Met de drie primaire kleuren geel, rood en blauw kun je elke gewenste kleur maken. Om je eigen kleurencirkel te maken, meng je eerst geel met blauw, blauw met rood en rood met geel. Door deze kleuren te mengen ontstaan nieuwe kleuren: groen, violet en oranje.
Kleur is een eigenschap van licht die wordt bepaald door de verschillende golflengtes waaruit dat licht is samengesteld. Mensen nemen licht waar wanneer elektromagnetische straling met een golflengte tussen 750 en 400 nanometer het oog bereikt. De samenstelling van golflengtes wordt het spectrum genoemd.
Primaire kleuren: De bouwstenen waarvan alle andere kleuren zijn afgeleid. Deze worden ook de basiskleuren genoemd, omdat ze niet kunnen worden gecreëerd door kleuren te mengen. In traditionele kunst en kleurentheorie worden rood, geel en blauw ook beschouwd als de primaire kleuren.
Ook nu kun je met deze basiskleuren alle andere kleuren maken. Als je alle kleuren mengt dat krijg je geen zwart, maar juist wit.
Voeg geel toe om zachtere tinten roze te krijgen. Hierdoor krijg je uiteindelijk een perzikkleur. Met een beetje violet of blauw krijg je een felroze kleur. Voeg meer toe om een tint als magenta te krijgen.
Andere kleuren ontstaan door het mengen van rood, groen en blauw in verschillende verhoudingen. De hoofdmengkleuren zijn cyaan, geel en magenta: geel is een mengsel van 100% groen en 100% rood, cyaan is een mengsel van 100% groen en 100% blauw, magenta is een mengsel van 100% blauw en 100% rood.
De 'niet-kleuren' zwart en wit vormen het sterkste contrast; het door Itten geïntroduceerde en zogenoemde licht-donkercontrast. Ook bij de bonte kleuren wordt het afgrenzende effect duidelijk. Een lichte kleur naast een donkere kleur werkt sterker dan naast een even lichte of lichtere kleur.
De kleur rood maak je door de kleuren geel en magenta met elkaar te mengen. Rood is een populaire kleur die vaak wordt gebruikt met schilderen. Doordat de kleur rood ontstaat uit het mengen van twee primaire kleuren, is rood een secundaire kleur.
Zoals je misschien weet bestaan er drie 'zuivere' kleuren: geel, rood en blauw. Dit worden de primaire kleuren genoemd.
Verder is textielverf een zogenaamde subtractieve kleur, wat betekent dat wanneer twee kleuren worden gecombineerd, deze een donkerdere kleur vormen. Met andere woorden, het is onmogelijk om naar wit of een lichtere kleur te verven.
Geel kun je bijvoorbeeld niet mengen vanuit twee andere kleuren. Heb je geel nodig, dan heb je dus een tube gele verf nodig. Wat ons vaak niet verteld werd, is dat niet ieder geel, rood of blauw geschikt is om te gebruiken als primaire kleur.
Rood en groen = geel.
Rood en groen licht vormen samen geel.
Wij raden je altijd aan om witte en zwarte verf te kopen, omdat je deze twee kleuren altijd wel nodig zult gaan hebben. Om zwart te krijgen heb je de kleuren geel, blauw en rood nodig.
Natuurlijke pigmenten: het begint met rood. Voor zover we weten, is rode oker het eerste kleurpigment dat ooit door de mens is gebruikt.
Simpel gezegd maakt zilververf van aluminium met een gele kleurstof een goudkleur. Onze goud - metallic is van dit type. Als het aluminium - deeltje een mooie briljantie heeft, kan dit leiden tot een fijn glimmend uitziende goudverf.
Bruin is een gemakkelijke basiskleur die je kunt combineren met andere basis of combinatie kleuren. Doordat bruin een kleur is die weinig herinnering achter laat gaat deze kleur je niet snel vervelen. Je kunt eindeloze tinten bruin maken door het mixen van de primaire kleuren rood, geel en blauw.
Pantone 448 C is een groen/bruine kleur en in verschillende landen de basiskleur voor generieke rookwarenverpakkingen. Pantone 448 C voor dit doel geïntroduceerd door de overheid van Australië nadat uit onderzoek bleek dat deze kleur het meest werd geassocieerd met "de lelijkste kleur in de wereld".
Zwart is een kleur die staat voor verborgenheid, angst en mysterie. Dit komt omdat zwart eigenlijk geen kleur is en veel licht wegneemt. Wanneer je de kleur in huis gebruikt heeft het totaal andere effecten. Meestal gebruikt men de kleur zwart om te combineren met accessoires of met andere kleuren.
Blauw van verdriet, groen van rust, geel van vreugde, zwart van angst, rood van boosheid en roze van liefde!
Lavendel is de tint die wordt verkregen door de secundaire kleur paars te mengen met wit.
Begin met een beetje groen en voeg geleidelijk paars toe terwijl je mengt, totdat je de gewenste tint blauw krijgt. Een handige tip is om altijd te beginnen met de kleur groen, omdat paars krachtiger is en je dus meer groene verf nodig hebt om een lichtere kleur blauw te krijgen.
Deze kleur ontstaat door blauw, rood en ivoor te mengen. Daarnaast kun je oud roze muurverf combineren met vele kleuren, maar je kunt ook oud roze combineren met je interieur. Het past binnen diverse woonstijlen.