
cautieplicht (1 gevonden)
Nederlands recht - mededeling aan het begin van het verhoor van de verdachte door politie of gerecht, inhoudende dat de verdachte niet verplicht is te antwoorden. Hij wordt dus in feite op zijn zwijgrecht gewezen. In vele landen is dit verplicht en spreekt men dan ook van een cautieplicht.
In Nederland heeft elke verdachte het recht te zwijgen op vragen van de politie, het OM of een rechter, tijdens verhoor (art. 29 Wetboek van Strafvordering) of het onderzoek ter terechtzitting (art. 273 lid 2 Wetboek van Strafvordering). Het zwijgrecht ziet alleen op de verklaringen van de verdachte.
De politieverhoren en uw verklaring vormen bewijsmiddelen die de rechter in uw zaak kan gebruiken. Het zwijgrecht is een garantie dat je verklaring niet als bewijs tegen jezelf gebruikt kan worden.
Als u door de politie wordt aangehouden, wordt aan u verteld waarvan u wordt verdacht en u gewezen op uw rechten. Aan u wordt medegedeeld dat u niet tot antwoorden verplicht bent. Dit is de cautie. Er wordt een folder met uw rechten uitgereikt en u mag contact opnemen met een advocaat.
Als de politie u heeft gearresteerd, moet u vervolgens mee naar het politiebureau. Op het politiebureau vinden verhoren plaats door de politie. Dag en nacht bij elkaar opgeteld, mag u maximaal 18 uur worden vastgehouden. Na de verhoren wordt bepaald of u weer naar huis mag of langer vast gehouden wordt.
Na verhoor neemt de officier van justitie een beslissing: Uw zaak wordt geseponeerd.U krijgt een oproep voor een strafzitting.Er is meer onderzoek nodig voor uw strafzaak.
De Salduz-wetgeving beschermt iemand die verdacht wordt en daarom verhoord wordt. Deze wet bepaalt dat je als verdachte recht hebt op vertrouwelijk voorafgaand overleg met een advocaat en recht op bijstand door die advocaat tijdens het verhoor.
Het uitgangspunt dat een officier van justitie zelf beslist of een strafbaar feit wordt vervolgd. Als de officier beslist om niet te vervolgen dan kan een belanghebbende daarover een klacht indienen bij het gerechtshof met het verzoek alsnog opdracht te geven tot vervolging.
2.6.
De minderjarige aangehouden verdachte heeft recht op consultatiebijstand gedurende een termijn van hoogstens een halfuur, voorafgaand aan het eerste verhoor.
Een redelijk vermoeden van schuld aan enig strafbaar feit. U bent dus een verdachte als er voldoende aanleiding is om u te verdenken van het plegen van een strafbaar feit. Het is dus onvoldoende als een politieagent op grond van pure intuïtie denkt dat u iets strafbaars gedaan heeft.
In het kort komt het erop neer dat een zaak binnen 2 jaren moet zijn afgedaan, waarbij die termijn begint zodra de verdachte er weet van krijgt dat justitie tegen hem strafvervolging instelt.
Bevoegdheden van de burger bij een burgerarrest
De aangehoudene moet wel 'onverwijld' overgedragen worden aan een opsporingsambtenaar. Iedere burger mag dus een ander aanhouden als hij ziet dat deze een strafbaar feit pleegt. Onder strafbare feiten verstaan we zowel overtredingen als misdrijven.
De politie mag alleen aanhouden als u verdachte bent van een strafbaar feit. Er zijn wel uitzonderingen, bijvoorbeeld bij een verdenking van terrorisme. Dan gaat het om zo'n ernstig strafbaar feit dat ook een aanwijzing genoeg is. Er hoeft dan nog geen duidelijk vermoeden te zijn.
Wat is verschoningsrecht? Het recht dat een getuige op grond van zijn familierelatie met de verdachte of op grond van zijn beroep heeft om vragen van de rechter onbeantwoord te laten. Een getuige mag zich ook verschonen van het geven van een antwoord als hij zichzelf daardoor zou belasten.
Het zwijgrecht vloeit voort uit het strafrechtelijk beginsel dat een verdachte niet hoeft mee te werken aan zijn eigen veroordeling. Dat uitgangspunt geldt van de politie tot en met de rechter. Dat betekent dat te allen tijde gebruik kan worden gemaakt van het zwijgrecht dat iedere verdachte heeft.
Er is in Nederland een aantal verzekeringen verplicht, zoals een zorgverzekering en een autoverzekering.