DEET en citriodiol zijn de bekendste werkzame stoffen in anti-tekenmiddel. Producten om huisdieren te beschermen tegen teken bevatten andere stoffen, zoals permethrin of fipronil.
Kies een tekenbehandeling voor je hond
Kies een product als de Seresto® halsband of Advantix®, die teken afweren en doden zonder dat ze je hond hoeven te bijten. Zo helpen deze producten om door teken overgedragen ziektes te voorkomen.
Ook kun je ervoor kiezen een spray te maken en deze voor en na iedere wandeling te gebruiken tegen teken, of een aantal keer per week tegen vlooien. Geschikte oliën tegen vlooien en teken zijn bijvoorbeeld Lavendel, Lemongrass, Tea tree, Eucalyptus, Pepermunt of een combinatie hiervan.
Kruiden. Er zijn verschillende kruiden die goed werken om vlooien en teken te weren. Munt, rozemarijn, citroengras, lavendel en kattenkruid zijn hier goede voorbeelden van, omdat ze een hele sterke geur hebben.
Een van de belangrijkste ingrediënten in onze formule is thyme etherische olie, die bekend staat om zijn afwerende werking tegen teken. Het helpt niet alleen om teken op afstand te houden, maar het kan ook de kans op de ziekte van Lyme verkleinen door te voorkomen dat teken bijten.
de teek proberen te verdoven of te doden met alcohol, jodium, azijn, nagellak enz.voordat je de teek verwijdert.
Draag lichtgekleurde kleding, dan zie je een teek beter. Gebruik een insectenwerend middel: producten op basis van DEET, IR3535, (p)icaridine of citrodiol-extract van eucalyptusolie stoten teken af, maar werken minder goed en korter tegen teken dan tegen muggen.
Knoflook werkt erg goed tegen vlooien en teken, dit komt doordat het een erg hoog gehalte aan etherische oliën bevat die de melkzuurgeur van de huid dekt.
Een teek die in een gemiddeld huis terecht kom zal na een dag of 5 sterven omdat de lucht te droog is. Dat geldt ook voor de eitjes. Het tekenvrij houden van huisdieren is wel heel nuttig. Daarmee wordt voorkomen dat teken via een huisdier op plekken in de tuin komen waar ze wel kunnen overleven.
Als je naar een gebied toe gaat waar teken voorkomen, zorg er dan voor dat je kleding draagt waar teken niet goed doorheen kunnen. Een gebied waar teken voorkomen is bijvoorbeeld een bos, heideveld, natuurgebied of de duinen.
Vlooien en teken houden niet van sterk geurende kruiden. Zorg voor wat munt, rozemarijn, citroengras of kattenkruid in je tuin. Deze kruiden zijn namelijk wél veilig voor je kat of hond, maar weren de vlooien en teken.
Canis Extra Biologisch Kokosolie is een absolute allrounder, omdat het uitwendig in de vacht kan worden gemasseerd ter bescherming tegen teken en voor inwendige werking kan worden gemengd met de voeding.
Een teek verwijderen zonder tekentang kan met een pincet. Grijp de teek zo dicht mogelijk bij de huid en maak een draaiende beweging zodat de teek in zijn geheel los komt. Probeer ervoor te zorgen dat de gehele teek uit de huid gaat. Ga dus niet wrikken.
Spoel hem niet door de wc, dit overleeft hij. Desinfecteer de plek waar de teek zat en de tekenpen/pincet met alcohol of jodium. Was je handen met water en zeep. Noteer de datum dat je de teek verwijderd hebt en waar op het lichaam je hond is gebeten (of maak een foto).
Dus niet zomaar in de prullenbak gooien. Spoel de teek ook liever niet door de wc of de gootsteen; de ziektes kunnen dan in het drinkwater terechtkomen. Je kunt een teek het beste gesealed tussen een plakbandje in de vuilnisbak gooien. Als laatste tip: Probeer nooit een teek met alcohol te verwijderen.
Een teek kan drie weken overleven onder water en gaat na 24 uur in de diepvries nog niet dood. Pas als je kleding minimaal 30 minuten op 60 graden Celsius wast, ben je er zeker van dat een teek niet meer leeft.
Een teek kan niet meer aangroeien en een achtergebleven stukje wordt, net als een splinter door een lichte ontstekingsreactie uit het lichaam verwijderd. De preventie van teken kan op verschillende manieren.
Je moet de teek dus nooit draaien, schrapen of knijpen. Hij kan dan de inhoud dan zijn maaginhoud lozen (iek!)inclusief bacteriën en daardoor heb je juist extra kans om ziek te worden.
Hoe kan je een tekenbeet herkennen? Je kunt een tekenbeet herkennen als de teek zelf nog in de huid zit. Als de teek zich nog niet heeft volgezogen, zie je een donker puntje dat vastzit in de huid.Als de teek zich al wel heeft volgezogen met bloed is deze plek groter en bolvormiger.
Wanneer een teek bloed zuigt, verankert hij zich in de huid waardoor hij blijft zitten. Na enkele dagen laat de teek vanzelf los. Circa 20% van de teken in Nederland is besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme kan overdragen. De besmetting wordt overgedragen door het speeksel van de teek en duurt minimaal 24 uur.
Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed. Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Teken kunnen namelijk besmet zijn met de lymebacterie en de ziekte van Lyme overdragen.
Een paar dagen tot weken na de teek kun je je ziek voelen. Je kunt deze klachten hebben: koorts, hoofdpijn, spierpijn, pijn in je gewrichten en moeheid.