Tijdens het werken leer je allerlei regels en handigheidjes, of krijg je nieuwe verantwoordelijkheden. Zo word je steeds beter in het werk. Verder is 20% van wat je leert door jouw collega's, wanneer zij iets uitleggen of je inwerken op een nieuwe taak. De laatste 10% leer je door een opleiding of cursus.
Wat zijn de mogelijkheden als je zelfstandig aan je persoonlijke groei wilt werken? Cursussen, trainingen en opleidingen. Als je er door zelfinzicht achter bent gekomen wat je nodig hebt, kun je op zoek gaan naar geschikte cursussen en trainingen. Misschien wil je zelfs wel een hele opleiding doen.
Maak keuzes
Jezelf ontwikkelen is een keuze die je op ieder moment van de dag kunt maken. Je kiest ervoor om nieuwe ervaringen op te doen (die training bijvoorbeeld), veranderingen aan te gaan, op zoek te gaan naar nieuwe informatie of om je te laten verrassen.
Passie, erkenning en zelfontplooiing zijn voorbeelden van intrinsieke motivatie. Om een sterk antwoord te geven op de vraag “Waarom wil je hier werken?”, is het aan te raden om te focussen op de factoren die je intrinsiek motiveren. Intrinsieke motivatie vertaalt zich namelijk direct in een voordeel voor de werkgever.
Voldoende slaap, beweging en (gezonde) voeding zorgen ervoor dat je in staat bent positief te zijn en te blijven. Zorg ook voor een verzorgde werkplek. Een opgeruimde werkomgeving zorgt ervoor dat je een stuk vrijer bent. Daarbij draagt het bij aan je mentale rust en op die manier kan je positiever te werk gaan.
In de praktijk komt het weleens voor dat SMART doelen best lastig te behalen zijn. Hoe praktisch ze ook klinken. Het opschrijven lukt wel, maar het doen is een stuk lastiger. Persoonlijke ontwikkelpunten zijn vaak grote doelen, of doelen waar je tegenop ziet.
Je professioneel ontwikkelen betekent dat je bewust je kwaliteiten inzet in situaties in je werk en soms op een andere manier dan je gewend bent. Niet alleen bereiken we meer, het versterkt ook ons zelfvertrouwen.
Persoonlijke ontwikkeling gaat verder dan alleen maar een algemeen leerproces, kennis vergaren, ontwikkelen op je werk, groeien als persoon in vaardigheden en capaciteiten of bijvoorbeeld karakterontwikkeling. Persoonlijke ontwikkeling is vooral de bewustwording van jezelf, van je eigen kracht en je kwaliteiten.
Wat leer je? Je leert mensen, die dat nodig hebben, te ondersteunen bij wonen en het huishouden. Je leert hoe je kunt helpen bij de persoonlijk zorg van mensen. Je leert ook waar je op moet letten bij sociale uitjes en andere activiteiten en hoe je ze daarbij kunt ondersteunen.
Vormen van kennisdeling
Het delen van kennis kan natuurlijk via een cursus of training maar ook gewoon tijdens het werk. U kunt bijvoorbeeld kennisdelen via het intranet. Of meer informeel, door met elkaar in gesprek te gaan of door als ervaren medewerker kennis over te dragen.
Formeel leren is gericht op het behalen van een landelijk erkende kwalificatie, certificaat of diploma. Van non-formeel leren is sprake bij een gestructureerd programma met leerdoelen zonder landelijke erkenning, bijvoorbeeld een cursus, training of intervisie.
Professionele vaardigheden zijn overkoepelende vaardigheden die nodig zijn op de werkvloer. Bijvoorbeeld adviseren, besluiten nemen, overtuigen en timemanagement.
Je leert dingen over jezelf die je anders wellicht nooit te weten was gekomen en je leert dingen over anderen, wat minstens zo belangrijk is. Al deze inzichten neem je mee in je verdere leven en kun je toepassen in alle denkbare situaties.
Een voorbeeld van een goed antwoord op de vraag, is het volgende: “Ik neem soms te veel werk op mij, omdat ik graag wil dat taken zorgvuldig en op de juiste manier uitgevoerd worden. Ik heb bij mijn vorige job geleerd om meer te delegeren, en zo te leren van de expertise van anderen.”
Zeg bijvoorbeeld: “Uw vraag “Waarom wil je hier werken?”; daar wil ik graag een en ander over zeggen. Graag noem ik u een aantal factoren (of redenen) die de functie en uw organisatie interessant maken voor mij. En wat mij drijft om mij voor de functie en uw organisatie in te zetten”.
Ik wil leren een goede balans te vinden tussen mijn leerinspanning en leerresultaat. Ik wil leren op tijd hulp te vragen. Ik wil leren een taak op mijn niveau te volbrengen. Ik wil leren afstand te nemen van een probleem om het beter te kunnen begrijpen Ik wil leren mijn mening met argumenten te onderbouwen.
Werkplezier betekent dat je met plezier en uit jezelf doet wat er gedaan moet worden en dat je energie haalt uit je werkzaamheden. Je vindt het leuk wat je doet. Je voelt betrokkenheid bij het werk dat je doet en je ervaart gedrevenheid bij jezelf. Je mag het gerust bevlogenheid noemen.
Werk-privébalans (62%) en beloning & arbeidsvoorwaarden (66%) zijn het meest bepalend voor het werkplezier van medewerkers. Daarna komen betekenisvol werk (50%) en leuke collega's (58%) vaak voor in de top drie van werkplezier.