De meest voorkomende aanwijzing op huidkanker is een verandering op de huid, zoals bijvoorbeeld een moedervlek die verandert van kleur of grootte. Maar ook een ruw plekje dat niet weggaat of een wondje dat niet geneest kan ook een aanwijzing zijn.
Symptomen huidkanker
De drie belangrijkste symptomen van een huidkanker zijn: een ruw, makkelijk bloedend plekje. een wondje dat niet vanzelf geneest of. een vreemd rood of zwart gezwelletje dat u niet kan verklaren.
Huidkanker ontstaat doordat huidcellen kwaadaardig worden en zich ongeremd gaan delen. Het is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Huidkanker ontstaat meestal in de cellen van de opperhuid. Dit is de bovenste laag van de huid.
Soms kan huidkanker uitzaaien. Via de lymfe komen kankercellen dan terecht in de regionale lymfeklieren en groeien daar uit tot uitzaaiingen. De regionale lymfeklieren in de hals en voor het oor zijn de lymfeklieren waar uitzaaiingen van een huidtumor in het hoofd en hals gebied als eerste terecht komen.
Huidkanker komt het meest voor op plekken van het lichaam die veel in de zon komen. Zoals het gezicht, de romp, de handen, de armen en de benen. Elke soort huidkanker ziet er anders uit. Maar het gaat om een vlekje, plekje of knobbeltje op je huid dat er anders uitziet dan normaal.
Iemand met een lichte huid (blond/rood haar en blauwe ogen) heeft meer kans op (voorstadia van) huidkanker dan iemand met een donkere huid en donker haar. Hoe ouder u bent, hoe meer kans u heeft op het krijgen van (voorstadia van) huidkanker.
Sommige plekjes die jeuken kunnen huidkanker zijn. Actinische keratose en een plaveiselcelcarcinoom kunnen jeuken, basaalcelcarcinoom jeukt over het algemeen niet.
Het is de meest voorkomende vorm van kanker die bij tijdig ingrijpen in de meeste gevallen goed te genezen is. De vijfjaarsoverlevingscijfers voor huidkanker lopen sterk uiteen omdat ze afhankelijk zijn van de vorm van huidkanker. Van patiënten met een basaalcelcarcinoom geneest bijna 100%.
Wat is Huidkanker (basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom)? Basaalcelcarcinoom ontstaat uit opperhuidcellen en is de minst kwaadaardige vorm van huidkanker. Ongeveer 80 procent van de huidkankerpatiënten heeft een basaalcelcarcinoom. Deze vorm van huidkanker groeit langzaam en zaait bijna nooit uit.
Tien jaar na de diagnose is ongeveer 90% van de patiënten met PCC nog in leven. Voor melanoom is er over de jaren een duidelijke verbetering in de overleving. De relatieve 5-jaarsoverleving is tussen 1991 en 2017 gestegen van 83% naar 92%.
Denk aan plekjes die binnen korte tijd ontstaan, bloeden, jeuken, een korstje hebben, of veranderen van vorm of kleur. Onderzoek je lichaam regelmatig op vreemde plekjes, bultjes of veranderende moedervlekken.
Huidkankers laten zich horen
Anderen hebben wel degelijk klachten gehad van jeuk, stekend gevoel, branderigheid of zelfs pijn maar brachten deze klachten niet direct in verband met een kwaadaardigheid. Hierdoor worden huidkankers vaak te laat ontdekt.
ABCDE-regel voor melanoom
Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand. Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter. Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.
De meest courante alarmsignalen. abnormaal bloedverlies (vaginaal buiten de maandstonden of na de menopauze; bloed in de urine, de ontlasting of fluimen; spontaan opduikende blauwe plekken...) knobbeltje of zwelling, eender waar op het lichaam (teelbal, borst, onder de huid...)
De bloedtest kan huidkanker al in een zeer vroeg stadium opsporen en zo de overlevingskansen van de patiënt aanzienlijk vergroten. “Patiënten bij wie een melanoom in een vroeg stadium gedetecteerd wordt, hebben tussen de 90 en 99 procent kans om nog vijf jaar in leven te blijven,” vertelt onderzoeker Pauline Zaenker.
Bij een operatie verwijdert de dermatoloog de tumor in zijn geheel. Meestal gebeurt dit onder locale verdoving van de plek rondom de tumor. De patholoog onderzoekt het uitgesneden stukje huid. Een patholoog gaat in het laboratorium na of het kwaadaardig weefsel in zijn geheel is verwijderd.
Een basaalcelcarcinoom is een kwaadaardig plekje op de huid. Het is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Basaalcelcarcinoom groeit langzaam en zaait bijna nooit uit. Een basaalcelcarcinoom kan overal op je lichaam voorkomen.
Er zijn verschillende soorten huidkanker, waarvan het melanoom de gevaarlijkste vorm is. Als cellen in de huid ongecontroleerd gaan delen, kan er een kwaadaardige tumor ontstaan. Een kwaadaardige huidtumor kan blijven groeien en uitzaaien, waardoor andere delen van het lichaam kunnen worden aangetast.
Ongeveer 94% van de melanoompatiënten na vijf jaar nog in leven. De overleving van melanoom verschilt per stadium. Als melanoom in een vroeg stadium wordt ontdekt en behandeld, is de kans op genezing groot. De relatieve vijfjaarsoverleving is voor alle melanoomstadia samen ongeveer 94%.
Het voorstadium van plaveiselcelcarcinoom heet actinische keratose en is een zonlichtbeschadiging van de huid. Dit uit zich meestal als ruw aanvoelende, schilferende huidafwijkingen. De plekjes zijn vaak lichtrood tot roodbruin gekleurd met een grijzig oppervlak.
De huidaandoeningen ontstaan vaak als gevolg van veel blootstelling aan UV-straling. Een voorbeeld van een dergelijke huidaandoening is actinische keratose.Dit ziet er vaak uit als een eeltig plekje dat een beetje lijkt op een wratje of eczeem.
In het begin van de ziekte hebben veel mensen geen pijn.Als de ziekte zich uitbreidt of als er uitzaaiingen zijn, dan kunnen mensen wel pijn hebben. Huidkanker zaait meestal het eerst uit naar de lymfeklieren in de buurt van de tumor.
Basaalcelcarcinomen zaaien niet uit en bijna niemand zal aan deze vorm van huidkanker overlijden. Toch is het belangrijk om u te laten behandelen, omdat deze gezwellen niet vanzelf genezen en langzaam groter worden.
De kans dat u huidkanker krijgt wordt geschat op 5 tot 10%.
Een melanoom op tijd herkennen is belangrijk. Meestal verschijnt er plotseling een lichtbruine, donkerbruine of rode vlek op je huid die snel groeit. Deze vlek lijkt in het begin vaak op een moedervlek, maar valt vaak op door een snelle groei, een grillige vorm of meerdere kleuren.