Je kunt beter geen nicotinekauwgom of -tabletten gebruiken als je ontstekingen in je mond of keel hebt of een kunstgebit hebt. In dat geval kun je beter nicotinepleisters gebruiken.
Op het moment dat u nicotinepleisters gebruikt kunt u beter niet roken. Door de pleisters wordt een continue dosis nicotine afgegeven. Als u daarnaast nog een sigaret rookt, kunt u teveel nicotine binnen krijgen. U loopt dan kans op een overdosis of nicotinevergiftiging.
Volgens de krant L'Avenir heeft de online apotheek Viata de top 5 van favoriete nicotinevervangers van hun klanten gepubliceerd: de zuigtabletten zouden het meest succes hebben (33%), daarna de sprays (25%), de kauwgommen (20%), inhalators (13%) en patches (7%).
De fabrikant raadt aan om pleisters alleen bij stoppen met roken en niet bij minderen. Als je pleisters gebruikt en nog steeds rookt kun je namelijk teveel nicotine binnenkrijgen. Dan is er een risico op bijwerkingen zoals snelle hartslag, klam zweet, hoofdpijn en duizeligheid. Nicotinepleisters plak je op je huid.
Nicotine in kauwgom, zuigtablet, mondspray of pleister kan de klachten verminderen die ontstaan doordat uw lichaam aan nicotine gewend is geraakt. Het effect laat enkele minuten op zich wachten. Een medicijn met nicotine werkt alleen als u echt zelf stoppen wilt.
Vermijd plekken die veel bewegen, zoals gewrichten en plaatsen die tegen de kleding wrijven. Om de pleister goed te laten plakken moet je deze minstens 10 seconden stevig aandrukken.
Als u behalve dit medicijn ook doorgaat met roken, neemt de kans op bijwerkingen in belangrijke mate toe en kunnen ernstige hartproblemen ontstaan. Niet-rokers en kinderen zijn extra gevoelig voor de bijwerkingen van nicotine. Zij mogen dit medicijn NIET gebruiken.
gedurende laatste 2 weken iedere dag 1 pleister. Dit is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.
STOPPEN MET NICOTINEVERVANGERS NIET GEVAARLIJK
Daarnaast bouw je het gebruik en de dosis nicotine af tijdens het stoppen. Verslaving aan nicotinevervangers komt weinig voor: zeker niet bij pleisters.
De halfwaardetijd van nicotine is ongeveer 2-3 uur. Nicotine zelf is daarom slechts een paar uur in het bloed te traceren en binnen ongeveer twee dagen uit het lichaam verdwenen.
Meestal zijn de derde en vierde dag na het stoppen met roken het ergste. Dat wil zeggen dat men dan het meeste last heeft van ontwenningsverschijnselen. Na een paar weken hebben de meeste mensen geen last meer van ontwenningsverschijnselen.
Wij noemen dat ontwenningsverschijnselen. Je krijgt dan bijvoorbeeld een onrustig gevoel en hoofdpijn. De eerste dagen zijn deze verschijnselen het sterkst. Na 2 weken is het al veel minder.
Mensen die cold turkey stoppen met roken kunnen in de eerste weken veel last hebben van de ontwenningsverschijnselen en de geestelijke verslaving. Daarom kan het raadzaam zijn om hulpmiddelen, zoals nicotinepleisters te gebruiken. Hierdoor wordt de nicotine, waar uw lichaam aan gewend is geraakt, nog steeds toegediend.
Begindosering 6 weken 21 mg/etmaal, gevolgd door 2 weken 14 mg/etmaal, de laatste 2 weken 7 mg/etmaal. Bij afhankelijkheid van < 10 sigaretten per dag wordt aangeraden de eerste 6 weken 14 mg/etmaal, gevolgd door 7 mg/etmaal gedurende 2 weken te gebruiken. Bij het optreden van overmatige bijwerkingen lager doseren.
Het doormidden knippen van pleisters wordt dus afgeraden, omdat het van invloed kan zijn op de manier waarop de pleister nicotine afgeeft aan de bloedsomloop.
In het algemeen is het af te raden Nicotinell langer dan 6 maanden te gebruiken. Sommige ex-rokers kunnen een langere behandeling met de kauwgom nodig hebben om te vermijden dat ze opnieuw gaan roken. Als u de kauwgom nog steeds gebruikt na 9 maanden, raadpleeg dan uw arts of apotheker.
Ik rook 10 of meer sigaretten per dag
Als je meer dan tien sigaretten per dag rookt, maak je gebruik van de hoogste dosering nicotinepleisters. Deze bevat 21 mg per pleister die je 24 uur op hebt. In de meeste gevallen bouw je dit na 6 weken af naar 14 mg per 24 uur en de laatste 2 weken gebruik je 7 mg per 24 uur.
De dosering van Nicotinell®kauwgom die je per dag kauwt, is afhankelijk van hoeveel je rookt, hoe zwaar je sigaretten zijn. Nicotinell®kauwgom is beschikbaar in 2 mg en 4 mg.
Als u stopt met roken, kunt u last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Voorbeelden van ontwenningsverschijnselen zijn: een slecht humeur, een onrustig gevoel, u hebt zin in roken, u bent prikkelbaar. Niet iedereen die stopt, mist het roken.
Alternatieven. Gelukkig bestaan er ook andere hulpmiddelen om de ontwenningsverschijnselen na het stoppen met roken te verminderen, zoals de medicijnen Zyban en Nortrilen. Stoppen met Roken medicatie moet altijd voorgeschreven worden door een arts.
48 uur: Alle nicotine is uit het lichaam. Smaak- en reukvermogen verbeteren. 72 uur: Ademen gaat makkelijker en je hebt meer energie. 5 jaar: De kans op mondholte- of slokdarmkanker is gehalveerd en de achteruitgang van de longfunctie van een COPD-patiënt (longziekte) is vergelijkbaar met een nooit-roker.
4 tot 7 mg / ml nicotine: licht nicotinegehalte. Dit tarief kan overeenkomen met een verstokte roker die light sigaretten van tabak gebruikt of een matige hoeveelheid standaard sigaretten, doorgaans tussen de 5 en 10 sigaretten per dag. 8 tot 12 mg / ml nicotine: gemiddeld nicotinegehalte.
Bij roken bereikt nicotine binnen ongeveer 7 seconden de hersenen. Er ontstaat een milde roes, die enkele minuten duurt. Nicotine heeft een paradoxale werking: zowel stimulerend als kalmerend. Dit effect is tijdelijk.
Op een pakje normale sigaretten staat 0,8mg, dit betekend niet dat er 0.8mg nicotine in één sigaret zit. Eén sigaret bevat 0,85 gram tabak waardoor er dus 0,8×0,85=0,68mg nicotine in één sigaret zit.