Conclusie onderzoekers. Macrogol leidt tot een beter resultaat dan lactulose op de eindpunten defecatiefrequentie, vorm van de ontlasting, vermindering van buikpijn en het gebruik van additionele middelen. In subgroepen werd dit zowel bij kinderen als volwassenen gezien, behalve op het eindpunt buikpijn.
Volumevergroters hebben een natuurlijke werking die gelijk is aan de werking van vezels in het voedsel. Ze zijn daarom de beste en veiligste keus voor langdurige behandeling van obstipatie. Om blokkering van de darm te voorkomen moet je bij het gebruik van deze middelen altijd voldoende vocht drinken.
Lactulose is een veilig laxeermiddel. Er ontstaat, in tegenstelling tot sommige andere laxeermiddelen, geen 'luie darm' die zonder laxeermiddel niet meer goed werkt. Behalve het gewenste effect kan dit middel toch bijwerkingen geven.
Bij verstopping: u kunt dit medicijn het beste 's ochtends innemen, bijvoorbeeld bij het ontbijt. Moet u het vaker per dag gebruiken? Neem de dosis dan verdeeld over de dag. Er is dan altijd genoeg in de darm om verstopping te voorkomen.
Deze zuren houden water in de darmen vast, zodat het volume van de ontlasting toeneemt. Door de zuren zelf en door het grotere volume van de ontlasting worden de darmen geprikkeld om harder te werken. Bovendien wordt de ontlasting zachter. De werking begint na één tot twee dagen.
Afhankelijk van het individuele effect kunnen 3 sachets per dag nodig zijn. Het laxerend effect treedt 24 tot 48 uur na inname op. De benodigde dosis kan bij langdurig gebruik geleidelijk minder worden. De arts zal u vertellen hoe lang u Macrogol en elektrolyten Alpex moet gebruiken.
Volwassenen en kinderen ≥ 8 jaar. 1–2 sachets per dag, bij voorkeur in één enkele dosis innemen 's ochtends. De dagelijkse dosis aanpassen aan het klinische effect; de dosis kan ook om de dag worden gegeven (vooral bij kinderen).
Eet iets met vezels
'Vezelrijke voedingsmiddelen met een hoog watergehalte, zoals rauwe wortels, appels met de schil en avocado's wekken ontlasting op. Dat zijn allemaal geweldige bronnen van vezels om je darmen in beweging te krijgen,' zegt Christine Lee, MD, gastro-enteroloog bij Cleveland Clinic.
Medicijnen voor in de anus
Een klysma werkt nog sneller dan een zetpil bisacodyl. Een klysma is een kleine tube waarmee u een vloeistof in uw anus brengt. De vloeistof maakt de harde poep zacht en werkt als een soort glijmiddel. Na een klysma moet u meestal snel poepen.
Volwassenen (incl. ouderen) en kinderen > 14 jaar. richtlijn: begindosering: 15–45 ml stroop per dag in 1–2 doses. Onderhoudsdosering 15–30 ml stroop per dag in 1–2 doses.
0,6 tot 2,0 gram per kg lichaamsgewicht in één of twee doses en maximaal 66 gram per dag. Startdosering is 30 ml lactulosestroop of 12 tot 24 gram poeder. Onderhoudsdosering is 15 ml lactulosestroop of 6 tot 12 gram poeder. Let op: neem lactulose bij voorkeur eenmaal per dag in bij het ontbijt.
Als u macrogol in een product met mineralen ('electrolyten') gebruikt, heeft u minder kans op deze bijwerking. Overgevoeligheid. Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk en galbulten. Als u dit merkt, raadpleeg dan uw arts.
Als je regelmatig meer dan drie dagen geen ontlasting hebt of minder vaak en met meer moeite, dan spreken we van verstopping of obstipatie. Omdat de stoelgang te lang in de dikke darm blijft zitten, wordt hij harder en droger. Obstipatie kent vele oorzaken.
Handelsinformatie. Macrogol is sinds 1993 in Nederland op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknamen Forlax en Transipeg en op recept verkrijgbaar onder de merknamen Colofort, Forlax Junior, Klean-Prep, Molaxole, Movicolon, Movicolon Junior, Moviprep en als het merkloze Macrogol/Elektrolyten.
Eet vezelrijk en gevarieerd
Wat je eet, heeft grote invloed op je spijsvertering en stoelgang. Houd met volgende punten rekening voor een goede stoelgang: Eet vezelrijk. Vezelrijk voedsel zorgt ervoor dat de ontlasting meer vocht vasthoudt en stimuleert de werking van de darmen.
We spreken van verstopping wanneer het poepen moeilijk gaat en iemand minder dan drie keer per week moet poepen. Verstopping ontstaat doordat poep te lang in de dikke darm blijft zitten. In de dikke darm wordt vocht uit de poep gehaald. Hoe langer de poep in de dikke darm zit, hoe harder en droger het wordt.
Yoghurt wordt veelal aanbevolen omdat het goed is voor de bacteriën in je darmen. Dit komt omdat in bepaalde yoghurt Bifidobaderium lactis BB-12 (Bifidobacterium) zit. Uit onderzoek bij gezonde mensen is gebleken dat dit de darmflora kan verbeteren en dat dit ook te merken is aan de stoelgang.
Gedroogd fruit. Gedroogd fruit, zoals bijvoorbeeld pruimen, zijn een goede optie wanneer je last hebt van verstopping down there. Ze bevatten namelijk veel vezels – een handjevol bevat ongeveer zes gram – en zijn daarnaast ook rijk aan sorbitol en fructan, natuurlijke suikers die een laxerend effect hebben.
Je hebt obstipatie wanneer je minder dan 3 keer per week moet poepen. De ontlasting is dan vaak droog en hard. Andere woorden voor obstipatie zijn verstopping of constipatie.
Als u veel last heeft van verstopping, kan uw arts macrogol voorschrijven. In de darm trekt macrogol vocht aan. Hierdoor wordt de ontlasting zachter en helpt het de darmbeweging van de dikke darm (colon).
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Klinische studies hebben aangetoond dat Zespri Green kiwi's constipatie verlichten en de frequentie van de stoelgang verhogen2,3. Dit komt omdat ze veel vezels bevatten en over unieke eigenschappen beschikken dankzij hun samenstelling van niet-oplosbare en oplosbare vezels die tegelijkertijd samenwerken.
Je kan op het toilet naar voor en naar achter wiegen om met de buikspieren de darmen 'pompend' te ledigen. Maak er een gewoonte van vezelrijke voedingsmiddelen te gebruiken zoals volkorenbrood en andere volkorenproducten (bv. muesli, havermout), peulvruchten, groenten (300 g per dag) en fruit (2 stukken per dag).