Het is eigenlijk heel simpel, je kunt gewoon bruin worden door make-up heen, net zoals je kunt verbranden door de UVB straling en de huid kan verouderen door de UVA straling.
Kan ik make-up dragen als ik de zon in ga? Je kunt gerust make-up aanbrengen als je in de zon gaat. Het gebruik van een anti-zonnebrandmiddel blijft het belangrijkste! Breng anti-zonnebrandmiddel onder je make-up, maar bovenop je dagcrème aan.
Niet te lang
De dunne huid van je gezicht verbrand sneller en als je verbrandt, zul je sneller vervellen. En we weten allemaal wat dat betekent: bye, bruin gezicht. Ga dus zo'n 10 minuutjes in de zon met je gezicht en zoek daarna weer de schaduw op. Wissel dit af en je gezicht zal steeds een beetje bruiner worden.
Natuurlijk mag jij een concealer gebruiken maar probeer te minderen met foundation. Ten tweede, ja, natuurlijk wordt je nog bruin als je make-up hebt. Daar gaat UV-straling gewoon doorheen. Een beetje poeder kan dus geen kwaad.
Vervang je foundation voor dit product om bruin te worden
Smeer dit voortaan op je gezicht. We weten allemaal wel dat je met een laag foundation op je gezicht niet echt snel bruin wordt. Bovendien zit het niet echt lekker wanneer de zon fel op je neus schijnt. Het is te dik en beschermd je huid voor geen meter.
Als je huid te weinig melanine kan produceren, maakt je huid ook weinig tot geen pigment aan, waardoor je dus niet bruin kunt worden. De hoeveelheid melanine in je huid is genetisch bepaald, dus bruin worden door de zon zal er dan niet inzitten.
Zonlicht stimuleert de aanmaak van melanine, het pigment, in je hele huid. Hoe meer melanine de huid aanmaakt, hoe meer de huid verkleurt. Op de plekken in je huid waar er sprake is van hyperpigmentatie heeft dat zonlicht maximaal effect.
Concealer verbergt, net als foundation, onzuiverheden als wallen of pukkeltjes. Waar je foundation over het hele gezicht aanbrengt, stip je concealer alleen aan op de plekken die je wil verbergen. De substantie is een stuk dikker en romiger dan foundation.
Bij bewolkt weer kun je niet bruinen of verbranden.
Niet juist – Wolken houden maar een deel van de zonnestralen tegen. Als het licht bewolkt is, bereikt nog altijd 95% van de UV-stralen de aarde. Dus ook dan moet u zich beschermen. Ook de temperatuur is op zich niet bepalend voor het risico op zonnebrand.
Ga sporten in de zon. Bewegen in de zon zorgt ervoor dat alle kanten van je lichaam straling krijgen, dus je wordt mooi egaal bruin. Daarnaast zorgt het zweet op je lichaam ook voor extra weerkaatsing van de straling, dus je wordt iets sneller bruin.
Bruin word je vooral van uv-straling tussen 2900 en 3050 ångström. Normaal glas laat geen stralen door onder 3000 ångström en zal je dus beschermen tegen verbranding. Echter nooit helemaal. Wie lang genoeg achter glas bruint, krijgt wel degelijk een kleurtje.
Wist je dat een gebruinde tint gemiddeld slechts tien dagen lang blijft hangen? Dat komt omdat een bruine huid het resultaat is van de activatie van pigmentcellen in de bovenste huidlaag en onze huid zich constant blijft vernieuwen. Gelukkig kan je door een optimale verzorging dat zomerse kleurtje langer houden.
De zon en make-up zijn niet de beste combinatie. Als je vol gaat liggen bakken met een flinke laag make-up op is er niet alleen kans op smeltgevaar, maar dit kan ook leiden tot pigmentvlekjes, verkleuringen en ontstekingen.
BB's zijn vaak beter dan foundation, dit omdat BB cream een subtiele dekking geeft. CC staat voor 'Color Correcting'. Praktisch gezien doet de CC Cream alles wat een BB Cream doet: hydrateren, camoufleren en beschermen. De CC Cream heeft nog een extra functie: het gaat roodheid en kleurverschillen in je huid tegen.
Na het aanbrengen van foundation en concealer ga je de huid afpoederen. Dit doe je om vlekken te voorkomen. Bij een foundation op waterbasis is afpoederen niet perse nodig, maar met poeder zit het soms net iets mooier, bijvoorbeeld bij een huid met vettige T-zone.
Het uitkiezen van je foundation doe je op basis van je huidskleur. Je huidskleur, en specifiek de ondertoon van je huidskleur, bepaalt namelijk welke kleur foundation het beste bij jou past. We maken onderscheid tussen warme (gele), koele (roze) en neutrale ondertonen.
Als je er zeker van wilt zijn dat je foundation de hele dag goed blijft zitten kun je het beste voor een 'setting spray' gaan. Die matteert je gezicht, in tegenstelling tot een fixing spray die juist zorgt voor een soort 'vloeibaar laagje' over je gezicht.
Breng een primer aan na je dagcreme of olie en voor de foundation. Een primer vult lijntjes en zorgt ervoor dat je make-up beter hecht aan je huid.
Een foundation op waterbasis kun je 12 maanden gebruiken. Foundations op oliebasis kun je langer gebruiken. Van 18 tot soms 24 maanden, omdat olie een natuurlijk conserveermiddel is. Als de vloeistoffen zich hebben gescheiden (een olieachtig laagje op een dikkere laag), gebruik het dan niet.
De snelste en veiligste manier om bruin te worden zonder lang in de zon te hoeven liggen is door het gebruik van een zelfbruiner. Een zelfbruiner is een cosmetisch product dat je tijdelijk dat mooie bruine kleurtje geeft zonder dat je er uren voor hoeft te zonnen.
Is 30 minuten in de zon lang genoeg om bruin te worden? Ja, als je een bleke tot een lichte huid hebt. Als je een lichte of een erg lichte huid hebt, dan is 10 tot 30 minuten in de zon perfect om bruin te worden. Als je langer in de zon zit, kun je verbranden.
ALGASUN – ULTRA. Deze snelbruiner is een aanrader als je snel last hebt van zonnebultjes. Daarnaast word je er ook nog eens superbruin van. AlgaSun is op basis van diepzeealgen, natuurlijke vitaminen, kruiden en andere natuurzuivere grondstoffen.
O.a. babyolie, olijfolie en zonnebloemolie helpen je om super snel bruin te worden. Als je dit gaat doen, let dan er goed op je huid en blijf nooit lang in de zon zitten.
Blijf langer bruin door je huid te scrubben
Nee je scrubt je kleur niet eraf. Sterker nog, door dode huidcellen te verwijderen zal je langer bruin blijven. Het bruiningsproces speelt zich af op cel niveau in de diepere huidlagen en niet in de opperhuid.